18.10.15

Τα καλά και τα κακά της εξουσίας…



Δεν είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρού-γκαλου, ότι δεν είναι δυνατό ν’ αξιώνει κανείς από ένα κόμμα που κυβερνά εννιά μήνες να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα.



Κατά έναν ανεξήγητο τρόπο, όμως, ο ίδιος άνθρωπος θεωρεί ότι είναι δυνατό να υπάρξει σοβαρή και αξιόπιστη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέσα σε δύο μήνες και υπό την ασφυκτική μάλιστα πίεση των, κατά την άποψη του ίδιου αλλά και του πρωθυπουργού, «εκβιαστών του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού κατεστημένου»…

Το τελικό σχέδιο για τους μισθούς στο Δημόσιο!



Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου. Θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικέs απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.



Το σχέδιο νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το μνημόνιο.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016...

Στο περιουσιολόγιο και τα καζανάκια τουαλέτας...



Φεύγουν οι Ρώσοι που δεν ήρθαν ποτέ να δώσουν αλλά να πάρουν και εμείς υποκλινόμαστε... Οι Αμερικανοί κανονίζουν με ποιους θα κάνουμε δουλειές και εμείς φωτογραφιζόμαστε... Οι Γερμανοί  μας δείχνουν έξοδο από το ευρώ και χωρίς Βαρουφάκη. Οι Γάλλοι, "συνταγές" για κεντροαριστερά. Και εμείς φορολογούμε τα καζανάκια της τουαλέτας για να τα βγάλουμε πέρα...




Όταν φτάνεις στο σημείο να ζητάς από τους φορολογούμενους να σου δηλώνουν τα πορτοπαράθυρα του σπιτιού τους και τις τουαλέτες που διαθέτεις όχι για να ξέρεις την περιουσία τους (όπως σωστά κάνει όλος ο άλλος πολιτισμένος κόσμος) αλλά για να φορολογήσεις την τυχόν δεύτερη τουαλέτα του ιδιοκτήτη επειδή τον θεωρείς ολιγαρχία... να περιμένεις ότι οι ηγέτες Ευρώπης, Αμερικής, Ρωσίας, Κίνας και σύντομα και Ινδίας θα συνεχίσουν να σου κάνουν πλάκα και να σε καρπαζώνουν...

Τι θα απογίνουμε χωρίς μεσαία τάξη;



Η ετήσια έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάρρευση της μεσαίας τάξεως στην πατρίδα μας.
Μέσα σε οκτώ χρόνια αυτοί που για δεκαετίες αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση. Το 2008 αριθμούσαν 5.800.000 πολίτες. Σήμερα 1.200.000 λιγότερους. Οσοι δεν συγκαταλέγονται στους αυτόχειρες, στους ανέργους και στα λουκέτα ανήκουν πλέον σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.



Οι περιουσιακές απώλειες στα μεσαία νοικοκυριά ανέρχονται κατά την περίοδο αυτή σε περισσότερα από 500 δισ. δολάρια! Το ποσό είναι ιλιγγιώδες, αν αναλογιστείτε ότι αντιστοιχεί σε περισσότερες από δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας! Και βεβαίως, είναι πρωτοφανές για χώρα της ευρωζώνης ο μέσος πλούτος κάθε Ελληνα πολίτη της να έχει υποχωρήσει περί τα 55.500 δολάρια σε μία οκταετία.

Ήμουν και εγώ μια … περήφανη μπουτού! Η ιστορία της Σούλας…



Συνέντευξη με μια … μπουτού!

Όπως οι περισσότεροι Έλληνες, έτσι κι εμείς εδώ στον ΟΡΘΟΓΡΑΦΟ εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα με την συγκλονιστική φωτογραφία που έχει γίνει viral, και που απεικονίζει μια χαρούμενη παρέα νέων κοριτσιών να χορεύουν όλο πάθος στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ του δημοψηφίσματος.




Η άγνωστη αυτή παρέα, που έστησε τον αυθόρμητο χορό, έχει ονομαστεί από κάποιους ποταπούς ως «οι περήφανες μπουτούδες», και με αυτό το όνομα θα περάσει στο πάνθεον της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας μας, ως σημείο αναφοράς για την εποχή που οι Έλληνες μάταια κυνηγούσαν το όνειρο….


Tzitzi gate: Όταν ο Γκλύξμπουργκ «συνάντησε» τον Σαββίδη…



Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, σαν επαγγελματίας για χρόνια στην πολιτική στρατηγική και την επικοινωνία, δεν έχω πρόβλημα με το τι τακτική θα ακολουθήσει κάποιος για να πετύχει τη νίκη. Αυτά όμως που συνέβησαν χθες στη ΝΔ με κάνουν να πιστεύω πως βιάστηκα να γράψω για το πώς ο Τσίπρας θα διαλύσει τη ΝΔ. Δεν θα χρειαστεί καν να προσπαθήσει.
Το «Δελφινάριο» που περιέγραψε ο Όμηρος Τσάπαλος θα τα καταφέρει μια χαρά να διαλυθεί μόνο του.




Γιατί είναι τόσο σημαντική η διαδικασία; Μα πολύ απλά γιατί αυτή θα προσδιορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ θα βγει ανάλογα με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος, την οποία καθορίζει το χρηματικό αντίτιμο που πραξικοπηματικά αποφασίστηκε στα 3 ευρώ. Ο Παπαμιμίκος – που θα έπρεπε να έχει καθαιρεθεί από γραμματέας με συνοπτικές διαδικασίες πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη – ανακοίνωσε μια απόφαση 7 – 1 της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όταν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της είχε αποχωρήσει και είχαν μείνει μόνον οι 8 που ψήφισαν!
Αυτό δεν είναι εσωκομματικής δημοκρατία είναι εσωκομματική αλητεία…