12.7.14

Everybody's Changing...

Keane



Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, ζητούν και τα ρέστα...



Την δεκαετία που πέρασε και αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ελληνικής χρεοκοπίας, ο ΟΣΕ φόρτωσε το κρατικό χρέος με 10 δισ. ευρώ χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Έλληνες είχαν άριστες σιδηροδρομικές υπηρεσίες. Τουναντίον, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα συγκρίνονται με αφρικανικής χώρας.



10 δισ. ζημιές που καλύφθηκαν από το δημόσιο χρέος σημαίνει πως κάθε Έλληνας πλήρωσε από 1.000 ευρώ (4.000 κάθε τετραμελής οικογένεια) για να συντηρηθεί ο ΟΣΕ, ασχέτως αν η πλειοψηφία των Ελλήνων μπορεί να μην έχει ταξιδέψει ποτέ με τρένο.

 

Φιλελευθερισμός ή νεοφιλελευθερισμός;



Γύρω από αυτό το ζήτημα έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, έχει χυθεί αίμα και δάκρυα, αλλά πιστεύω πως για τους περισσότερους από μας ακόμη επικρατεί σύγχυση ως προς το ποια είναι η διάκριση και αν υπάρχει.
Μια σύγχυση όμως που φανατίζει, τόσο αρκετούς φιλελεύθερους που μπερδεύονται και δυσκολεύονται να αυτοπροσδιορισθούν αποκρούοντας με λανθασμένα επιχειρήματα την αριστερά που τους καθυβρίζει, όσο και τους αριστερούς που αποκαλούν κάθε τι «φιλελεύθερο» ως «ανάλγητο νεοφιλελεύθερο», λες και η ατομική ελευθερία δεν είναι και αυτή μια πάρα πολύ σημαντική αξία τουλάχιστον της μη κομμουνιστικής αριστεράς.




Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να γίνει ένας ορθολογικός διάλογος επειδή ο καθένας είναι ταμπουρωμένος πίσω από τις προκαταλήψεις του για τον άλλον, προκαταλήψεις που συχνά δεν έχουν λογική ρίζα αλλά εξήγηση που προέρχεται από ιστορικές παρεξηγήσεις και υπεραπλουστεύσεις εννοιών.
Κάθε συζήτηση που έχω διαβάσει στο facebook στο τέλος πνίγεται στις βρισιές και τις προσβολές, και όχι στα επιχειρήματα.

Οπλοκατοχή και αλήθειες…



Αξίζει  να δούμε με καθαρό μάτι το ζήτημα της ελεύθερης οπλοκατοχής και οπλοφορίας, που στην σύγχρονη Ελλάδα της απόλυτης και ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας, καθίσταται όλο και πιο επίκαιρο.




Σύμφωνα με το βιβλίο Armed Resistance to Crime: The Prevalence and Nature of Self-Defense with a Gun, των Gary Kleck και Marc Gertz, οι νομοταγείς πολίτες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα όπλα τους, για να αμυνθούν απέναντι σε κακοποιούς, έως και 2.5 εκατομμύρια φορές τον χρόνο, ή αλλιώς 6.850 φορές την κάθε μέρα που περνάει…

Πρώτη επαφή…



Εν έτει 2014, υπάρχουν ακόμη φυλές ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ καμία επαφή με όλους εμάς τους υπόλοιπους «πολιτισμένους», ζώντας απομονωμένες σε ζούγκλες και δάση.




Έτσι πρόσφατα μια τέτοια φυλή, έπαψε κι αυτή να είναι απομονωμένη, αφού μέλη της έκαναν το «μοιραίο σφάλμα», και ενδεχομένως τραγικό για το μέλλον τους, να πλησιάσουν μια ομάδα Βραζιλιάνων επιστημόνων σε ένα βροχοδάσος…

Γιατί κανείς δεν θυμάται τα πρώτα χρόνια της ζωής του;



 Η παιδική αμνησία όπως την αποκαλούν είναι ένα θέμα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο αυτό.
Να μην θυμόμαστε δηλαδή καθόλου, τα πρώτα χρόνια της ζωής μας




Ο πρώτος που προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό ήταν ο Sigmund Freud.
Ο Freud μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες επεξήγησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας επειδή εκείνες οι εμπειρίες είναι τρομακτικές για ένα πλασματάκι που μόλις έχει γεννηθεί και ο εγκέφαλος του αν και τις καταγράφει, τις καταχωνιάζει και δεν τις ανασύρει ποτέ…