19.3.16

I Don't Know Why...

Yoko Ono



Selfie στα 35.000 πόδια…



Ολο χαρές ήταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες. Κάθισαν και οι δύο στην οικονομική θέση, ο ένας μπροστά από την άλλη και έπιασαν σε όλη τη διάρκεια της πτήσης ψιλή κουβέντα επί παντός επιστητού, αλλά κυρίως για τα πολιτικά.




Εδειξαν ο ένας κατανόηση στα θέματα της άλλης και αντίστροφα, αλλά απέφυγαν να δεσμευτούν για οποιαδήποτε συνεργασία. Αλλωστε σε αεροπλάνο βρίσκονταν, υπήρχαν και άλλοι επιβάτες στην πτήση. Το κλίμα όμως όπως έμαθα ήταν καλό, τόσο καλό που έβγαλαν και... selfie. Την κράτησε ο κ. Μητσοτάκης σε απόδειξη όσων πουν από εδώ και πέρα ότι οι σχέσεις τους δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Αλλά, θα πείτε, όλα αυτά είναι λόγια (κυριολεκτικά) του αέρα. Θα δείξουν τα πράγματα στη Βουλή...


Η προστυχιά, ως «μελωδία θανάτου»…



Καθώς λέει ο μύθος, ο τύραννος του Ακράγαντα Φάλαρις, υπήρξε τόσο διεστραμμένος στη σκληρότητά του, ώστε επινόησε ακόμη και μηχανή θανάτου, για να τιμωρεί τους αντιπάλους του. Ήταν ένας χάλκινος ταύρος, όπου μέσα έριχνε τα θύματά του, ενώ από κάτω έκαιγε η φωτιά. Με έναν όμως μυστηριώδη μηχανισμό που τοποθετούσε, τα ουρλιαχτά αυτών που έψηνε ζωντανούς, μετατρέπονταν σε μελωδίες. Έτσι, ο βασανιστικός θάνατος των θυμάτων του παρήγε τη μελωδία, που μάγευε τους υπηκόους του.



Κι ερχόμαστε στα δικά μας: Η δήθεν «ανθρωπιστική κρίση» την οποία – κατά τους δημαγωγούς – θα προκαλούσε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τους κατόχους ακινήτων ή η μείωση του μισθού των Φωτόπουλων και λοιπών πελατών, γίνεται σήμερα πραγματική, με τη μορφή μάλιστα της καταστροφής όλων των άλλων, πλην των «πελατών»…


Ο θρίαμβος του trash…



Το "Μακρύ Ταξίδι της Νύχτας μέσα στη Μέρα" -για να αντιστρέψουμε με βέβηλη διάθεση τον τίτλο στο περίφημο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο' Νιλ- κράτησε είκοσι χρόνια για την ελληνική τηλεόραση και ακόμη δέκα επιπλέον για την ελληνική πολιτική σκηνή. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με την ανατολή της ιδιωτικής TV, μπροστάρηδες όπως ο Κώστας Μυλωνάς και η Βίκυ Μιχαλονάκου επιχείρησαν να απενοχοποιήσουν τους ξενύχτηδες τηλεθεατές με εκπομπές στα όρια της παραβατικότητας και της γελοιότητας, διαβόητες ήδη στο εξωτερικό ως trash, μεταφορικά και κυριολεκτικά: σκουπίδια.



Την επόμενη εικοσαετία οι εκπομπές trash θα γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία και, δεδομένου του χαμηλού, σχεδόν εξευτελιστικού τους κόστους, θα προτιμηθούν ως εύκολη λύση για να καλυφθεί ο αδηφάγος τηλεοπτικός χρόνος, θα μετακομίσουν από τα άγρια χαράματα και θα κυριαρχήσουν σε όλες τις τηλεοπτικές ζώνες, στα πρωινάδικα, στα μεσημεριανάδικα -γνωστότερα και ως "κατινοδικεία"-, στην prime time βραδινή ζώνη, θα εμβολίσουν έως και τα μέχρι πρότινος σοβαροφανή δελτία ειδήσεων. Κατά τραγική ειρωνεία, στα παλιά λημέρια του trash, μετά τα μεσάνυχτα, θα εξοριστούν όλες οι εκπομπές λόγου και έρευνας, εκείνες που απαιτούν από τον τηλεθεατή ένα μίνιμουμ πνευματικής εγρήγορσης. Θα έλεγε κανείς ότι ένας ολόκληρος λαός οδηγήθηκε στη διανοητική αυτοκτονία και συμφιλιώθηκε με την ιδέα να αφήσει ως μοναδική πολιτιστική κληρονομιά στους επερχόμενους τη σαχλαμάρα….


Ποιος έφερε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα;



Σε κάθε πάνελ, φόρουμ ή καφενειακή συζήτηση, όταν κάποιος αναφέρει πως φταίνε οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της κυρίας Τασίας περί ανοικτών συνόρων και «ηλιοθεραπείας» και «μαγικής εξαφάνισης» για την ραγδαία αύξηση των ροών των προσφύγων / μεταναστών, η αυτόματη απάντηση από το στόμα των συριζαίων συνομιλητών είναι πως το 2015 τα πράγματα άλλαξαν στην Συρία, η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει, η Μέρκελ μίλησε για ανοικτά σύνορα και οι τρομοκράτες χτύπησαν το Παρίσι στο Μπατακλάν.




Ας δούμε όλες αυτές τις δικαιολογίες μία – μία, αφού υπενθυμίσουμε πως ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία είχε ήδη αρχίσει από το 2011 - 2012:
Η Ρωσία άρχισε τους βομβαρδισμούς στην Συρία στις 28 Σεπτεμβρίου και τις χερσαίες επιχειρήσεις τον Νοέμβριο του 2015.
Η κ. Μέρκελ, πρώτη φορά αναφέρθηκε σε ανοικτά σύνορα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Rheinische Post στις αρχές Σεπτεμβρίου 2015.
Η επίθεση ισλαμιστών στο Μπατακλάν στο Παρίσι, έγινε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015. Μετά άρχισαν οι γαλλικοί βομβαρδισμοί στην Συρία.


Σιωπηλά, όλα γύρω μοιάζουν να καταρρέουν σε αργή κίνηση ...



Τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων: Νέες προκλητικές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού, ο βαλκανικός διάδρομος πρέπει να σταματήσει, είπε, τα σύνορα θα κλείσουν οριστικά. Σχόλιο οργισμένου τηλεπαρουσιαστή για την κατάντια της Ευρώπης, της ανάλγητης, της νεοφιλελεύθερης, που δεν δέχεται τους πρόσφυγες στο έδαφός της.




Επόμενη είδηση: Προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος ειρωνεύτηκε την Ευρώπη η οποία δυσανασχετεί με τους πρόσφυγες που περνάνε το Αιγαίο προς τις ελληνικές ακτές. Οργισμένο σχόλιο δημοσιογράφου, «με την ανοχή και ενθάρρυνση της Τουρκίας, οι δουλέμποροι στέλνουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα». Τέλος του δελτίου...