31.5.17

Bodies in Motion...

Laurie Anderson






Αυτά ζούμε κι' αυτά ακούμε…



Έφυγε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πλήρης ημερών. Η Ιστορία θα τον κρίνει. Θα τον κρίνει έχοντας όλα τα γεγονότα στο τραπέζι.




Είδες απλό κόσμο, που δεν τον γνώριζε, να λέει "Θεός συγχωρέστον", αυτό που λέει καθένας σώφρων και με λίγο μυαλό άνθρωπος. Και από την άλλη είδες την απίστευτη χολή για έναν νεκρό. Είχα ακούσει πατέρα να συγχωρεί τον δολοφόνο του γιου του και αναρωτήθηκα που βρήκε τη δύναμη. Και χθες είδα αυτή τη χολή και αναρωτήθηκα "που βρήκαν αυτή την κακία, αυτό το μίσος"….


Φιλελευθεροποιείται ή σοσιαλιστικοποιείται η οικονομία μας;



Προς τα πού όμως το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Φιλελευθεροποιεί θα έλεγε κάποιος την οικονομία και τον επέλεξαν οι ξένοι μέχρι να τα ψηφίσει όλα, όπως το γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και το πρόγραμμα απελευθέρωσης της αγοράς με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Σοσιαλιστικοποιεί θα έλεγε κάποιος άλλος, αφού το κράτος διογκώνεται επιπλέον.



Ας δούμε ορισμένα στοιχεία που θα δώσουν την απάντηση στο γρίφο:
·       30.000 περίπου είναι οι νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ
·       146 εκ. ευρώ αυξήθηκε η μισθοδοσία στο Δημόσιο
·       Οι Γραμματείες του Κράτους αυξήθηκαν από 70 σε 140
·       Η ΔΕΗ, το ΜΕΤΡΟ, ο Ηλεκτρικός και οι αστικές συγκοινωνίες ξαναέγιναν παθητικές και χρειάζονται επιπλέον επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να λειτουργούν…



Γεράματα…



Πάντα μου έκανε εντύπωση η λεπτομέρεια ότι ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν επί χρόνια ο μοναδικός εν ζωή άνθρωπος που είχε συναντηθεί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και είχε μάλιστα φωτογραφηθεί μαζί του. Φαντάζομαι την ηλικιακή μοναξιά του «επίτιμου», που χρόνια ολόκληρα πρέπει να ήταν ο τελευταίος της γενιάς του.




Με αφορμή λοιπόν τον θάνατο του, στην «ώριμη» ηλικία των 99 ετών, θυμήθηκα μια άλλη περίπτωση υπέργηρου, που μπροστά του ακόμη και εγώ που φλερτάρω με τα έκτα ήντα μοιάζω νιάναρο…

Η κυβέρνηση είναι… ότι να ναι…



Εάν υπάρχει κάτι που τηρεί πιστά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι α) όταν τα βρίσκει δύσκολα ζητά  «πολιτική λύση» και β) η στρατηγική του «δέχομαι ότι μου σερβίρουν, αρκεί να φανεί ότι διαπραγματεύτηκα σκληρά για αυτήν την λύση». 





Το είδαμε τον Ιούλιο του 2015 με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, το είδαμε και πιο πρόσφατα με το «η προ-νομοθέτηση μέτρων είναι αντιδημοκρατική» και  το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» καθώς και το «οι βουλευτές  θα ψηφίσουν τα μέτρα γιατί θα ακολουθήσει ρύθμιση για το χρέος». Και καταλήξαμε στην υπογραφή νέου πακέτου μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ  (νέο μνημόνιο δηλαδή, χωρίς χρηματοδότηση) και στο να ζητάμε λύση «ότι να ‘ναι» για το χρέος…


Πόσους «ψόφους» μοίρασες σήμερα;



Aπό μικρός, παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τους νευρωτικούς λούμπεν χαρακτήρες. Από την διαβολική γριά του χωριού που έριχνε κατάρες, μέχρι το μεγαλύτερο «αρχίδι» του σχολείου που έβριζε τους υπόλοιπους.




Ο πιο σιχαμένος κακός όμως, ήταν αυτός που είχε μια ακραία αντίδραση, στο όνομα κάποιας ηθικής. Δεν έχει σημασία αν ήταν θρησκευτική, ιδεολογική ή οπαδική. Η αντίδραση έβγαινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και είχε κοινά χαρακτηριστικά: oλοκληρωτισμό, αγένεια, προσωπικές επιθέσεις, κραυγή, υστερία και πρόκληση απέναντι στους πολλούς...