24.4.16

Δρόμοι στρωμένοι με χρυσάφι;



Μια παλιά εγγλέζικη παροιμία θέλει τους δρόμους του Λονδίνου να είναι στρωμένοι με χρυσάφι. Σήμερα αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο ίσως και να ισχύει πραγματικά. Αρκεί να σκάψει κανείς κάτω από τους δρόμους.




Ειδικά κάτω από την οδό Threadneedle, που βρίσκεται στο «οικονομικό» κέντρο της αγγλικής πρωτεύουσας, υπάρχει ένας απέραντος λαβύρινθος της Τράπεζας της Αγγλίας, με χρηματοκιβώτια γεμάτα από χρυσό, αξίας περίπου $200 δισεκατομμυρίων! Χρυσός που ανήκει τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και σε 30 άλλα κράτη, αλλά και σε 25 τράπεζες...



Συνολικά υπάρχουν κάπου 6.000 τόνοι χρυσού σε αυτόν τον υπόγειο χώρο, δηλαδή το 20% περίπου του συνολικού χρυσού που διαθέτουν τα κράτη του πλανήτη. Η μόνη διαφορά στις ράβδους χρυσού που φυλάσσονται εκεί μέσα είναι στην εμφάνιση, και αυτό οφείλεται στο που «κόπηκαν», όμως όσον αφορά στην αξία αυτή είναι πάνω κάτω η ίδια, με την κάθε ράβδο να ζυγίζει 400 ουγγιές (troy ounces), αξίας περίπου $500.000.
Ο χρυσός πάντα θεωρείται ασφαλής επένδυση, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, γι αυτό και τον τελευταίο καιρό πολλοί επενδύουν σε αυτόν.
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Β’ΠΠ τα συγκεκριμένα υπόγεια χρηματοκιβώτια της Τράπεζας της Αγγλίας χρησίμευαν ως καταφύγια για τους Λονδρέζους από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, ενώ το τότε χρυσάφι της χώρας είχε μεταφερθεί στον Καναδά.
Πάντως η όλη «φάση» θυμίζει James Bond και μάλιστα της παλιάς σχολής, όπως γράφει η εφημερίδα Sun, αφού τα χρηματοκιβώτια ανοίγουν με κλειδιά μήκους ενός μέτρου! Όσον αφορά στις επισκέψεις στο χώρο, αυτές απαγορεύονται αυστηρά. Αν όμως θέλει κάποιος, μπορεί να σταθεί στο πεζοδρόμιο της Threadneedle Street, και να κάνει τρελές φαντασιώσεις σκεπτόμενος το τι βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από τα πόδια του…

S.A.
BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου