14.5.19

Οι «προοδευτικοί» και η… επιστροφή στο Μεσαίωνα!


Αξίζει κανείς - και είναι ιδιαίτερα «επίκαιρο» - να μελετήσει την Ιστορία της Αρχαίας Ρώμης.
Και στις δύο ξεχωριστές περιόδους της: και ως Δημοκρατίας και ως Αυτοκρατορίας!
Για να καταλάβει πολλά για τον… σύγχρονο κόσμο!
Βέβαια, οι συγκρίσεις και οι όποιες «ομοιότητες μεταξύ τόσο διαφορετικών ιστορικών εποχών είναι συχνά πολύ παρακινδυνευμένες.
Παρ’ όλα αυτά… «όλβιος όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν»! (Πολύβιος, αλλά και Ευρυπίδης)




Και δεν είναι τυχαίο, ούτε «συμπτωματικό», ότι οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές των νεωτέρων χρόνων, είχαν πολύ καλή Ιστορική Παιδεία, μελετώντας σε βάθος ιδιαίτερα τη Ρωμαϊκή και την Αρχαιοελληνική Ιστορία.
Με σημαντικότερα παραδείγματα, ίσως, του «Πατέρες» του Αμερικανικού Έθνους (Τζέφερσον, Άνταμς, Χάμιλτον και Μάντισον). Οι οποίοι μάλιστα καμάρωναν με περισσή αυταρέσκεια για την κλασική τους Παιδεία…
Η Ρώμη λοιπόν πέρασε 482 χρόνια ως Δημοκρατία (509 π.Χ – 27 π.Χ.)!
Κι άλλα 503 χρόνια ως Παγκόσμια Αυτοκρατορία (27 π.Χ. – 476 μ.Χ.)
(Χώρια που το Ανατολικό της τμήμα – αυτό που πολύ αργότερα ονομάστηκε «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» - επιβίωσε άλλα χίλια χρόνια περίπου: ως το 1453!)
Μιλάμε για μια τεράστια ιστορική και πολιτική κληρονομιά δύο χιλιάδων χρόνων περίπου (για την ακρίβεια 1962 ετών!!!) που δεν είναι «ενιαία», πέρασε πάμπολλες «μεταλλάξεις», αλλά διαμόρφωσε πολύ μεγάλο μέρος του Σύγχρονου Πολιτισμού.
Ενώ πολλοί τη θεωρούν «κληρονόμο» και «κιβωτό» του Κλασικής Ελλάδας...


Sweet Jane...

Cowboy Junkies







Τα χειρότερα έπονται…


Μιλούσα σήμερα με έναν 17χρονο, που (περιέργως) είχε πολιτική άποψη (λέμε τώρα), και που περιμένει πως και πως για να ψηφίσει για πρώτη φορά.
Δυστυχώς θα ψηφίσει… Πρώτη Φορά Αριστερά.
Θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί; Για να ζήσει, λέει, αξιοπρεπώς.





Διότι οι «σαμαροβενιζέλοι» (που για μένα ήταν προχθές) είναι για εκείνον αρχαία ιστορία, και το μόνο που ξέρει για την κυβερνητική τους θητεία είναι ότι μας χρεοκόπησαν, μας έδεσαν χεροπόδαρα, μας τύλιξαν με μνημόνια, μας βούτηξαν στην ανεργία, και τελικά μας πούλησαν μπιρ παρά στους τοκογλύφους της Μέρκελ για να απολαμβάνουν αυτοί τα προνόμια της εξουσίας και του πλούτου!
Αυτά άκουσε, αυτά ξέρει, αυτά επαναλαμβάνει…


Η αντίσταση της οικογένειας Τσίπρα…


Δεν δέχομαι το προπατορικό αμάρτημα. Πιστεύω ότι όχι μόνο το μεγάλο όνομα τού πατέρα, αλλά ούτε και οι αμαρτίες του θα πρέπει ν’ ακολουθούν τα παιδιά. Καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και είναι υπεύθυνος για τις δικές του πράξεις ή παραλείψεις. Καθένας σηκώνει το δικό του σταυρό, ή το δικό του φωτοστέφανο.





Και βέβαια, καθένας μπορεί, και πρέπει, να νοιώθει υπερηφάνεια για τον γεννήτορα του.
Όμως, απ’ αυτό το σημείο, μέχρι τη δημόσια πλαστογράφηση τής ιστορίας, είναι πολύς ο δρόμος. Δεν θά θελα ν’ αναμειχθώ σε μια θλιβερή μικροκομματική αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών ή αρχηγίσκων, αν προτιμάτε. Είμαι πάρα πολύ μακριά από κάτι τέτοια. Όμως, η αίσθηση τής ευθύνης απέναντι στην ιστορία τού τόπου μου και τής οικογένειας μου, δεν μ’ αφήνει να σιωπήσω…


Βασίλης Κανούσης στη Κηφισιά!


Υποψήφιος με τον συνδυασμό +εργαζόμαστε για την πόλη της Καρδιάς μας του υποψηφίου Δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη θα είναι ο γνωστός Κηφισιώτης Δημοσιογράφος, Βασίλης Κανούσης.




Πρόκειται για μια ισχυρή υποψηφιότητα όπου η πολύτιμη εμπειρία και οι γνώσεις του θα βοηθήσουν σημαντικά το έργο του Νίκου Χιωτάκη προκειμένου η πόλη να αναβαθμιστεί, να αναδειχθεί και να διαφυλαχθεί η ιστορική φυσιογνωμία της.
Ο κ. Κανούσης έχει εργαστεί σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικά ενώ την περίοδο 2012 – 2015 ήταν στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου.


Σημ. Ο- Τον Βασίλη Κανούση τον γνωρίζω προσωπικά και είναι διαμάντι.

S.A.