15.3.13

Ο Προκόπης ο δημοσιοσχεσίτης!


Αυτή η ιστορία με την εκλογή του νέου Πάπα, μου έφερε στο νου ένα παλιό καλό ανέκδοτο, που είχα ακούσει πριν από πολλά πολλά χρόνια.


Και επειδή είναι όντως  αστείο, το παραθέτω, όπως το θυμάμαι, για να το μάθουν και οι νεότεροι…


Σαμαράς για Σύριζα (έξω από τα δόντια).


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής, και απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει σήμερα το  Antinews   ο Αντώνης Σαμαράς τα λέει χύμα και τσουβαλάτα, όσον αφορά στον Σύριζα.



Τόσο καλά, που ούτε εγώ ο ίδιος δεν θα μπορούσα να τα πω….
Λέει λοιπόν ο πρωθυπουργός:


Ο Τσάβες, ο Λένιν, και ο Μέγας Άγιος Κωνσταντίνος…


Όταν η ανθρωπότητα σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να αφαιρέσει από τη θρησκεία το επέκεινα διατηρώντας όμως τα υπόλοιπα (δηλαδή τις κατά κάποιον τρόπο “οδηγίες χρήσης” για την παρούσα ζωή), εφηύρε την ιδεολογία, έστω κι αν χρειάστηκε κάποιους αιώνες ακόμα να το συνειδητοποιήσει.
Πρωτοσυνέβη στην Ιταλία κατά τα χρόνια της Αναγέννησης, πέρασε λίγο μετά από τη Γηραιά Αλβιόνα μασκαρεμένο ως αγγλικανικός προτεσταντισμός, και εν τέλει διά του Γαλλικού Διαφωτισμού κατέληξε στην πλήρη συνειδητοποίηση αυτής της νέας «αξίας» κατά τον 19ο αιώνα.

 
Κατά τον 20ο  μάλιστα, αντικατέστησε πλήρως τη θρησκεία ως αιτία (ή πρόσχημα) πολέμων: Ο πλανήτης αιματοκυλίστηκε αυτή τη φορά όχι εξαιτίας θρησκευτικών, αλλά  ιδεολογικών πολέμων.
Στα αρχαία χρόνια δεν ήταν ακριβώς έτσι.
Το επέκεινα δεν πολυαπασχολούσε τους αρχαίους ημών προγόνους, ούτε και τους Ρωμαίους (που κι αυτοί, πρόγονοί μας είναι εν πολλοίς, το λέει και η λέξη με την οποία αυτοπροσδιοριζόμασταν εθνικά μέχρι πρόσφατα: «Ρωμιοί»), μέχρι που εμφανίστηκε ο Χριστιανισμός που το κληρονόμησε από τους Εβραίους, και με τη σειρά του το κληροδότησε στο Μουσουλμανισμό.


Κρίμα… και πάλι κρίμα!


Όπως αναφέρει σε κάποιο σημείο σε σημερινό άρθρο του το πάντα έγκυρο Antinews: Θα χρησιμοποιήσουμε μια φράση του Νίτσε η οποία λέει: «Αν κοιτάξεις για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος και η άβυσσος θα κοιτάξει εσένα».
Και δυστυχώς, βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να βλέπει η κυβέρνηση επίμονα την άβυσσο. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό.
Εκτός κι αν έχουν μια βαθιά επιθυμία να παραδώσουν την εξουσία στον Αλέξη Τσίπρα και την… αρμάδα του.



Και συμφωνώντας με την παραπάνω διαπίστωση, έρχομαι εγώ ο αδαής και αναρωτιέμαι:
Και πώς δηλαδή να μην σε κοιτάξει στα μάτια η άβυσσος όταν:
-Έχεις δύο άλλους εταίρους η οποίοι έχουν μία ερμαφρόδιτη «αποφασιστικότητα», και είναι δύο μπάλες δεμένες στα πόδια σου;
Και μάλιστα, που διεκδικούν να είναι και αντιπρόεδροι;
-Έχεις έναν κρατικό μηχανισμό όπου οι υπάλληλοι και τα στελέχη του έχουν αφήσει κάτω τα μολύβια και δεν κάνουν τίποτε μέσα στη (δικαιολογημένη) μιζέρια τους λόγω των απίστευτων περικοπών των μισθών τους;
 

Η Νέα Δημοκρατία φταίει για όλα…


Σκοτσέζικο ντους είναι ο πλέον κατάλληλος χαρακτηρισμός για την κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Όχι θα χρεοκοπήσουμε, όχι θα πάμε στη δραχμή, όχι θα καταστραφούμε…  αν δεν κάνουμε εκείνο, κι αν δεν κάνουμε αυτό.



Κάτι ανάλογο συμβαίνει και αυτές τις τελευταίες ημέρες, μετά την άκαρπη συνάντηση του Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να αναγκάζεται να πηγαίνει στην Σύνοδο Κορυφής, από μειονεκτική θέση, προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, και με την απειλή της ακύρωσης της επόμενης δόσης, και άλλα τέτοια πολλά.

Η ωρολογιακή βόμβα του ΣΥΡΙΖΑ.


Προ ημερών, έλαβα την τιμητική πρόσκληση του «Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή» για την εκδήλωση προς τιμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής στις 6 Μαρτίου, για τη συμπλήρωση 15 ετών από το θάνατό του.
Είχα την τιμή να συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων, τολμώ να πω «συνεργατών» του, που είχε επιλέξει για την, μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών και την επάνοδό του στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974, αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Είμαστε μια φουρνιά νέων τότε, γύρω στα 40, που είχαμε δραστηριοποιηθεί κατά του δικτατορικού καθεστώτος, άλλοι παλιά στελέχη της νεολαίας, άλλοι, όπως εγώ, πρωτοεμφανιζόμενοι στην πολιτική.


Μας είχε εμπιστευθεί σημαντικές θέσεις, όπως εμένα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος, τη Γεν. Γραμματέα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά, σε όσους δεν πολιτευθήκαμε με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 17 Νοεμβρίου1974, στα κορυφαία όργανα του κόμματος, στη Διοικούσα και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Αντάρτες με παντόφλες απειλούν στο διαδίκτυο!


Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ/Βίλα Αμαλίας (Σόρος) έχει μια ψωραλέα στρατιά κουκουλοφόρων. Αλλους στους δρόμους και στις καταλήψεις, άλλους στο διαδίκτυο και σε μερικά ΜΜΕ. Εκτός από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες προβοκάτορες, με τους οποίους χορεύει καντρίλιες η Κουμουνδούρου, εκτός από τους τρομοκράτες με τους οποίους είναι μεσοτοιχία και που με τόσο πάθος αγωνιά για τους μώλωπες μετά τη σύλληψή τους, έχει και τα φασιστοειδή του στην αχανή και δυσώδη ζούγκλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ιστολογίων.

Εμφυλιοπολεμικά…


Ημέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται οι ιστορικές μελέτες και τα λογοτεχνικά κείμενα που έχουν σημείο αναφοράς ή έλκουν την καταγωγή τους από τον ελληνικό Εμφύλιο και μετα-Εμφύλιο.
Αν κρίνουμε από τις συζητήσεις που ακούμε να γίνονται συχνά πυκνά στα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία, τα οποία καθημερινά επισκεπτόμαστε, το θέμα παραμένει ακόμη ζεστό.


Και δεν είναι σημερινό, λόγω της κρίσης.
Η φιλολογία του Εμφυλίου δεν έπαψε να απασχολεί ένα μέρος του αναγνωστικού κοινού.
Το οποίο δεν ανήκει κατ' ανάγκην στην Αριστερά.