9.6.19

Το ΚΙΝΑΛ θα γίνει ΠΑΣΟΚ ή ΠΟΤΑΜΙ;

Ακούγοντας πριν λίγες μέρες τις πρώτες κατασταλαγμένες απόψεις για το θέμα της παθητικής-έμμεσης αποπομπής του Βαγγέλη Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, μέσω της επιλογής από τη Φώφη Γενηματά του Καμίνη για επικεφαλής του επικρατείας, αντί αυτού, μου έκαναν εντύπωση ορισμένες, λογικές ομολογουμένως, απόψεις.




Πολλοί ανήγειραν το σκεπτικό πως ο Βενιζέλος αποτελεί κόκκινο πανί για τους παλαιοπασόκους που βρίσκονται "παγιδευμένοι" στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ταυτόχρονα, οι εκσυγχρονιστές που τον στηρίζουν ήδη έχουν μαζικά πάει προς Μητσοτάκη. Με αυτό το σκεπτικό, η Φώφη Γενηματά στοιχηματίζει στη δημιουργία μιας ροής μετά την απομάκρυνση του ογκόλιθου (no pun intended) Βενιζέλου: κάποιοι ψηφοφόροι ίσως πάνε προς ΝΔ (ασχέτως αν πάει ή όχι εκεί ο Β.Β.), αλλά περισσότεροι (εδώ είναι το στοίχημα) θα επαναπατριστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ...

Δηλαδή, η κα Γενηματά ευελπιστεί στη δημιουργία μιας ροής ψηφοφόρων, η οποία θα μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε κάτι πιο κοντά στο παλιό "καλό" ΠΑΣΟΚ. Πάντα όμως υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε... Ποτάμι.

Ας δούμε τα πιθανά σενάρια.

Εάν ο συλλογισμός που αποδίδουν στη Γενηματά οι αναλυτές δικαιωθεί, τότε η ΝΔ θα ενισχυθεί ελαφρώς, από τους δυσαρεστημένους και ορθολογικούς κεντροαριστερούς και κεντρώους που προσβλέπανε στο ΚΙΝΑΛ μια αναβίωση του χώρου και θεωρούν τον Βενιζέλο πρεσβευτή αυτής της ορθολογικότητας, όμως ταυτόχρονα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ΚΙΝΑΛ με ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που παραδοσιακά ανήκανε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για παλαιοπασόκους που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν ποτέ την παύση της μακροχρόνιας τακτικής του ΠΑΣΟΚ στον οικονομικό τομέα να σπαταλάει δανεικά χρήματα για να χρηματοδοτεί το Δημόσιο και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, ούτε και την συμπόρευσή του με την "επάρατη δεξχιά", τα οποία αμφότερα τα έχουν συνδέσει με το πολιτικό εκτόπισμα του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Δηλαδή, θεωρούν ορισμένοι αναλυτές (και προφανώς σύμβουλοι της Γενηματά) πως το ανάχωμα της μαζικής επιστροφής του κόσμου του ΠΑΣΟΚ σε αυτό (έστω, στην τραβεστί εκδοχή του, το ΚΙΝΑΛ), από το ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Σε αυτό το σενάριο κερδίζουν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ: Η ΝΔ κερδίζει έστω και κάποιους λίγους παραπάνω ψηφοφόρους, ενώ ταυτόχρονα χάνει αρκετούς ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας έτσι αμφίσημα την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα και ενισχύοντας κάπως τις προοπτικές αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Το ΚΙΝΑΛ κερδίζει διπλά κι αυτό, καθώς όχι μόνο έχει μια θετική συνισταμένη (εισροές μείον εκροές) ψηφοφόρων, αλλά ενισχύοντας την αυτοδυναμία της ΝΔ, απομακρύνει από το ίδιο βαριές πολιτικές ευθύνες για την διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα. Μπορεί 2-3 Υπουργεία να είναι μεγάλο δέλεαρ, αλλά ίσως στο ΚΙΝΑΛ δεν θέλουν να επαναληφθεί μια μαζική φυγή ψηφοφόρων λόγω συνεργασίας με τους προαιώνιους εχθρούς τους, ούτε φυσικά να αναλάβουν μέρος της ευθύνης της καυτής πατάτας της επόμενης μέρας, οπότε και θεωρούν πως ο Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί να επιτελέσει σημαντικό έργο γρηγορότερα από την κυβερνητική φθορά.

