22.2.19

Τους ΑΝΤΙ-αριστερούς ψηφοφόρους θα τους κοιτάξουμε ποτέ;


Τα τελευταία χρόνια κυοφορείται μια μεγάλη μεταστροφή στη συμπεριφορά του ελληνικού εκλογικού σώματος που συνοψίζεται σε δύο λέξεις:
Μετακίνηση δεξιότερα!
Πιο συγκεκριμένα: έχουμε συρρίκνωση της «αντί-δεξιάς ψήφου», δηλαδή της «δεξαμενής ψηφοφόρων» που δεν μπορούν να ψηφίσουν «δεξιά» κόμματα γενικότερα - και τη ΝΔ πιο συγκεκριμένα. 




Με παράλληλη δημιουργία ενός νέου αντίστοιχου φαινομένου: της «αντί-αριστεράς» ψήφου, δηλαδή μιας επίσης μεγάλης δεξαμενής ψηφοφόρων που δεν ψηφίζουν πλέον «αριστερά» κόμματα γενικότερα - και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό, όπως είναι φυσικό δεν έχει πλήρως καταγραφεί στις κάλπες ακόμα. Αλλά ενδείξεις υπάρχουν ήδη – δημοσκοπικά και όχι μόνο…


Τα δυο φαινόμενα…


Ας μεταφερθούμε χρονικά 4 μόλις χρόνια πίσω. Τότε εμφανίστηκε το πρώτο φαινόμενο από τα δύο. Έκανε σπέσιαλ πρεμιέρα με τα χέρια στις τσέπες και ρίχνοντας «γαλλικά» στον Ντάισελμπλουμ. Που πιθανόν να τα άξιζε, αλλά όταν είσαι υπουργός οικονομικών σε μια πτωχευμένη χώρα πρέπει οι τρόποι σου να είναι, αν μη τι άλλο, ευπρεπείς.





Δεύτερη εμφάνιση σε εκείνο το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ. Λέει ο Σόιμπλε «εμφανίστηκε χωρίς να κρατάει ούτε ένα έγγραφο και μας απευθύνθηκε λες και ήμασταν ηλίθιοι». Τα αποτελέσματα αυτής της συνεδρίασης τα ξέρετε γιατί τα πληρώνουμε ακόμα. Με υπολογισμούς το κοντέρ έγραψε 80 δις…