18.1.13

Οι καλλιτέχνες του λαϊκισμού.


Μεταξύ αυτών που κατά κόρον “λαϊκίζουν” τους τελευταίους ιδιαίτερα μήνες είναι και καλλιτέχνες που απέδειξαν ότι, πέραν του όποιου τάλαντου διαθέτουν και την όποια καλλιτεχνική δραστηριότητα έχουν να επιδείξουν, έχουν επιδοθεί σε μια επίμονη προσπάθεια να “στηρίξουν” λεκτικά τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό, τους άνεργους, τους εξαθλιωμένους εν πολλοίς πολίτες, που η ζωή τους ανατράπηκε εξαιτίας της εφαρμογής των όρων των μνημονίων της πολιτικής απάτης και της αναλγησίας…

 
 Και είναι οι ίδιοι ακριβώς καλλιτέχνες (όπως είναι οι ίδιοι πολιτικοί που εφαρμόζουν τα κατάπτυστα μνημόνια χωρίς καμία ουσιαστικά διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια των πολιτών και την εθνική μας αξιοπρέπεια), οι οποίοι για χρόνια λειτουργούν ως λυμεώνες και του δημόσιου χρήματος, δεδομένου ότι τεράστια ποσά από το υπουργείο Πολιτισμού διατέθηκαν για τις παραστάσεις τους αμφιβόλου καλλιτεχνικής αξίας ή τους είχαν ανατεθεί πλουσιοπάροχα και με ιλιγγιώδεις αμοιβές παραγωγές και ρόλοι σε τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές στη δημόσια τηλεόραση.


Ειδήσεις από το … παρελθόν.


Ένα ραδιόφωνο 70 ετών, σε ένα κέντρο πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκωτίας, έχει τις τελευταίες ημέρες αναστατώσει την περιοχή!
Ο λόγος; Εντελώς ξαφνικά άρχισε να μεταδίδει ειδήσεις και μουσική από το... παρελθόν!


Σύμφωνα με τους αυτήκοους μάρτυρες, από την συσκευή (η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με ρεύμα ή μπαταρίες), ακούγονται αφιερώματα στον Ουίνστον Τσώρτσιλ, υπό την μουσική υπόκρουση του Glen Miller!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με άλλες μορφές.


Πολλοί είναι αυτοί που συσχετίζουν την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ευρώπη με την περίοδο του μεσοπολέμου, και πιο συγκεκριμένα με την γερμανική Δημοκρατία της Βαϊμάρης, που οδήγησε στην ανάδυση του ναζισμού, και στον Β’ Π. Π. 

 
Διαβάζοντας το βιβλίο Dark Continent του Mark Mazower, έπεσα επάνω σε μια «σύμπτωση», που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτούς που μιλάνε για μια σημερινή περίοδο ανάλογη της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης»…

Μια μεγάλη παγίδα, που ανοίγει σκοτεινές ατραπούς.


Η είδηση έκανε, και εξακολουθεί να κάνει, τον γύρο του κόσμου: Έχοντας παραστεί στη δημόσια κακοποίηση ενός ήδη ακινητοποιημένου και ανήμπορου αλλοδαπού που κατηγορούνταν για ληστεία, ένας «κανονικός» πολίτης, που τυχαίνει να είναι δημόσιος υπάλληλος, τολμά να διαμαρτυρηθεί («ευπρεπώς» από ό,τι φαίνεται) για το ανοίκειο θέαμα. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο.

 
Συλλαμβάνεται παραχρήμα, υφίσταται τους κεκανονισμένους σωματικούς και ψυχικούς εξευτελισμούς και, στη συνέχεια, δίχως καμιάν απολύτως αποχρώσα ένδειξη ή μαρτυρία, κατηγορείται και παραπέμπεται ως συνεργός του κατηγορούμενου αλλοδαπού. Παρόλο όμως που η πράξη του είχε χαρακτηριστεί κακουργηματική, δεν προφυλακίστηκε.

Η Ελλάδα και η ισλαμική απειλή.


Η πλειοψηφία των Ελβετών πολιτών τάχθηκε σε πρόσφατο δημοψήφισμα υπέρ της απαγόρευσης των μιναρέδων.
Στη Γαλλία εξελίσσεται μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση για την απαγόρευση της μαντίλας και στη Γερμανία η συζήτηση για το Ισλάμ αγγίζει συχνά τα όρια της υστερίας.
Το Βατικανό με πρωτοβουλία του Καρδινάλιου Turkson πρόβαλε βίντεο το οποίο είδαν 262 επίσκοποι και καρδινάλιοι και στο οποίο τεκμηριώνεται η άποψη πως σε μερικές δεκαετίες η Ευρώπη θα έχει μετατραπεί σε μουσουλμανική ήπειρο. 


Γιατί οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας δείχνουν ξαφνικά τόσο ενδιαφέρον και αντιδρούν απέναντι στο ΙΣΛΑΜ;

Ένα παλιό φάντασμα, και πάλι επάνω από την Ευρώπη.


Το φάντασμα του αποσχισμού κάνει και πάλι την εμφάνιση του επάνω από την Ευρώπη. Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τα διάφορα αυτονομιστικά κινήματα θεριεύουν.

 
Αν η ΕΕ δεν αντιμετωπίσει την υπαρξιακή της κρίση, η ιστορία μας δείχνει πως οι τάσεις αυτές θα γιγαντωθούν, και θα αλλάξουν το πρόσωπο της Ευρώπης που ξέρουμε τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Το μέσο έγινε σκοπός.


Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ των κερδών της κατά 12%, ήτοι 21,9 δις δολάρια, για το 2012.
Για να αποδειχθεί ότι η οικονομική κρίση δεν είναι κρίση για όλους. 

 
Αντίθετα, κάποιοι κερδίζουν παραπάνω απ’ ότι κέρδιζαν πριν, εκμεταλλευόμενοι την κρίση, την οποία υπενθυμίζουμε πως οι ίδιες οι τράπεζες δημιούργησαν!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της παραπάνω τράπεζας ήταν 97 δις δολάρια το 2012 έναντι 97,2 δις το 2011.

Να είστε κεφάτοι και να καταναλώνετε…


Απευθύνθηκα σε ειδήμονες γιατί ξαναδιαβάζοντας τη λίστα με τις αποδείξεις που πρέπει να κυνηγάμε με το τουφέκι και τη λίστα με αποδείξεις που δεν «περνάνε», και τον διευθυντή εφορίας να έχεις μπάρμπα, αισθάνθηκα για πολλοστή φορά ότι το εργαλείο της λογικής δεν είναι η καλύτερη μέθοδος ερμηνείας της νεοελληνικής τροπής. 

 
Ρώτησα για το ποιοι είναι οι ιθύνοντες νόες των συγκεκριμένων μέτρων και εάν αθλούνται στον υπερβατικό διαλογισμό (προσωπικό δεδομένο, θα πείτε).