1.1.13

Του "Αγίου Ανάμεσα"


Ας με συγχωρήσουν οι πιο ευλαβείς φίλοι για την ελαφρά ιεροσυλία του τίτλου, αλλά ταιριάζει άψογα στην παραφιλολογία που έχει ξεκινήσει από το πρωί σε σχέση με τα τριήμερα και τις αργίες του 2013. Τα αγαπημένα μαθηματικά του Έλληνα δηλαδή.


Γιάννης ο ευλογημένος


O Άγιος Βασίλης, σαν περάσανε τα Χριστούγεννα, πήρε το ραβδί του και γύρισε σ' όλα τα χωριά, να δει ποιός θα τόνε γιορτάσει με καθαρή καρδιά. Πέρασε από λογιών-λογιών πολιτείες κι από κεφαλοχώρια, μα σ’ όποια πόρτα κι αν χτύπησε δεν τ’ ανοίξανε, επειδή τον πήρανε για διακονιάρη. Κι έφευγε πικραμένος, γιατί ο ίδιος δεν είχε ανάγκη από τους ανθρώπους, μα ένοιωθε το πόσο θα πονούσε η καρδιά κανενός φτωχού από την απονιά που του δείξανε κείνοι οι άνθρωποι.

Νόαμ Τσόμσκι και … τσάντες Louis Vuitton;


Ποιά μπορεί να είναι η σχέση μεταξύ του Νόαμ Τσόμσκι και μιας τσάντας Louis Vuitton;  
Κι όμως! 


Υπάρχει σχέση όπως το παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσει να εξηγήσει, διεισδύοντας στα άδυτα της συλλογικής μας ενοχής για τη σημερινή τραγωδία που περνά η χώρα. Και μη διανοηθεί κανείς να πει ότι η περιβόητος ρήση του Θεόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» ήταν τυχαία. Ούτε κατά διάνοια!

Γέρε χρόνε, φύγε τώρα…


Τούτες τις ημέρες, όσο κι αν ο κόσμος επιμένει να ασχολείται με το μέλλον, εμένα, για έναν περίεργο λόγο, με στοιχειώνει το παρελθόν.
Ίσως γιατί δε μ’ αφήνει αυτή η γλυκιά μελαγχολία που πάντα επιστρέφει την εποχή των Χριστουγέννων.


Γλυκιά, σαν το μελομακάρονο, που σου γδέρνει απαλά τον ουρανίσκο.
Τη βλέπεις, φωλιάζει εκεί, κάτω από το στολισμένο δέντρο, καθώς αναβοσβήνει παρέα με τα πολύχρωμα φωτάκια, ενώ πέφτει το σκοτάδι και τα μάτια μας τρεμοπαίζουν πριν να κλείσουν.
Κουρνιάζει μέσα στις κάλτσες, στα κουτιά με τα δώρα.
Και κυρίως, τη βλέπεις, διάχυτη, στον ενθουσιασμό των παιδιών για το καθετί παραμικρό, ψεύτικο κι αληθινό των Χριστουγέννων...

Θα επιμένεις.


Όσο ψηλά κι αν ανεβείς εδώ θα παραμένεις
Θα σκοντάφτεις και θα πέφτεις εδώ μες στα χαλάσματα
χαράζοντας γραμμές


εδώ θα επιμένεις δίχως βία
χωρίς ποτέ να καταφύγεις στη βολική απόγνωση…
ποτέ στην περιφρόνηση
 

Σιχαίνομαι την φιλανθρωπία…


Στη λέξη φιλανθρωπία υπάρχει μια βαθιά αντίφαση, στα όρια του οξύμωρου.
Ο άνθρωπος είναι απλώς άνθρωπος, δεν μπορεί να είναι φιλάνθρωπος.
Όπως ο λύκος δεν μπορεί να είναι φιλόλυκος, ούτε η κότα φιλόκοτα και ο σκύλος φιλόσκυλος.

 
Ο σκύλος, ναι, μπορεί να είναι φιλάνθρωπος, ως το κατεξοχήν κατοικίδιο που έχει μια σχεδόν αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο είδος μας.
Η κότα δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ φιλάνθρωπη, αν είχε μια ελάχιστη επίγνωση του προορισμού της ως σούπας ή κοκκινιστής. Η γάτα, αν και εξίσου προσκολλημένη στον άνθρωπο και τα ενδιαιτήματά του, δεν είναι φιλάνθρωπη. Είναι απλώς φίλαυτη. Κι επειδή αγαπάει τον εαυτό της περισσότερο από οτιδήποτε άλλο- αν μπορεί να αποκληθεί αγάπη το ένστικτο αυτοσυντήρησης που έχει κάθε ον-, συμβιβάζεται με την αναγκαστική συνύπαρξή της με τον άνθρωπο. Είναι μια κατεξοχήν φιλόγατα που συνδέεται με μνημόνιο κατανόησης με τον άνθρωπο, αν υποθέσουμε ότι η βάση της συνύπαρξής της μ’ αυτόν είναι να πιάνει ποντίκια ή να προσφέρει το σώμα της στην ανθρώπινη ανάγκη για τρυφερότητα και χάδι.
 

Η γάτα Σαμαράς, και το κουτί που λέγεται Ελλάδα!


Το 2012, όπως και κάθε άλλη χρονιά, ήταν καλή και κακή.
Καλή και κακή, για τον καθένα μας.
Καλή και κακή για την Ελλάδα.
Καλή και κακή και για τον Σαμαρά…

 
Έναν Σαμαρά, που πάντα απορούσα γιατί να θέλει να γίνει πρωθυπουργός σε μια από τις πιο δύσκολες από κάθε άποψη συγκυρίες για την χώρα μας.

Κάποιοι βλέπουν παντού ξένους δακτύλους...


Το νέο διεθνές ρεζιλίκι μας με τις «λίστες των εχόντων» δείχνει άλλη μία φορά πως βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Και πόσο δεν μας φταίνε ξένοι δάκτυλοι και κέντρα υπονόμευσης. Το γνωστό παραμύθι του Ανδρέα Παπανδρέου που έφαγαν Έλληνες «ιθαγενείς» και με την βοήθεια των αριστερών το αναμασούν ακόμη. 


Οι συγκεκριμένοι «ιθαγενείς» που εδώ και 40 χρόνια βλέπουν παντού υπονόμευση. Βλέπουν παντού ξένους δακτύλους... Βλέπουν παντού συμφέροντα. Βλέπουν παντού υποδείξεις, διαπλοκές και σκοπιμότητες...

Rock the Casbah...

Strange, Clash, και Rock the Casbah....