6.6.16

Το Μαύρο Κουτί του Διαδικτύου…



Φίλη ανακοινώνει στο Facebook ότι γέννησε και της εύχεσαι συγχαρητήρια. Μέσα σε λίγες ώρες, εμφανίζονται διαφημίσεις για το πώς να μαγειρέψεις τον πλακούντα σου (το ότι είσαι γένους αρσενικού δεν πτοεί τον αλγόριθμο).
Κάνεις google τη λέξη «sleepwalker» (υπνοβάτης). Το επόμενο πρωί, το Facebook σου βγάζει διαφημίσεις για το «Sleepwalkers» — το βιβλίο του Christopher Clark για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ψάχνεις στο Google για μία ενόχληση που έχεις σε ένα σημείο του σώματος σου. Για τις επόμενες 24 ώρες, το Facebook γεμίζει διαφημίσεις σχετικές με καρκίνο: θεραπείες, συμβουλές, φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ψάχνεις την τιμή ενός βιβλίου στο Amazon. Για τις επόμενες 5 ημέρες, και μέχρι να τη σβήσεις μόνος σου, η διαφήμιση του βιβλίου επιμένει να εμφανίζεται στο news feed σου στο Facebook…


Ο λαός εν υπνώσει… και οι καρανίκες εν εγρηγόρσει!



Τα παλιά κακά χρόνια, επί σαμαροβενιζέλων, οι Έλληνες, που τα τελευταία χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας είχαν κιοτέψει, ξαναγίνανε ήρωες απόγονοι του Λεωνίδα,  που δεν επέτρεπαν μύγα στο σπαθί τους. Όλος ο λαός δηλαδή ήταν απίκο και στα κάγκελα. Δεν προλάβαινε να πει κάτι ο … Γιακουμάτος ή η Βούλτεψη, κι αμέσως να πύρινα άρθρα, να αφορισμοί, να καταγγελίες, να διαδηλώσεις στο Σύνταγμα. Μέχρι και ο τελευταίος αγράμματος ρακοσυλλέκτης είχε άποψη, και δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω. Ένας ολόκληρος λαός «αντιστασιακός»… ενάντια στους «κακοί ξένοι» και στα ντόπια τσιράκια τους.




Σήμερα, που έχουμε καθημερινό διαγωνισμό για το ποιος υπουργός θα περάσει το πιο αντιλαϊκό μέτρο, και το ποιος κυβερνών θα πει την μεγαλύτερη παπαριά, την μεγαλύτερη αρλούμπα, δεν κουνιέται φύλλο. Δεν ανοίγει μύτη. Σαν να πάθαμε ανοσία στην βλακεία… σαν να αποδεχτήκαμε το τέρας… Σαν να γίνανε απαξάπαντες γερμανοτσολιάδες, όπως έγινε ο Αλέξης, αλλά  και το παχύ συνεταιράκι του στη τρέλα… Όλοι μαζί στα τέσσερα… Μαξίμου και λαός ένα!


Ο κ. Τσίπρας ως πετυχημένος «μηχανικός των μαζών»…



Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), έστω και αν χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να τελειώσει τις σπουδές του. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι διαθέτει πολυτεχνική παιδεία, γεγονός που έχει την σημασία του όπως θα δούμε στην συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, ο νυν πρωθυπουργός υπήρξε ακτιβιστής της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), προφανώς δε στην ιδιότητά του αυτή να οφείλεται και η δεκαετής παρουσία του στο ΕΜΠ. 




Στο μέτρο που στην μεταπολιτευτική Ελλάδα η παιδεία έγινε πεδίο άσκησης πολιτικής, και ιδιαίτερα αυτής της προς τα κάτω ισοπέδωσης, τα ολοκληρωτικού χαρακτήρα κόμματα, στην προσπάθειά τους να ποδηγετήσουν την νεολαία, δεν είχαν ανάγκη από πραγματικούς φοιτητές αλλά από «μηχανικούς των μαζών», όπως θα έλεγε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Κώστας Παπαϊωάννου (1925-1981), ο οποίος δυστυχώς «έφυγε» νωρίς... 


Ανοιχτή επιστολή προς Τσίπρα…



Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, 
Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει διαβάζοντας την πρώτη κιόλας λέξη της επιστολής μου, σημειώνεται μια θεαματική μεταστροφή των προς το πρόσωπό σας αισθημάτων μου. Στην τελευταία επιστολή μου η προσφώνηση ήταν απλώς «Κύριε Πρόεδρε». Προσθέτω τώρα και τη βαρυσήμαντη λέξη «Αγαπητέ».




Πού οφείλεται αυτή η απρόσμενη μεταστροφή; Αλλάξατε εσείς πολιτική ή άλλαξα εγώ αντιλήψεις; Δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο. Απλώς διεπίστωσα ότι είμαστε ομοιοπαθείς και, όπως γνωρίζετε, τυχόν προϋπάρχουσες διαφορές μεταξύ ομοιοπαθών παραμερίζονται και αυτομάτως διαμορφώνονται φιλικές σχέσεις, σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης, συναντίληψης και αλληλεγγύης…



5 απαντήσεις για το #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ



Ας επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε ορισμένες αντιρρήσεις ως προς τη σκοπιμότητα του event που εκφράστηκαν από φίλους στα social media.



 
1. Γιατί αποκλείονται τα κόμματα από την εκδήλωση; Δεν θυμίζει τους "αγανακτισμένους" όλο αυτό;
Απάντηση: Οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν διακατέχονται από κανένα αντικομματικό ή αντιπολιτικό πνεύμα απέναντι στα δημοκρατικά, ευρωπαϊκά κόμματα. Τουναντίον, μεταξύ των διοργανωτών υπάρχουν και μέλη πολιτικών κομμάτων.
Αυτό που λέμε όμως είναι ότι η εκδήλωση αυτή ανήκει στους πολίτες που ασφυκτιούν μέσα στο υπάρχον καθεστώς πέρα και πάνω από κόμματα και ότι πρέπει πρωτίστως αυτοί να εκφραστούν κάτω από το κοινό, ενωτικό αίτημα "παραιτηθείτε". Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι όποιος πολιτικός επιθυμεί να παραστεί στην εκδήλωση ως αυθύπαρκτη μονάδα είναι φυσικά καλοδεχούμενος...