11.2.19

Μήπως ο Αλέξης δεν είναι και τόσο βλάκας τελικά;


Όποιος έχει πέσει πάνω σε καβγά λεωφορείου ή, ακόμη χειρότερα, έχει συμμετάσχει σε τέτοιον καβγά, γνωρίζει κάτι πολύ καλά: ότι ένας νηφάλιος και λογικός άνθρωπος δεν υπάρχει περίπτωση να βγει κερδισμένος από αυτόν.
Δεν έχει σημασία πόσο έξυπνος και ετοιμόλογος είναι, πόσο δίκιο ή πόσα επιχειρήματα έχει. Σε χώρους και συνθήκες όπου κυριαρχούν πνεύμα αρένας και αναστάτωση, τις εντυπώσεις θα κλέβει πάντα αυτός που φωνάζει πιο δυνατά ή είναι ικανός να πει οτιδήποτε για να εστιάσει την προσοχή εκεί που πρέπει, ώστε να κερδίσει τις αντανακλαστικές συμπάθειες του πλήθους.




Κι όποιος ξέρει να συσπειρώνει και να κατευθύνει το κοινό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος αν είναι αδίστακτος. Σε αναλογία με την πολιτική πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτό ακριβώς το πρόσωπο. Ο αήττητος εξυπνάκιας του λεωφορείου


Φοβούνται…


* Το πρακτορείο Reuters σε εκτενή αναφορά του για την Ελλάδα, σημειώνει ότι παρά τις προσπάθειες του Τσίπρα, η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ δεν κλείνει! Αντίθετα, ανοίγει κι άλλο.
* Προηγήθηκαν δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, που προειδοποιούσε για σοβαρά προβλήματα με τις ελληνικές τράπεζες και κίνδυνο νέας σοβαρής ανακεφαλαίωσης.





Σας είχα πρωτο-γράψει αναλυτικά γι’ αυτό πριν 10 μέρες περίπου. Μετά το διέψευσε ο Δραγασάκης, μετά το… επιβεβαίωσε ο Δραγασάκης, μετά έγινε πρώτο θέμα στον Ελληνικό Τύπο, τελικά το ανέδειξε και ο ξένος Τύπος.
* Κι ακόμα άλλα δημοσιεύματα ιταλικών μέσων υποστηρίζουν ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν πέρασε, αλλά ίσως τα χειρότερα βρίσκονται ακόμα στο (εγγύς) μέλλον. (Και γι’ αυτά σας έγραψα αναλυτικά προχθές…)
* Για να μην αναφερθώ σε έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και δείχνει ότι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στις 14 μονάδες.
Και τέλος ο Οίκος Fitch αρνήθηκε να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και η κυβέρνηση Τσίπρα συμπεριφέρεται με τρόπο που προκαλεί ανησυχίες στις αγορές…