29.10.18

Chapter 24...

Pink Floyd





Καλύτερα με δραχμή και «άφραγκοι»…


   
«Προχθές έφαγα δύο πάστες στου Μιλάνου, στην Κηφισία. Την πρώτη την πλήρωσα 16 εκατομμύρια, τη δεύτερη, αμέσως μετά, ούτε πέντε λεπτά δεν είχαν περάσει, 20 εκατομμύρια».
Αυτά έγραφε η Ελένη Βλάχου στο ημερολόγιό της τον Αύγουστο του 1944, περιγράφοντας μια κατάσταση που εμείς σήμερα δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε. Είναι αδιανόητη η νομισματική αναταραχή που επικράτησε στην κατοχή με την ανεξέλεγκτη εκτύπωση χαρτονομισμάτων, χαρτονομίσματα που τελικά έπαψαν να έχουν ουσιαστική αξία: εκατομμύρια κόστιζε μια πάστα!





Και όμως ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει –το 26,3% σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις επιλέγει την επιστροφή στη δραχμή -  ότι όλα θα είχαν λυθεί και η κρίση θα είχε ξεπεραστεί αν δεν είμασταν στο ευρώ, αν είχαμε τον «έλεγχο» του νομίσματος…



Μια χαρά και δυο τρομάρες…


Διάφορα είναι τα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε, και που επιβεβαιώνουν το ότι με σύριζα κανείς δεν πλήττει.
Πρώτο όμως και καλύτερο η περίπτωση του Γιάνου… του άλλοτε μίστερ ΚΟΛΥΝΟΣ, ο οποίος όμως έχασε το αστραφτερό χαμόγελό του την ώρα που ο ανακριτής διέταξε την προφυλάκισή του.




Μάλιστα, την ώρα που οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στη κλούβα θύμιζε περισσότερο φοβισμένο παιδάκι που το πιάσανε με τσόντες, παρά τον επαναστάτη (των Παρισίων) που στα νιάτα του βροντοφώναζε υπέρ του κομΟνιζμού, και αγωνίζονταν για την προκοπή των λαών!
Πάει η έπαρση, πάει το ύφος, πάνε όλα…


Δεν ήξερε ποιος είναι ο Τσίπρας; Απελάστε την!


Η Έτλεβα Χαλκιώτης ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία το 1997, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, όπως άλλωστε έκαναν κι άλλοι συμπατριώτες της. Στην Ελλάδα ήρθε, όπως λέει η ίδια, νόμιμα, δηλαδή ως κάτοχος πράσινης κάρτας. Ήταν μάλιστα μια απ’ τους πρώτους που κατάφερε να την εξασφαλίσει. 


 

Ξεκίνησε να εργάζεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ως καθαρίστρια σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού και πριν απο 16χρόνια γνώρισε έναν συμπατριώτη μας, ηλεκτρολόγο στο επάγγελμα, τον οποίο και παντρεύτηκε. Σήμερα μια κόρη, 16 ετών η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα ενώ η Έτλεβα ειναι μητέρα δυο ακόμη παιδιών από τον πρώτο της γάμο με Αλβανό υπήκοο…