17.12.18

Το ηχηρό μήνυμα Σαμαρά…


Η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν συγκλονιστική!
Μερικά «σημειολογικά» πρώτα:
·       Το να προκαλέσει θυελλώδη χειροκροτήματα μια πολιτική ομιλία δεν είναι σπάνιο πράγμα. Συμβαίνει. Όχι συχνά πια, αλλά συμβαίνει.
·       Το να προκαλέσει αλλεπάλληλα «κύματα» από θυελλώδη χειροκροτήματα – και μάλιστα εντελώς αυθόρμητα - είναι πιο σπάνιο, αλλά επίσης συμβαίνει.
·       Αλλά το να προκαλέσει παρατεταμένο «κρεσέντο» στο κλείσιμο της ομιλίας είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύ πιο σπάνιο.




Ένα θριαμβευτικό ρητορικό «κρεσέντο» κλεισίματος – με το ακροατήριο όρθιο να χειροκροτεί -μπορεί να κρατήσει δεκαπέντε με είκοσι δευτερόλεπτα.
Δηλαδή να υπερκαλύψει τις τρεις-τέσσερις τελευταίες φράσεις του ομιλητή την ώρα που κορυφώνει το μήνυμά του.
Αλλά... επί δύο λεπτά το ακροατήριο να έχει πεταχτεί και να χειροκροτεί ξέφρενα όρθιο, δεν είναι απλώς «κρεσέντο». Είναι πανζουρλισμός!
Δεν είναι απλώς ρητορική «κορύφωση» ομιλίας.
Είναι έκρηξη συναισθήματος


Souvenir of London...

Procol Harum





Τα όνειρά σου μη τα λες, γιατί μια μέρα κρύα…


Ή αλλιώς: Που  να 'ξερα;

Όσο ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία ως επιστήμη (ή και ως χόμπι), τόσο δύσκολη κι απρόσιτη είναι για τον μέσο πολίτη της χώρας μας.
Ίσως επειδή διδάσκεται εντελώς λάθος στα σχολεία μας, ή ίσως επειδή η ελληνική ιστορία είναι τόσο πλούσια και «ογκώδης», που δύσκολα κάθεται κάποιος να στρώσει τον κώλο του για να την μάθει.





Από κει και πέρα οι περισσότεροι δεν έχουν καν ιδέα ούτε για την πρόσφατη ιστορία μας, των τελευταίων 100-150 ετών, πόσο δε μάλλον για το τι συνέβη προ αμνημονεύτων αιώνων…
Για παράδειγμα, γνωρίζω ανθρώπους "σοβαρούς", Θεσσαλονικείς, που ψηφίζουν κιόλας, και που αγνοούν π.χ. ότι μέχρι το 1912 η πόλη μας ήταν τουρκική.
Και μιλάμε για μια πόλη γεμάτη από μνημεία και ιστορία, όπου υπάρχουν πολυκατοικίες με ασανσέρ που … κατασκευάστηκαν επί Οθωμανών!
Ο πολύς ο κόσμος όμως δεν ενδιαφέρεται… «τι μας λες τώρα», σου απαντάνε αν πας να πιάσεις τέτοια συζήτηση, προτιμώντας να αναλύσουν το αμυντικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ, ή τα ρούχα της τάδε μπίμπο στο My Style Sucks