16.8.14

Mind Games...

John Lennon



Ο Ερντογάν, και το παράδοξο του λαϊκισμού…



 Ο θρίαμβος του Ερντογάν στις πρώτες άμεσες εκλογές για πρόεδρο της Τουρκίας δεν αποτελεί έκπληξη.
Ο Ερντογάν είναι δημοφιλής, και από το 2003 που ήταν πρωθυπουργός, κατάφερε και εκμεταλλεύτηκε ένα οικονομικό θαύμα.




Παράλληλα όμως είναι και ένας λαϊκιστής που κρατάει σφιχτά τα λουριά του κράτους και των ΜΜΕ, δαιμονοποιώντας όλους τους αντιπάλους του, ακόμη και πρώην συμμάχους του όπως τον εξόριστο κληρικό Fethullah Gülen….



Οκτώ υποθέσεις για μια άγια επίσκεψη…



Για τους σκοπούς της επίσκεψης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Τσίπρα στο Άγιος όρος γράφτηκαν πολλά.
Θεωρώ άδικα, όσα επικριτικά σχόλια αφορούσαν την πολιτική σκοπιμότητα της επίσκεψης.



Βεβαίως και είχε το δικαίωμα να επισκεφτεί το Άγιον Όρος.
Άσχετο βεβαίως ότι ο μισός πληθυσμός στερείται αυτού του δικαιώματος.
Το ζητούμενο δεν είναι στο αν είναι υποκρισία ένας αρχηγός ενός αριστερού κόμματος να πάει στο Άγιο Όρος, αλλά στο αν πηγαίνοντας εκεί υπεράσπισε τις αρχές της Αριστεράς και του Διαφωτισμού...


Το αίνιγμα της Αμφίπολης πλησιάζει στη λύση του.



Στο περίφημο ταφικό μνημείο που βρέθηκε στην Αμφίπολη Σερρών, στον Τύμβο Καστά, ο αινιγματικός νεκρός που εξάπτει εδώ και λίγες ημέρες τη φαντασία όλων, κρατάει ακόμη μυστική την ταυτότητά του, για την οποία πάντως εικοτολογούν όλοι οι υπόλοιποι.



Αλλοι μετά λόγου γνώσεως, άλλοι με υπερβάλλοντα ζήλο και βιαστικό ενθουσιασμό.
Η πληγωμένη μας εθνική υπερηφάνεια θα τονωνόταν ασφαλώς από ακόμη μια σημαντική ανακάλυψη που θα θύμιζε, ίσως, εκείνη του 1977 και τη σκαπάνη του Μανόλη Ανδρόνικου.
Αλλά, όπως είπε ο πρωθυπουργός που έφτασε έως τις Σέρρες, η ανασκαφή θα συνεχιστεί «με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία», συστήνοντας: «Υπομονή λίγες μέρες».

Καβαλάς τη γουρούνα στο νησί;



(Ή αλλιώς: Μη σου τύχει…).
Ένας ναυπηγός και ένας πλοίαρχος θα μας πουν πού ακριβώς πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για το θάνατο του δεκάχρονου στη Μύκονο.
Πιθανότατα υπάρχουν παραλείψεις από την πλευρά της επιχείρησης.




Ωστόσο τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν ο χειριστής έκανε αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν άδεια για ταχύπλοο: όταν πλησιάζεις ναυαγό βάζεις «νεκρό» στη μηχανή.
Λογικά η έρευνα θα μας δείξει αν το Λιμενικό εκεί κάτω κάνει καλά τη δουλειά του ή δεν ελέγχει ως οφείλει αυτούς τους επιχειρηματίες.
Αν υπάρχει ευθύνη, είναι του Λιμενικού και όχι του Δήμου όπως αυθαιρέτως -και βλακωδώς- έσπευσε να δηλώσει ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας «συμψηφισμό» με την τραγωδία στο λούνα παρκ του Ελληνικού.
Και, αλήθεια, είδατε πολλά επαρχιακά λούνα παρκ να κλείνουν;

Πώς θα “πουλήσουμε” τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου ;



Ξεχειλίζει ο ενθουσιασμός και η εθνική υπερηφάνεια απ΄άκρη σε άκρη  της Ελλάδας για τη σπουδαία ανακάλυψη στην Αμφίπολη της Μακεδονίας .
Λογικό, θα μου πείτε. 




Δεν αμφιβάλω, αλλά αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε και μια άλλη ανακοίνωση (αυτή που έβγαλε η Στατιστική υπηρεσία και μετρά τους επισκέπτες και τα έσοδα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων) θα  σας έπιανε απελπισία.


Πως θα μπουν στον τάφο της Αμφίπολης;



Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την ανακάλυψη του βασιλικού τάφου στη  Αμφίπολη.
Εάν το εύρημα αποδειχτεί ότι είναι ο τελευταίος τόπος κατοικίας του βασιλέα των βασιλέων, τότε προμηνύεται για την χώρα ένα τουριστικό ρεύμα διαρκείας άνευ προηγουμένου.




Συνεχίζεται η σωρεία δημοσιευμάτων από το βρετανικό δίκτυο BBC, το περιοδικό Time, τη γαλλική Le Figaro, ακόμα και ιστοσελίδες της Ταιβάν και της Ινδίας,που κάνουν λόγο για τη «σημαντική ανακάλυψη» στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών…