24.3.16

Η τρομοκρατία κλονίζει τη συμφωνία…



Τα σύνορα έχουν κλείσει και δύσκολα θα ξανανοίξουν. Η τραγωδία στις Βρυξέλλες στέλνει σε αδιέξοδο το Προσφυγικό. Με ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης να αρνείται όλο το προηγούμενο διάστημα να δεχτεί πρόσφυγες στα εδάφη της, το χτύπημα στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον σκεπτικισμό των συγκεκριμένων κρατών προκειμένου να ανοίξουν τις πύλες τους και να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα της συμφωνίας των Βρυξελλών.




Οταν βρίσκεσαι υπό απειλή πολέμου, δεν συγκινείσαι από το δράμα των προσφύγων, ούτε από τα δικαιώματά τους. Ο καθένας μπορεί να κλείνει πλέον τα σύνορά του και να στρέφει το βλέμμα από το Προσφυγικό με το επιχείρημα του φόβου των τζιχαντιστών…



Ποιος στα αλήθεια θα σπεύσει τώρα να μετάσχει εθελοντικά στην επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, ακόμη κι από την Ελλάδα; Και ποιος θα εμποδίσει ευρωπαίους ηγέτες με πρόσχημα την τρομοκρατία να αγνοήσουν πλήρως τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως έκαναν και στο παρελθόν με τις ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων;
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει επ΄αόριστον σε καραντίνα και με πολλούς περισσότερους από 50.000 εγκλωβισμένους στο έδαφός της.
Οπως αναφέρουν όλες οι αναλύσεις από το εξωτερικό και την Ελλάδα, οι τρομοκράτες στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών ουσιαστικά έβαλαν βόμβα και στη Συνθήκη Σένγκεν. Εβαλαν τέλος στο όνειρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, των ανοικτών συνόρων για τους πολίτες και τα προϊόντα.
Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η υπό αναστολή Συνθήκη τον Μάιο θα διαλυθεί και θα επανέλθουν οι διασυνοριακοί έλεγχοι παντού.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα
Ο λογαριασμός για την ευρωπαϊκή οικονομία θα υπολογιστεί το επόμενο διάστημα, μαζί με το κόστος της διαχείρισης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που αναμένεται να κατακλύσουν την Ευρώπη. Οχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες διόδους που θα βρεθούν τώρα που τα σύνορα των χωρών σφραγίζουν ερμητικά.
Το μεγάλο πρόβλημα, ο νέος εφιάλτης που δημιουργείται για την Ελλάδα, ωστόσο, είναι αυτός που προβληματίζει ιδιαίτερα.
Μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, με την κοινωνία να μην έχει άλλες αντοχές, να καλείται τώρα να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια είναι ασφαλώς δύσκολο να αντέξει. Η ενίσχυση της αβεβαιότητας και οι φόβοι περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής επανέρχονται, καθώς το προσφυγικό μοιραία συνδέεται με την οικονομία.
Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και ασφαλώς οποιαδήποτε αναταραχή δεν ευνοεί τον αδύναμο. Το χειρότερο, όμως, σενάριο είναι το οριστικό κλείσιμο των συνόρων, η ακύρωση της συμφωνίας που υπεγράφη πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Αν και από την αρχή φάνηκαν οι δυσκολίες εφαρμογής της, αλλά και η απροθυμία της Τουρκίας να παίξει έντιμα τον ρόλο που της ανατέθηκε, οι βόμβες των τρομοκρατών βάζουν ταφόπλακα στη συμφωνία.
Αν επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια για κλειστά σύνορα οριστικά, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα προσφύγων που είναι αδύνατο να διαχειριστεί. Ηδη υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια πάνω από 50.000 ξένοι και καθημερινά έρχονται κι άλλοι.



Αυτό που φοβούνται πλέον οικονομικοί παράγοντες και πολιτικοί είναι η de facto δημιουργία μιας «φυλακής» σε όλη την ελληνική επικράτεια, η μετατροπή της χώρας σε «νήσο Ελις» της Ευρώπης. Οσα κονδύλια κι αν δοθούν στην Ελλάδα για να αντέξει το προσφυγικό βάρος, το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο, ανεξαρτήτως των κοινωνικών επιπτώσεων.
Τα κλειστά σύνορα προκαλούν φόβο
Η κυβέρνηση καλείται να βρει χρήματα για τους πρόσφυγες που μπορεί να μείνουν μήνες ή χρόνια στην Ελλάδα, σε μια χρονική στιγμή που θα πρέπει να αποπληρώσει μεγάλα ποσά για το χρέος και να εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της με γενναίες και πολλές φορές άδικες περικοπές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι αδύνατο μια χώρα η οποία βρέθηκε ένα βήμα από τη χρεοκοπία και παλεύει να μην καταρρεύσει όντας επί μια οκταετία σε ύφεση και σε μνημόνια, να πρέπει να αναλάβει και το βάρος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Αλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της HSBC το ετήσιο κόστος της προσφυγικής κρίσης μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 4 δισ. για την Ελλάδα ή 13.000 ευρώ για κάθε ένα πρόσφυγα.
Ο εφιάλτης της Ευρώπης γίνεται μεγαλύτερος στην Ελλάδα, όσο κι αν αρχικά οι αγορές δεν έδειξαν να τρομάζουν. Ομως, ο σοβαρός προβληματισμός της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων για τις επιπτώσεις των χτυπημάτων στην Ευρώπη δείχνει ότι επικρατεί φόβος για τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομία. Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που πιστεύουν ότι το Προσφυγικό μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για να χαλαρώσει η σκληρή δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα, ειδικά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και το αναμενόμενο οριστικό κλείσιμο των συνόρων.
Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχάσει βεβαίως τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Ηδη οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για όλη την Ευρώπη. Οι τουρίστες επηρεάζονται από τις εικόνες που βλέπουν και από τις ειδήσεις που έρχονται από μια Ελλάδα η οποία «πνίγεται» στους πρόσφυγες και μετανάστες. Αναμένεται δε να υπάρξει συνολικά στην Ευρώπη υποχώρηση του τουρισμού, κυρίως της κρουαζιέρας και όσων μορφών τουρισμού είναι μαζικός αφού η ψυχολογία του φόβου επιδρά αρνητικά στον σχεδιασμό διακοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου