9.6.19

Σήμα για αλλαγή πορείας...

Όπως είναι γνωστό, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές), άνοιξε τον δρόμο για τις γενικές εκλογές του Ιουλίου.
Πρώτα ο Θεός, αύριο Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και να οδηγήσει επισήμως τη χώρα, στη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.




Η άμεση προσφυγή σε εθνικές κάλπες ήταν μια μη αναμενόμενη εξέλιξη για το κυβερνών κόμμα, όπως έγινε φανερό, ιδιαιτέρως από τις πρώτες μουδιασμένες αντιδράσεις, ακόμα και των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπενθυμίσω ότι τους πήρε περίπου μια νύχτα για να συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν. Χρειάστηκαν περίπου ολόκληρο το βράδυ της Κυριακής, για να διαβάσουν το αποτέλεσμα. Η ουσιαστική κατανόηση του αποτελέσματος, εκτιμώ ότι θα τους πάρει πολύ περισσότερο...



Φαντάσματα και Μαραθωνοδρόμοι στη Βουλή

Εκεί που απολάμβανα τον απογευματοκυριακάτικο φραπέ (τώρα που έχουμε ακόμα καλαμάκια και δεν τον ρουφάμε με μακαρόνι) πέφτει το μάτι μου σε κοινοποίηση από φεησμπουκικό φίλο ενός "άρθρου" (βλέπε διαφημιστική καταχώρηση) για ταπεινό και καταφρονεμένο, αλλά και πολύ ευκατάστατο, μέλος της Βουλής από την πρωτεύουσα, του οποίου, λέει, έχουν δημοσιευτεί όλες κι όλες μόνο 2 φωτό από τη Βουλή όλο αυτό το καιρό, και αυτό, λέει, είναι ενδεικτικό του πόσο σεμνή ήταν η παρουσία του.






Εγώ την ψιλιάστηκα τη δουλειά και μπήκα στο Vouliwatch για να δω κοινοβουλευτική δραστηριότητα, αυτό δηλαδή για το οποίο κυρίως πληρώνεις έναν Βουλευτή, ειδικά όταν είναι στην αντιπολίτευση (όταν είσαι συμπολίτευση κατανοώ ότι δεν μπορείς να είσαι μονίμως στα κάγκελα με τους Υπουργούς, κυρίως γιατί, καλώς ή κακώς, έχεις περισσότερες δυνατότητες για πιο άμεση συνεργασία στα θέματα της περιφέρειάς σου).
Οπότε έχουμε τις εικόνες που ακολουθούν στο τέλος του κειμένου του παρόντος άρθρου...

Το ΚΙΝΑΛ θα γίνει ΠΑΣΟΚ ή ΠΟΤΑΜΙ;

Ακούγοντας πριν λίγες μέρες τις πρώτες κατασταλαγμένες απόψεις για το θέμα της παθητικής-έμμεσης αποπομπής του Βαγγέλη Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, μέσω της επιλογής από τη Φώφη Γενηματά του Καμίνη για επικεφαλής του επικρατείας, αντί αυτού, μου έκαναν εντύπωση ορισμένες, λογικές ομολογουμένως, απόψεις.




Πολλοί ανήγειραν το σκεπτικό πως ο Βενιζέλος αποτελεί κόκκινο πανί για τους παλαιοπασόκους που βρίσκονται "παγιδευμένοι" στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ταυτόχρονα, οι εκσυγχρονιστές που τον στηρίζουν ήδη έχουν μαζικά πάει προς Μητσοτάκη. Με αυτό το σκεπτικό, η Φώφη Γενηματά στοιχηματίζει στη δημιουργία μιας ροής μετά την απομάκρυνση του ογκόλιθου (no pun intended) Βενιζέλου: κάποιοι ψηφοφόροι ίσως πάνε προς ΝΔ (ασχέτως αν πάει ή όχι εκεί ο Β.Β.), αλλά περισσότεροι (εδώ είναι το στοίχημα) θα επαναπατριστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ...

Επαναστάτης της συμφοράς…


Την εποχή που η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε κι ο κομμουνισμός έμπαινε για τα καλά (και για πάντα) στα ντουλάπια της λήθης, ένας πιτσιρικάς τρέχει να γραφτεί στην… ΚΝΕ! Τον είχαν «ψήσει» κνίτες που πήγαν στο σχολείο του για να ξεσηκώσουν μαθητές για καταλήψεις.
Το όνομά του; Αλέξης Τσίπρας!





Οι κνίτες τον έγραψαν στην οργάνωση κι εκείνος διέπρεψε στις καταλήψεις.
Όμως, όταν διασπάστηκε (1991) ο ενιαίος Συνασπισμός, ο νεαρός καταληψίας αποχώρησε από την ΚΝΕ. 
Κι εξελέγη πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Αμπελοκήπων.
Βγήκε πρώτος στην ψηφοφορία των μαθητών κι η δημοφιλία του, μεταξύ των συμμαθητών, οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε διακριθεί στις μαθητικές καταλήψεις του 1990. 
Όμως, επειδή ήταν στην Β’ Λυκείου, για να γίνει πρόεδρος χρειαζόταν την ψήφο των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην εσωτερική ψηφοφορία μεταξύ των δεκαπέντε εκλεγμένων μελών.
Συμφώνως με μία εκδοχή, εξασφάλισε αυτή την ψήφο επειδή εκχώρησε στα εκλεγμένα μέλη της Γ΄ Λυκείου την «προεδρική» αρμοδιότητα οργάνωσης της πενταήμερης. Η απόρρητη συνεννόηση ήταν πως μόνο αν τον έκαναν πρόεδρο θα τους επέτρεπε να ασχοληθούν ανενόχλητοι με την εκδρομή της άνοιξης του 1992 στη Ρόδο…


Ο Πολιτευτής...

Διονύσης Σαββόπουλος




Περί δημοσίων και δωρεάν πανεπιστημίων…


Ακούγοντας πριν από λίγες ημέρες την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας ότι οι θέσεις για τα ΑΕΙ την επόμενη χρονιά θα αυξηθούν κατά περίπου 3000, θα ήθελα να υπενθυμίσω την διαφορά των δικών μας Πανεπιστημίων με τα ξένα.
Ακούω από πολλούς να μου λένε ότι αφού και η πλειοψηφία των ξένων πανεπιστημίων είναι δημόσια γιατί είσαι τόσο εναντίων με τα δικά μας;






Η διαφορά αγαπητοί μου φίλοι είναι ότι τα μεν ξένα πανεπιστήμια είναι ΔΗΜΟΣΙΑ τα δικά μας όμως ΔΕΝ είναι ΔΗΜΟΣΙΑ αλλά είναι ΚΡΑΤΙΚΑ. Οι διαφορές, μεταξύ άλλων, είναι και οι εξής:
1. Τα Δημόσια ξένα Πανεπιστήμια είναι αυτόνομα και αυτοδιοίκητα πράγμα που σημαίνει ότι παίρνουν όλες τις αποφάσεις που τους αφορούν.
Τα Ελληνικά κρατικά Πανεπιστήμια ΑΝΟΙΚΟΥΝ στο Κράτος και δεν μπορούν να πάρουν καμία απόφαση μόνα τους. Για όλα απαιτείται η έγκριση του Υπουργού Παιδείας…