8.4.13

Δικαιοσύνη και δημόσιο…


Το τεκμήριο αθωότητας είναι ένας από εκείνους τους υπέροχους θεσμούς της νεωτερικότητας, που σκοπό έχει να προστατεύει τον κατά κανόνα αδύναμο πολίτη από τις αυθαιρεσίες του πανίσχυρου κράτους.




Με βάση αυτό ουδείς θεωρείται ένοχος στα μάτια του δικαστή μέχρις αποδείξεως του εναντίου· οι διωκτικές αρχές οφείλουν να αποδείξουν την ενοχή του κατηγορουμένου και όχι ο κατηγορούμενος την αθωότητά του· οι αμφιβολίες είναι πάντα υπέρ του κατηγορουμένου, κανείς δεν πρέπει να προφυλακίζεται ελαφρά τη καρδία αν δεν συντρέχουν κάποιοι λόγοι.


Τις πταίει για την κατάντια του Πασόκ;


Υπάρχουν (και θα υπάρξουν) πολλές αναλύσεις και ερμηνείες των λόγων, για τους οποίους το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που συνόψισε τη δίψα του αδικημένου Έλληνα του εμφυλίου (σε βαθμό που παλιοί αριστεροί κάποτε έφτασαν στο σημείο να φωνάζουν «Πέσ’ τα, Μένιο») βρίσκεται σήμερα σε στενό φλερτ με μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.



Πολλοί συνδέουν το success story (και την συνεπακόλουθη πτώση) με την κληρονομιά του ιδρυτή του κόμματος, που μπόρεσε ακριβώς να εκφράσει όλα τα «δίκαια αιτήματα», αλλά και τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας (από την πλευρά των χαμένων), εξομαλύνοντας αδικίες, δίνοντας πίσω χαμένα όνειρα, αλλά και προσφέροντας άφθονο χώρο για όλα τα «άνθη του κακού», με προεξάρχοντα τη διαφθορά, τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων και τις νοοτροπίες του πελατειακού κράτους (βρίσκοντας μιμητές σε όλο το πολιτικό φάσμα).


Το άκρον άωτον του (ερτζιανού) λαϊκισμού.


Με την ευκαιρία της κρίσης, που όλα τα έχει φέρει τα πάνω κάτω,  κάποιοι συμπατριώτες μας έχουν βρει  την υγειά τους.
Σαν παιδάκια σε παιδική χαρά….
Και δεν αναφέρομαι στους συνήθεις υπόπτους πράκτορες του χάους, που ευδοκιμούν σε περιόδους κρίσης…
Μιλάω για τον κάθε πικραμένο που βγάζει πια το άχτι του επί παντός του επιστητού, καλυπτόμενος από την οργή του (πολλές φορές δήθεν) «αγανακτισμένου».


Και αυτό το παιχνίδι της στείρας άρνησης και της γενικής αντιπολίτευσης, το παίζουν εκτός από τα κόμματα και τους πολιτικούς, εκτός από τους πολίτες, και αρκετά εντελώς κίτρινα ΜΜΕ, και μάλιστα πολύ καλά, με δημοσιογράφους στυλ Τράγκα, που αν πεις να τον ακούσεις ή να τον παρακολουθήσεις, νομίζεις πως οσονούπω έρχεται το τέλος του κόσμου…

Τι ο λαός, τι μη λαός και τι τ’ ανάμεσό τους;


Στα χρόνια που ακολούθησαν την άνοδο του λαού στην εξουσία, το επίθετο «λαϊκός» ήταν το απαραίτητο πρόσημο πάσης υπεραξίας.
Από τα Μουσεία Λαϊκής Τέχνης ως τους λαϊκούς τραγουδιστές, το λαϊκό θέατρο και τον λαϊκό καπιταλισμό, ο εναγκαλισμός του περιούσιου, υπό τη μορφήν επιθετικού προσδιορισμού, υπήρξε ένας πρώτης τάξεως επαγγελματικός προσανατολισμός.


 Στην αντίπερα όχθη συνωστίζονταν οι λίγοι, οι διεφθαρμένες ελίτ, όσοι ανάλγητοι και υπερόπτες πάθαιναν ναυτία από τους κραδασμούς της λαϊκής ψυχής.
Καμία πολιτική δεν ευδοκίμησε στον τόπο αν δεν θυσίαζε ένα έστω δάκρυ στον βωμό του «λαϊκού».

Ο φασισμός, δεν θέλει κόπο... Θέλει τρόπο.


Τον τελευταίο καιρό, μια καλομακιγιαρισμένη φασίζουσα νοοτροπία που εξαπλώνεται εδώ και χρόνια σε διάφορα μετερίζια της Ενημέρωσης, επιχειρεί να εμπεδώσει την κυριαρχία της, έχοντας εξαντλήσει το στάδιο της απροκάλυπτης παρουσίας της...


Η φασίζουσα νοοτροπία που αναφέρω, έγκειται -κατά την ταπεινή μου άποψη- σε μια συλλογική τάση ατόμων με κοινή ιδεολογία ή κοινά συμφέροντα,  να διεκδικούν για τους εαυτούς τους πολύ περισσότερα δικαιώματα και πολύ λιγότερες υποχρεώσεις, εν συγκρίσει με τα πολύ λιγότερα δικαιώματα και τις αυστηρά περισσότερες υποχρεώσεις που... αφήνουν στους (ιδεολογικά) "άλλους".

Σβήνουν τα φώτα για τον Φωτόπουλο;


Βαρύτατο κατηγορητήριο για την υπόθεση με τον τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κ.Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος κατηγορείται ότι τέλεσε το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, συνολικής ζημίας σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε. ποσού 10.409.880,05 ευρώ!


Παράλληλα, κατηγορείται ότι για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζήτησε και πήρε δάνειο 500.000,00 ευρώ το 2010 από τη ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο όμως δεν επεστράφη ποτέ έως σήμερα, καθώς και ότι έλαβε από τη ΔΕΗ μεγάλα χρηματικά ποσά για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, προκειμένου να διεξάγει ταξίδια και συνέδρια (με τη συνεργασία, ταξιδιωτικών πρακτορείων, δικηγόρων), τα οποία δεν πραγματοποίησε μέχρι σήμερα. Επίσης, κατηγορείται για εικονικά τιμολόγια τα οποία εκδόθηκαν για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σύμφωνα  με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newpost.gr.