15.5.19

Δημοσκοπήσεις εν όψει της επερχόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ…


Τις επόμενες μέρες – και ως την επόμενη Κυριακή το βράδυ – οι πάντες θα μιλάνε για δημοσκοπήσεις και προγνωστικά. Εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου.
Να λοιπόν, ένας χρήσιμος «οδηγός» για όσα θα ακούσετε (κι όσες «παγίδες» κρύβουν).
* Πρώτον, μη μπερδεύετε τα νούμερα που ακούτε! Θα γίνεται λόγος για τέσσερα διαφορετικά είδη αριθμητικών μεγεθών:
·       για πρόθεση ψήφου, στις ευρωεκλογές.
·       για πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, με «αναγωγή εγκύρων»
·       για εκτίμηση ψήφου στις ευρωεκλογές, με «αναγωγή ΚΑΙ αναποφάσιστων» (πέρα από την αναγωγή εγκύρων). Αυτό το τελευταίο ονομάζεται συνήθως «εκτίμηση εκλογικής συμπεριφοράς» (δηλαδή προσπάθεια προσέγγισης του τελικού αποτελέσματος).
·       και για αναγωγή των αποτελεσμάτων της ευρωβουλής, στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν λίγο αργότερα.




Μην τα μπλέξετε! Και μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα, όπως επιδιώκουν κάποιοι που προσπαθούν να βγάλουν λανθασμένες εντυπώσεις.
Να σας δώσω κάποια παραδείγματα…


Επιστροφή στο μέλλον…


Στα τέλη περίπου της δεκαετίας του ’90, επηρεασμένος από την επέλαση της προσιτής πλέον τεχνολογίας, την εμφάνιση του διαδικτύου, και κυρίως την τεχνητή ευμάρεια που είχε προκύψει με τα εύκολα τραπεζικά δάνεια, τα δανεικά κι αγύριστα των «κσαίνων τοκογλύφων», και άλλα παρόμοια, είχα γράψει ένα άρθρο παραλήρημα, το οποίο δημοσιεύτηκε σε ανύπαρκτη σήμερα εφημερίδα, και στο οποίο ανέφερα, μεταξύ άλλων, πως στα επόμενα 20 χρόνια όλα θα αλλάξουν ριζικά προς το χειρότερο.




Ήταν η εποχή που κάθε οικοδομικό τετράγωνο διέθετε κι από μια ΕΛΔΕ, με τους μισούς νέους (δήθεν γιάπηδες) να δηλώνουν χρηματιστές, και να πουλάνε ή να αγοράζουν Λαναρά και Ελληνικές Αποθήκες στους υπόλοιπους, έχοντας σπουδάσει τραπεζική και επενδύσεις σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ, από κείνα που υπήρχαν παντού, και στα οποία βάσει των διαφημιστικών καταχωρήσεων δίδασκε μέχρι και ο …Ντελόρ…