26.10.17

Summer in Siam...

The Pogues







Ο κύριος Σόιμπλε…

Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόϊμπλε, έκανε αυτό που αναμένεται από ένα σημαντικό πολιτικό, που ολοκληρώνει μια μεγάλη πορεία: Υπερασπίστηκε το έργο του! Στην προκειμένη περίπτωση, μιλώντας μάλιστα σε ελληνικό ακροατήριο (στον Αλέξη Παπαχελά του SKAI), αναφέρθηκε στην Ελληνική κρίση, σε όλη τη διάρκεια της οποίας έπαιξε κρίσιμο ρόλο.




Από τα διάφορα που είπε κρατώ το σημείο στο οποίο αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά. Γιατί αυτή η περίοδος είναι σημαντική; Γιατί τότε, όπως θα δούμε, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Και γιατί μόνο αν ξαναμπούμε στο δρόμο που είχε χαραχθεί τότε, θα μπορέσουμε να βγούμε, κάποτε από το τούνελ. Και για ένα λόγο ακόμα: Γιατί με αυτά που είπε ο Σόϊμπλε, ανατράπηκαν και κάποιοι μύθοι για το τελευταίο διάστημα της διακυβέρνησης Σαμαρά



Όλοι έξω!

Αντί για είκοσι χρόνια, έμεινε στη φυλακή μόλις 2,5 χρόνια, λόγω των διατάξεων του νόμου - Οι αστυνομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι πόλεις γεμίζουν με κακοποιούς.



O ληστής με το καλάσνικοφ που το καλοκαίρι του 2014 μαζί με τρεις ακόμη ένοπλους συνεργούς του εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλείο στην καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας και πυροβολώντας στον αέρα άρπαξαν κοσμήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και μετρητά αποφυλακίστηκε μετά από δυόμισι χρόνια κράτησης!


Η Ευρώπη παραπαίει…

Όσο ένθερμος οπαδός της ευρωπαϊκής ιδέας και της ολοκλήρωσης και να είναι κάποιος, εν τούτοις δεν πρέπει να αγνοεί τα συνεχή σήματα κινδύνου που το ευρωπαϊκό εγχείρημα προβάλλει με απόγνωση. Σήματα όμως που οι ιθύνοντες των Βρυξελλών μοιάζουν να παραβλέπουν. Τα βλέπουν όμως οι λαοί και αντιδρούν με τον μόνο τρόπο που διαθέτουν. Tην κάλπη.




Οι μεγάλες ιδέες που προέκυψαν ως μαγικές λύσεις μετά από το τέλος του Β’ΠΠ, οι οποίες θα καθιστούσαν την μέχρι πρότινος εμπόλεμη Ευρώπη σε μια ειρηνική ανοικτή κοινωνία των λαών της, με όπλο την αλληλεγγύη, δείχνουν σήμερα φρούδες και ανέφικτες. Ιδέες όπως είναι τα ανοικτά σύνορα, το ελεύθερο εμπόριο, η οικονομική στήριξη των αδύναμων μελών, το ενιαίο νόμισμα, το άνοιγμα προς Ανατολάς, η ζώνη Σένγκεν κλπ. Όλα αυτά τα ωραία όχι μόνο δεν δείχνουν να πέτυχαν τους αρχικούς στόχους αλλά μάλλον οδήγησαν σε ένα νέο χάσμα εντός των κόλπων της γηραιάς ηπείρου, που όλο και μεγεθύνεται. Και παρά τις πρόσφατες αισιόδοξες παρατηρήσεις του Γιούνκερ ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει τείνει να ξεπεραστεί, όλες οι ενδείξεις μας λένε το αντίθετο...


Το «τρέξιμο» αρχίζει, αβέβαιος ο τερματισμός…

Οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα με αθλητική περιβολή μπορεί να διακινήθηκαν και να προβλήθηκαν για προπαγανδιστικούς λόγους, αλλά αποτυπώνουν (και) αυτό που θα συμβεί τους επόμενους μήνες: η κυβέρνηση θα τρέχει να προλάβει γεγονότα και ημερομηνίες μέχρι το καλοκαίρι του 2018, ώστε του χρόνου τέτοιες μέρες να είναι έτοιμη να στήσει τις κάλπες, αν δει ότι την συμφέρει.




Θα είναι ένα σπριντ διαρκείας (το προβάλλουν θετικά και γερμανικές εφημερίδες, εδώ) με προκαθορισμένες «στάσεις»:
– Μία περί τα τέλη του χρόνου, για να μοιραστεί ένα μέρος του «πλεονάσματος». Η έγκριση των Θεσμών έχει ήδη προεξοφληθεί. Η βεβαιότητα που εκφράζουν οι υπουργοί-διαπραγματευτές (εδώ) εκπορεύεται από τη δεδηλωμένη βούληση των Ευρωπαίων να μην υπάρχουν αναταράξεις, αφού έτσι κι αλλιώς ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ συμμορφώνονται πλήρως προς τις υποδείξεις τους…