24.4.16

Ocean (Part 2)

Stephan Micus








Η σημασία μιας πτώχευσης…



Μόλις πτώχευσε η Ηλεκτρονική Αθηνών, το γραφείο για τα εργασιακά δικαιώματα του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε έδαφος να απαιτήσει νομοθετικές παρεμβάσεις. Είδε μία προσπάθεια από την ανώνυμη εταιρεία και τους μετόχους της να «καταστρατηγήσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα» με όπλο την κήρυξη της πτώχευσης και τον διορισμό συνδίκου.




Απαίτησε αμέσως είτε να λειτουργήσει πάλι η εταιρεία είτε να διαπραγματευτούν οι εταίροι της με τους εργαζομένους ώστε να βρουν μία λύση, διότι η κήρυξη της πτώχευσης έγινε «εν κρυπτώ». Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αποφάσισε το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να νομοθετήσει άμεσα. Οι «βασικοί εταίροι» ανωνύμων εταιρειών πρέπει να ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία, ώστε να εξοφλούν αυτοί οι ίδιοι μόλις πτωχεύσει η εταιρεία τους εργαζομένους…


Δρόμοι στρωμένοι με χρυσάφι;



Μια παλιά εγγλέζικη παροιμία θέλει τους δρόμους του Λονδίνου να είναι στρωμένοι με χρυσάφι. Σήμερα αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο ίσως και να ισχύει πραγματικά. Αρκεί να σκάψει κανείς κάτω από τους δρόμους.




Ειδικά κάτω από την οδό Threadneedle, που βρίσκεται στο «οικονομικό» κέντρο της αγγλικής πρωτεύουσας, υπάρχει ένας απέραντος λαβύρινθος της Τράπεζας της Αγγλίας, με χρηματοκιβώτια γεμάτα από χρυσό, αξίας περίπου $200 δισεκατομμυρίων! Χρυσός που ανήκει τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και σε 30 άλλα κράτη, αλλά και σε 25 τράπεζες...


Στοιχείο του νεο-αποικισμού οι ιδιωτικοποιήσεις…



Δεν νομίζουμε πως θα διαφωνήσει κανείς στην εκτίμηση ότι ο Θ. Δρίτσας είναι ένας πολιτικός κλόουν, σαν πολλούς άλλους που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν. Τη μια μέρα βγαίνει και διακηρύσσει την αντίθεσή του στην πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αγώνας συνεχίζεται από τα υπουργικά έδρανα, και την άλλη -έχοντας μάλλον εισπράξει την οργή του μεγάρου Μαξίμου, όπου φιλοξενήθηκε η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του λιμανιού στην Cosco, κάνει νέο ραδιοτηλεοπτικό σουλάτσο για να μαζέψει όσα είπε προηγούμενα.




Οργανώνει και δίωρη συνέντευξη Τύπου, για να δώσει έναν ακόμα όρκο πίστης στον Τσίπρα και στην… Cosco: «Η νέα περίοδος στο λιμάνι του Πειραιά υπό την πλειοψηφική κατοχή των μετοχών και το διευθυντικό δικαίωμα της Cosco, κολοσσού με μεγάλη επιχειρηματική και οικονομική επιφάνεια, θα έχει αναπτυξιακή διάσταση, κυρίως στο ζήτημα της προσέλκυσης πελατών» (στο Mega είχε πει ότι «η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξή του»!).

Όταν η μπαρουφολογία διεθνοποιείται…



Όσοι πραγματικά γνωρίζουν πώς και σε ποιο επίπεδο εκπροσωπείται η χώρα στην διεθνή σκηνή, θλίβονται. Ο πρωθυπουργός έδωσε πολλές εξετάσεις και απέτυχε σχεδόν σε όλες. Από υποσχέσεις και συμφωνίες που υπέγραψε δεν τηρεί καμμία. Σε διαχείριση κρίσεων που έπρεπε να φέρει εις πέρας τα έκανε θάλασσα, κυριολεκτικώς μαντάρα. Τα off the record σχόλια που λέγονται γι αυτόν είναι οδυνηρά για την χώρα, το κύρος τους και για όλους αυτούς τους Έλληνες που έχουν μια κάποια αξιοπρέπεια. 




Θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλα πολλά, πλην όμως δεν αξίζει ο κόπος. Η Ευρώπη ανέχεται πλέον την Ελλάδα με πολύ βαριά καρδιά και αυτό οφείλεται στο τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό βάρος της χώρας –το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Αλέξης Τσίπρας παντελώς αγνοεί…


Δεν υπάρχουν άλλοθι...



 «Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ.». Το αίτημα, μοιάζει απόλυτα βάσιμο. Η αστυνομία, εξακολουθεί συχνά να συμπεριφέρεται αγνοώντας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί ένστολοι συγχρωτίζονται με την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και γενικότερα εξακολουθούν να ισχύουν οι καταγγελίες διεθνών οργανώσεων (όπως η Διεθνής Αμνηστία) για πολλά περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας τα οποία σπάνια διερευνώνται και καταλογίζονται ευθύνες, αλλά συνήθως μπαίνουν στο αρχείο.




Το προαναφερόμενο αίτημα για εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, αυτή την φορά προέρχεται από το βασικό κόμμα της κυβέρνησης και συγκεκριμένα από το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά έγινε με αφορμή «τις αναίτιες προσαγωγές φοιτητών που πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαμαρτυρόμενοι για τα κλειστά σύνορα». Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!