25.12.15

Χριστούγεννα, μια ιστορία αλλιώς…



Τι είναι πιο δεδομένο από την ημέρα των Χριστουγέννων; Οτι γνωρίζουμε πολύ λιγότερα γι’ αυτή τη γιορτή από όσα νομίζουμε. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο: κάτι τόσο προφανές παύει να γίνεται αντικείμενο έρευνας. Ο ουρανός είναι γαλάζιος και τελείωσε. Τα Χριστούγεννα είναι αυτό που είναι. Κοινώς: έτσι σου το έμαθαν, έτσι θα συνεχίσεις να πορεύεσαι.



Κι όμως, πίσω από τα όσα λογικοφανή ακολουθούν τη γιορτή των Χριστουγέννων, υπάρχουν άλλες εκτιμήσεις των γεγονότων που μπορούν ακόμη και να αποδομήσουν εντελώς τη γιορτή. Αξίζει τον κόπο; Στην πραγματικότητα, αυτά τα ζωτικά ψεύδη (για να θυμηθούμε και τον κλασική έκφραση του Ερρίκου Ιψεν) είναι που κρατάνε μια κοινωνία σε μια συνεκτική βάση…

Από τη «νέα σεισάχθεια» στα distress funds…



Πριν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εξουσία χρησιμοποιούσε την προπαγάνδα της «νέας σεισάχθειας». Οι δανειολήπτες θα απαλλάσσονταν από το βραχνά των «κόκκινων» δανείων. Αυτοί με τα δάνεια για πρώτη κατοικία που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν θα τα έβλεπαν να διαγράφονται. Οι λεγόμενοι μικρομεσαίοι θα έβλεπαν μια διαγραφή τουλάχιστον του 30% του δανείου τους προς τις τράπεζες, ώστε να ανασάνουν και να επανεκκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Κι όλα αυτά τα διαγραμμένα δάνεια θα περνούσαν σε μια «κακή τράπεζα» (bad bank), ώστε να εξυγιανθεί και το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.




Οταν ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να υπογράψει το Μνημόνιο, η «νέα σεισάχθεια» είχε πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Υπήρχε, όμως η υπόσχεση ότι αποκλείστηκαν τα distress funds. Οταν υπέγραψε το Μνημόνιο-3, διαβεβαίωσε ότι αποκλείστηκε η πώληση δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία, ενώ το θέμα της ρύθμισης παραμένει ανοιχτό και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ικανότερος να το διαπραγματευθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο...

Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί και … ηλεκτρική ενέργεια.



Στην Αμερική είθισται τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, και τα μαγαζιά να στολίζονται μήνες πριν, αφού η χριστουγεννιάτικη αγορά προσφέρει τεράστια κέρδη.
Το ίδιο λαμπρά στολίζονται και οι πόλεις, με δρόμους και πλατείες πνιγμένες στα λαμπιόνια.

 
Υπερβολές;

Ιδιαίτερη όμως έμφαση δίνεται στην χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση των σπιτιών, ακόμη και με διαγωνισμούς για το ποιο σπίτι έχει τα πιο πολλά και τα πιο εντυπωσιακά φωτάκια…

Μια «ευσεβής» αεροπορική εταιρία!



Η μαλαισιανή Rayani Air αποτελεί την πρώτη μάλλον αεροπορική εταιρία που προσφέρει πτήσεις αυστηρά προσηλωμένες στους κανόνες της ισλαμικής θρησκείας.




Στις πτήσεις της συμπεριλαμβάνονται ομαδικές και μη προσευχές, απαγόρευση αλκοόλ και χοιρινού κρέατος, και αυστηρός κώδικας ενδυμασίας για τις γυναίκες αεροσυνοδούς…

Μπανανία. Αυτήν ξέρετε αυτήν εμπιστεύεστε…



Το pattern φτωχοποίησης και σμίκρυνσης της οικονομίας από το Καστελόριζο και μετά βασίζεται στην ίδια συνταγή (ανεξαρτήτως ιδεολογίας). Λίγο πριν τις εκλογές: σκίζουμε μνημόνια, καταργούμε άδικους φόρους. Μετά την ανάληψη της εξουσίας: εξαγγέλλουμε ότι σε 3-4 μήνες βγαίνουμε στην ανάπτυξη και συνεχίζουμε μαζεύοντας χρήματα για τις ανάγκες του κράτους (κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων) με αρχικά άστοχους και τελικά "δίκαιους" φόρους για όλα τα κορόιδα.



Σήμερα τίτλο και πρόλογο γράφει ο Κolmogorov, που η στήλη τον ξεχωρίζει για τις "εικόνες" του με μόνο 60-100 λέξεις. Την παραπάνω "ζωγραφική" την "αποτύπωσε" σε προχθεσινό μου σημείωμα στην στήλη. Το μόνο που θα κάνω είναι να την σχολιάσω και να την ενισχύσω μιας και δεν έχω να προσθέσω τίποτε.