24.3.16

Υπό τη διαχείριση ξένων τα «κόκκινα» δάνεια…



Μπορεί το τελευταίο διάστημα να γίνεται πολύς λόγος για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικας, με στόχο την αποτροπή πώλησης ορισμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ωστόσο στην πραγματικότητα, έπειτα από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου, το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος βρίσκεται στον έλεγχο ξένων επενδυτών, και μάλιστα hedge funds.



Πλέον οι ξένοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι υψηλού ρίσκου χαρτοφυλάκια, ελέγχουν πάνω από το 50% σε όλες τις τράπεζες, και σε ορισμένες πολύ περισσότερο. Ετσι, κατ’ επέκταση, έχουν υπό τη διαχείρισή τους ένα χαρτοφυλάκιο δανείων που ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από τα ενήμερα δάνεια, ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα, επίσης 100 δισ. ευρώ, για τα οποία δίνεται «μάχη» να μην πωληθούν σε... τρίτους.


Από τον πολίτη-καταναλωτή στον πολίτη-πολεμιστή…



Εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η Ευρώπη, η Δύση γενικότερα, βρίσκεται σε κατάσταση μαζικής πολεμικής αντιπαράθεσης με την ισλαμική τρομοκρατία, το μακρύ χέρι του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ο οποίος θάλλει και χρηματοδοτείται αφειδώς, όχι από κάποιους φανατικούς ή παράφρονες ιδιώτες, αλλά από τα ουαχαμπιτικά  καθεστώτα των πάμπλουτων μοναρχιών του Περσικού Κόλπου.




Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που ξεκίνησαν πέρσι τον Ιανουάριο με τη δολοφονία των συντακτών του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και κατέληξαν στις πολύνεκρες επιθέσεις στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, δεν είναι άλλο από τις προκεχωρημένες καταδρομικές επιδρομές, που προηγούνται πάντα των μαζικών επιθέσεων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μαζική εισροή πληθυσμών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είτε ως πρόσφυγες είτε ως χωρίς χαρτιά μετανάστες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν στην Ισλαμική ομολογία πίστεως (και είναι προφανές ότι, σε έκτακτες συνθήκες, ο δυτικός κόσμος αυτή την παράμετρο πιθανόν να χρειαστεί να τη λάβει υπ’ όψη του).


Τι να πει κανείς;



Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ακόμη και μικρό παιδί, απορούσα με την  «ιδιότητα» που δήλωναν διάφοροι, δηλαδή «αδιόριστος εκπαιδευτικός». Ποτέ δεν είχα καταλάβει πως και γιατί ο οποιοσδήποτε τελειώνει μια σχολή, ακόμη και σε δέκα χρόνια, να θεωρείται εν δυνάμει εκπαιδευτικός και μάλιστα να δηλώνει και «αδιόριστος». Λες και ήταν κληρονομικό του δικαίωμα. Λες και δεν υπάρχει η επιστήμη της παιδαγωγικής. Λες και ο κάθε καραγκιόζης έχει το δικαίωμα να πλάσει ψυχές παιδιών, επειδή μπόρεσε και πήρε πτυχίο Ιχθυοκαλλιέργειας απ τα ΤΕΙ … Σουλίου. Και όμως, αυτό το σύστημα ίσχυε για δεκαετίες ολόκληρες  επί επετηρίδας, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ (ΚΑΤΕΕ) περίμεναν να διοριστούν, για να αράξουν ( ο συριζαϊσμός έχει βαθιές ρίζες)…

 
Έλλην υπουργός, σκεπτόμενος...

Αυτό το φαιδρό «καθεστώς» ευτυχώς δεν ισχύει πια, ισχύει όμως ένας εξίσου περίεργος νεοελληνικός παραλογισμός, που έχει σχέση με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, και τις πρώτες κατοικίες. Όπου καθημερινά ακούμε, ακόμη και από νοήμονες και σοβαρούς, κατά τα άλλα, ανθρώπους, πως ο καημένος ο κοσμάκης που λόγω κρίσης δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του στεγαστικού του, κινδυνεύει τώρα να χάσει το σπιτάκι του από τα κοράκια,  το οποίο σπιτάκι έφτυσε αίμα για να το αποκτήσει. Εξάλλου, στην μπανανία που ζούμε το κεραμίδι πάνω απ το κεφάλι μας είναι η αμέσως επόμενη ανάγκη μετά τον διορισμό στο δημόσιο.


Ασκήσεις επί χάρτου στο Μαξίμου…



Πώς νομίζετε ότι συγκαλούνται κυβερνητικές συσκέψεις για μείζονα θέματα ασφαλείας, τι συζητούνται σ' αυτές και ποιες οδηγίες δίνονται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;



Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη αεροδρόμια, μετρό και γενικά μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν θωρακιστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και σε μερικές περιπτώσεις και από στρατιώτες. Με τη λαϊκή ρήση «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αποφασίζεται επιτέλους και στο Μέγαρο Μαξίμου να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Αλλωστε, όπως λέει και ο σοφός λαός, ποτέ δεν είναι αργά...

Η τρομοκρατία κλονίζει τη συμφωνία…



Τα σύνορα έχουν κλείσει και δύσκολα θα ξανανοίξουν. Η τραγωδία στις Βρυξέλλες στέλνει σε αδιέξοδο το Προσφυγικό. Με ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης να αρνείται όλο το προηγούμενο διάστημα να δεχτεί πρόσφυγες στα εδάφη της, το χτύπημα στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον σκεπτικισμό των συγκεκριμένων κρατών προκειμένου να ανοίξουν τις πύλες τους και να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα της συμφωνίας των Βρυξελλών.




Οταν βρίσκεσαι υπό απειλή πολέμου, δεν συγκινείσαι από το δράμα των προσφύγων, ούτε από τα δικαιώματά τους. Ο καθένας μπορεί να κλείνει πλέον τα σύνορά του και να στρέφει το βλέμμα από το Προσφυγικό με το επιχείρημα του φόβου των τζιχαντιστών…