1.5.14

Just a Gigolo...

David Lee Roth



Ο Τσίπρας ως γνήσιος Ελληνάρας…



 Πριν από καιρό, σε μια παρέα προσπάθησα να επιχειρηματολογήσω για την ανάγκη (αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση κατά τη γνώμη του γράφοντος) οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί να μιλούν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.




Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για «αντισυριζισμό», άλλοι για «new age λαϊκισμό».
Άλλοι έσπευσαν με χιούμορ να μου υπενθυμίσουν πως «κι αυτοί που ήταν πολύγλωσσοι είδαμε που φέρανε την Ελλάδα»…

Να τελειώνουμε επιτέλους με τους συνδικαλιστές…



Το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος καθεστώτος στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Προβλέπεται μείωση ή και μηδενισμός της χρηματοδότησης των σωματείων.



Θα συζητηθεί επίσης το θέμα των απεργιών, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις από την πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών.


Συγγένειες Αριστεράς - Σκοπιανών σοβινιστών.



 Το να εμπιστευτεί κάποιος τις τύχες της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων, της χώρας ολόκληρης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να κάτσεις στην καρέκλα του μπαρμπέρη να σε ξυρίσει μια μεθυσμένη μαϊμού με εκείνα τα ωραία παλιά και μεγάλα ξυράφια.
Θα 'χει σασπένς, δεν θα έχει;



Μερικές φορές, τ’ ομολογώ, είχα την υποψία ότι, δεν μπορεί, μαζεύονται εκεί στην Κουμουνδούρου, στην παραπάνω γωνία, στο μπριζολάδικο του Τέλη κι αποφασίζουν τι παλαβό θα κάνουν, για να τρομάξουν τον κόσμο, να τον πείσουν ότι τέτοιο ψυχεδελικό σκορποχώρι δεν έχει ξαναϋπάρξει κάτω απ’ τον ήλιο…


Περί πρωτομαγιάς…



Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του 2011 για την πρωτομαγιά, που όμως είναι διαχρονικό, όπως άλλωστε και οι συμβολισμοί της σημερινής γιορτής.



Ποτέ άλλοτε στη πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας μας, ο συμβολισμός και το νόημα της αυριανής εργατικής πρωτομαγιάς δεν ήταν τόσο επίκαιρος.
Η χώρα μας έχει μπει σε ένα σκοτεινό τούνελ, η άκρη του οποίου δεν είναι καν ορατή.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εργασιακά κεκτημένα, δικαιώματα, εισοδήματα, εργασιακές σχέσεις, και άλλα πολλά, έχουν γίνει στάχτη και καπνός, με τη βοήθεια της κατά τα άλλα σοσιαλιστικής μας κυβέρνησης…

Βαρυσήμαντες προεκλογικές εξελίξεις…



Και τώρα, παρακαλώ σηκωθείτε από τη θέση σας, για να διαβάσουμε βαρυσήμαντο δήλωση του πολιτικού αρχηγού Θεοδώρου Κατσανέβα: «Ηρθαμε», είπε ο πρόεδρος, «να αντιμετωπίσουμε και να διασκεδάσουμε τις ανίερες (sic) φοβίες ότι αν πάμε στη δραχμή δεν θα έχουμε να φάμε, δεν θα έχουμε τρόφιμα, φάρμακα και όλες αυτές τις ανοησίες».




Ανοησίες τα φάρμακα και τα τρόφιμα;
Πολύ αμφιβάλλω, πάντως εξαίρω την ασκητικότητα του ανδρός και την αποστροφή του προς τα υλικά αγαθά, ακόμη και τα στοιχειώδη...

Μάηδες…



Ο Μάης είναι ο καιρός του Θανάτου και του Έρωτα.
Ο Μάης, ο Λούλουδος, ο Τριανταφυλλιάς, ο Καλόμηνας που λένε οι Πόντιοι, είναι ο μήνας με τις 31 ημέρες που σημαίνει την ήττα του Χειμώνα και την θριαμβική κυριαρχία της Άνοιξης.



Είναι ο θεός που στις παραδόσεις σχεδόν όλων των λαών της γης  επικρατεί η δοξασία ότι έχει την ικανότητα να αναβαπτίσει τα πάντα και να τα μεταμορφώσει σε νέα, δροσερά κι ωραία.
Ο λαός μας τον θεωρεί μαγεμένο, γι' αυτό οι παλιότεροι παρότρυναν τους νέους να το γλεντάνε αλλά να μην παντρεύονται ποτέ το Μάη.

Συνηθισμένα εκφραστικά λάθη σε συνηθισμένες εκφράσεις…



«Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν» (και όχι: «όλους όσους…» διότι είναι υποκείμενο στο ρήμα που ακολουθεί, αλλά: «ευχαριστούμε όσους μας συμπαραστάθηκαν» (όταν λείπει το όλους).
Προσοχή όμως: «επικοινωνεί με όλους όσους γνωρίζει», επειδή εδώ το «όσους» είναι αντικείμενο του ρήματος).




      π.μ. (=προ μεσημβρίας), μ.μ. (=μετά μεσημβρίαν και όχι μετά μεσημβρίας),    
      π.Χ. (=προ Χριστού), μ.Χ. (=μετά Χριστόν και όχι μετά Χριστού)….