Εάν η Γενηματά αποδειχτεί λάθος, δηλαδή η εκροή ψηφοφόρων προς τη ΝΔ είναι μεγαλύτερη από την εισροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε, πολύ απλά, έχασε, οδηγώντας το ΚΙΝΑΛ σε "Ποταμοποίηση". Παρόλα αυτά, αυτός που σίγουρα και πάλι κερδίζει είναι η ΝΔ, αφού παραμένει μια σαφής αμφίσημη τάση κέρδους ψηφοφόρων για την ίδια και απώλειας ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, επειδή η ροή αυτού του σεναρίου ενισχύει περισσότερο τη ΝΔ, ενισχύει και τις προοπτικές αυτοδυναμίας ακόμα περισσότερο.

Κι εδώ μπαίνουμε λίγο στην ανάλυση του θέματος υπό το πρίσμα της αντίδρασης της ΝΔ. Αναφερόμαστε, σαφώς, στην προοπτική συνεργασίας Βενιζέλου - ΝΔ.
Η άποψη του γράφοντος είναι σαφέστατα αρνητική σε ότι αφορά μια τέτοια συνεργασία. Καλώς ή κακώς, ο μικρόκοσμος του διαδικτύου, αλλά και του καθενός μας ξεχωριστά, ουδεμία σχέση έχει με το εκλογικό σώμα.
Αν και στις διαδικτυακές και μη παρέες των εν γένει αυτοαποκαλούμενων ορθολογιστών, μετριοπαθών και μεταρρυθμιστών ψηφοφόρων, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πιθανώς καλοδεχούμενη, φρονώ πως στο ευρύτερο εκλογικό σώμα της παράταξης της ΝΔ, και ειδικότερα στα δεξιά της, θα προκαλούσε περισσότερη ζημία από ότι ωφέλεια.
Ήδη, η απομάκρυνση Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ δίνει προοπτικές ανοίγματος της ΝΔ στην κεντροαριστερά με έναν παθητικό, ακάματο θα λέγαμε, τρόπο. Τυχόν προσχώρηση Βενιζέλου στην ΝΔ θα ακύρωνε τα οφέλη αυτής της "αυτόματης" διεύρυνσης στα αριστερά, ακόμα κι αν ενισχύονταν από την παρουσία Βενιζέλου, λόγω της αθρόας δυσαρέσκειας στα δεξιά ακροατήρια της ΝΔ.
Επιπλέον, κι εδώ θα δυσαρεστήσω πολλού φίλους στον χώρο που άπτεται περισσότερο του κέντρου, πρέπει να θυμίσουμε πως η επίδραση Βενιζέλου στην συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά δεν ήταν ακριβώς θετική. Επέβαλλε μεγάλο μέρος της αριστερόστροφης λογικής και φιλοσοφίας ατζέντας του, η οποία ενείχε αρκετά εμπόδια σε αντικρατικίστικες μεταρρυθμίσεις

TopGunZ


Σημ. Ο: Το παρόν άρθρο άργησε λίγο να δημοσιευτεί, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει αλλάξει κάτι στη συλλογιστική του, ενώ ακόμα παραμένει επίκαιρο το θέμα αξιοποίησης του Βενιζέλου την επόμενη μέρα, αν και έχει ξεκαθαριστεί και από τον ίδιο και από τη ΝΔ πως δε θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της δεύτερης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου