9.6.19

Φαντάσματα και Μαραθωνοδρόμοι στη Βουλή

Εκεί που απολάμβανα τον απογευματοκυριακάτικο φραπέ (τώρα που έχουμε ακόμα καλαμάκια και δεν τον ρουφάμε με μακαρόνι) πέφτει το μάτι μου σε κοινοποίηση από φεησμπουκικό φίλο ενός "άρθρου" (βλέπε διαφημιστική καταχώρηση) για ταπεινό και καταφρονεμένο, αλλά και πολύ ευκατάστατο, μέλος της Βουλής από την πρωτεύουσα, του οποίου, λέει, έχουν δημοσιευτεί όλες κι όλες μόνο 2 φωτό από τη Βουλή όλο αυτό το καιρό, και αυτό, λέει, είναι ενδεικτικό του πόσο σεμνή ήταν η παρουσία του.






Εγώ την ψιλιάστηκα τη δουλειά και μπήκα στο Vouliwatch για να δω κοινοβουλευτική δραστηριότητα, αυτό δηλαδή για το οποίο κυρίως πληρώνεις έναν Βουλευτή, ειδικά όταν είναι στην αντιπολίτευση (όταν είσαι συμπολίτευση κατανοώ ότι δεν μπορείς να είσαι μονίμως στα κάγκελα με τους Υπουργούς, κυρίως γιατί, καλώς ή κακώς, έχεις περισσότερες δυνατότητες για πιο άμεση συνεργασία στα θέματα της περιφέρειάς σου).
Οπότε έχουμε τις εικόνες που ακολουθούν στο τέλος του κειμένου του παρόντος άρθρου...

Στην πρώτη φωτό βλέπετε την δραστηριότητα του ταπεινού μέλους του Κοινοβουλίου του οποίου το εγκώμιο μας κότσαρε το (διαφημιστικό) σάιτ. Στη δεύτερη φωτό βλέπετε τη δραστηριότητα ενός "φρέσκου" (εσοδείας 2015) Βουλευτή επαρχίας, από αυτούς τους λίγους που από το τρέξιμο τα ποδιά τους χτυπάνε το κεφάλι και "βγάζει τα λεφτά του". Στην τρίτη φωτό είπα να βάλω και ένα ακόμα μέλος της Βουλής το οποίο είναι σε μεγάλη περιφέρεια και μετράει αρκετές θητείες.
(Σημείωση: Προφανώς δεν βάζω το φύλο των Βουλευτών ή άλλα περαιτέρω χαρακτηριστικά πέραν από αυτά που θεωρώ σκόπιμο να μπουν για την οικονομία της συζήτησης.)

Για τους μη γνωρίζοντες, ερωτήσεις είναι οι έγγραφες ερωτήσεις προς Υπουργεία με αντίστοιχη έγγραφη απάντηση, επίκαιρες ερωτήσεις είναι αυτές που οδηγούν σε συζήτηση του Βουλευτή με τον Υπουργό στη Βουλή και αναφορές είναι η αποστολή εγγράφων και επιστολών από πολίτες (και συλλόγους, φορείς, σωματεία κλπ.) προς ένα ή περισσότερα Υπουργεία. Οι επερωτήσεις είναι συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεων. Περισσότερα εδώ.
(Σημείωση: Δεν έβαλα το δεύτερο διάγραμμα κάθε Βουλευτή με τις διάφορες μορφές αίτησης για κατάθεση εγγράφων, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως σπάνιες περιπτώσεις και ακολουθούν ίδια συμπεριφορά.) 

Οπότε τι βλέπουμε. Ένα ευκατάστατο μέλος του Κοινοβουλίου, όχι απλά δεν διέθεσε κάποιο ποσό για να προσλάβει και κάναν άνθρωπο παραπάνω να βγάλει δουλειά, αλλά δεν έτρεξε καν τους μετακλητούς και αποσπασμένους που του διαθέτουμε από τον νόμο για να συντάξουν και να καταθέσουν καμιά ερώτηση, καμιά αναφορά, να δουλέψουν τέλος πάντων. 
Θυμήθηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη (εκτός κι αν κανένα από τα λιμά της δημοσιογραφίας πούλησε προ-μπόνο εκδούλευση) για ένα αστείο αρθρίδιο σε σάιτ της πλάκας, ένα μήνα πριν τις εκλογές.

Ο Βουλευτής της επαρχίας, πάλι, δούλεψε σε φουλ ρυθμούς το γραφείο του με τουλάχιστον δύο περιπτώσεις άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου ανά εβδομάδα (που ανεβαίνει αν συνυπολογίσεις ότι υπολείπονται και τρεις μήνες για την τετραετία, συν περιόδους που κλείνει η Βουλή), τρέχοντας ουσιαστικά για την περιφέρεια που τον τίμησε με την ψήφο της.



Καλά, η τρίτη εικόνα είναι ίδιον εκείνων των επαγγελματιών πολιτικών που θεωρούν την θητεία ως μέσο επίτευξης των προσωπικών τους φιλοδοξιών και ως ευκαιρία αυτοπροβολής, καθώς οι βουλευτικές παροχές χρηματοδοτούν την ενασχόλησή τους με διάφορες αγαθοεργίες και άσχετες με το βουλευτικό αξίωμα ασχολίες.

ΟΚ, θα μου πείτε, και γιατί όλος αυτός ο πρόλογος ρε μεγάλε. Πολύ απλά, φίλοι μου, σας έδωσα μόλις ένα πολύ απλό και χρήσιμο εργαλείο συγκριτικής* αξιολόγησης των υποψήφιων Βουλευτών που ήδη έχουν καταγράψει τουλάχιστον μια θητεία.
Προφανώς και η επιλογή νέων προσώπων στην πολιτική σκηνή είναι μια σημαντική και συμβολική κίνηση, αλλά μην ξεχνάμε πως και η υπάρχουσα (μάλλον όταν θα το διαβάζετε αυτό παρελθούσα) Βουλή είναι απίστευτα ανανεωμένη σε σχέση με το άμεσο παρελθόν (με τις γνωστές, κατά κύριο λόγο αρνητικές, συνέπειες), οπότε πρέπει να έχουμε υπόψιν πως το νέο δεν είναι πάντα και καινούριο, άρα είναι καλό να ελέγξουμε και τους υπάρχοντες βουλευτές, την δραστηριότητάς του και κατά πόσο χρήζει αξιοποίησης η εμπειρία τους.

Για το TL:DR της υπόθεσης, μπορεί οι νέοι υποψήφιοι Βουλευτές να είναι ένας άγνωστος, όσο και γοητευτικός, παράγοντας, αλλά υπάρχουν τα μέσα να ανακαλύψετε και υπάρχοντα διαμαντάκια, με σαφή και αξιοποιήσιμη εμπειρία, και να γλιτώσετε από βετεράνους της κοινοβουλευτικής ανυπαρξίας.

TopGunZ


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


*ΜΠΟΝΟΥΣ ΓΥΡΟΣ
Θεώρησα σημαντικό να εξηγήσω τον όρο "συγκριτική" αξιολόγηση, γιατί πολύ απλά μόνο ο αριθμός των ασκημένων μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν λέει πολλά για την ποιότητα του Βουλευτή. Παράδειγμα? Το παρακάτω διάγραμμα ανήκει σε γνωστό νοτιοελλαδίτη Βουλευτή, ιδιοκτήτη "πρωσοποπαγούς" ανθυποκομματιδίου, που έχει στήσει ολόκληρη γραμμή παραγωγής ανούσιων παρεμβάσεων. Ναι, τα νούμερα που βλέπετε είναι σωστά, καταθέτει περίπου 10 μ.κ.ε. την ημέρα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου