18.10.15

Τι θα απογίνουμε χωρίς μεσαία τάξη;



Η ετήσια έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάρρευση της μεσαίας τάξεως στην πατρίδα μας.
Μέσα σε οκτώ χρόνια αυτοί που για δεκαετίες αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση. Το 2008 αριθμούσαν 5.800.000 πολίτες. Σήμερα 1.200.000 λιγότερους. Οσοι δεν συγκαταλέγονται στους αυτόχειρες, στους ανέργους και στα λουκέτα ανήκουν πλέον σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.



Οι περιουσιακές απώλειες στα μεσαία νοικοκυριά ανέρχονται κατά την περίοδο αυτή σε περισσότερα από 500 δισ. δολάρια! Το ποσό είναι ιλιγγιώδες, αν αναλογιστείτε ότι αντιστοιχεί σε περισσότερες από δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας! Και βεβαίως, είναι πρωτοφανές για χώρα της ευρωζώνης ο μέσος πλούτος κάθε Ελληνα πολίτη της να έχει υποχωρήσει περί τα 55.500 δολάρια σε μία οκταετία.



Ακίνητα, Χρηματιστήριο, εξαντλητική λιτότητα, βαθιά ύφεση και απώλειες του ευρώ αποτελούν τις αιτίες του αφανισμού. Με πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, η αξία των ακινήτων σε κάποιες κατηγορίες έχει μειωθεί ακόμη και κατά 60% - 65% από το 2008 έως σήμερα. Οι απώλειες στην αξία των μετοχών την ίδια περίοδο κυμαίνονται περί τα 157 δισ. ευρώ. Τη λιτότητα και την ύφεση τις έχετε πιο πρόσφατες, δεν θέλετε κι άλλα στοιχεία!
Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, ποιοι θα τραβήξουν το κάρο; Ποιοι και πώς θα παράξουν πλούτο για να πληρωθούν αυτοί οι ανελέητοι φόροι; Δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι υπό αυτές τις συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης, η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα; Ή μήπως πιστεύετε ότι η γενίκευση της χρήσεως της πιστωτικής κάρτας θα έχει περισσότερες θετικές συνέπειες από αρνητικές; Τι θα γίνει με όλους εκείνους -επιχειρήσεις και επαγγελματίες- που όλα αυτά τα χρόνια επιβιώνουν με μεροκάματα του τρόμου, «μαύρα» και μετρητά, όταν οι περιορισμοί στη χρήση μετρητών θα τους τραβήξει και το τελευταίο σωληνάκι που τους συνδέει με την αγορά;
Και καλά κάποιος να μην αντιλαμβάνεται ότι η αύξηση των φόρων από ένα σημείο και μετά οδηγεί και στη μείωση των εσόδων. Αυτές είναι φιλελεύθερες ιδέες! Αλλά να μην αναλογίζονται τα μέλη μιας αριστερής κυβέρνησης τις εκρηκτικές συνθήκες στις οποίες οδηγεί την κοινωνία το μείγμα που επιλέγουν για την εφαρμογή του Μνημονίου;
Να μην μπορούν ούτε κατά τη διάρκεια του φλερτ με τη... σοσιαλδημοκρατία να χωνέψουν ότι ο πλούτος, για να μοιραστεί, πρέπει πρώτα να... υπάρξει! Αφού τον μεγάλο δεν τον βρίσκουν για την ώρα, ας επιτρέψουν σε όσον από τον μικρομεσαίο απόμεινε να φτουρήσει. Αποδεδειγμένα μόνο αυτός κρατάει όρθια αυτήν τη χώρα.
Αφησα για το τέλος άλλη μία θλιβερή πρωτιά μας, που δείχνει πόσο «αποτελεσματικά» είναι όλα όσα αποφασίζονται για την αντιμετώπιση της τραγικής πραγματικότητας που βιώνουμε.
Ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του, την οποία επικαλείται το περιοδικό «Forbes», καταδεικνύει με στοιχεία ότι η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ποσοστό είναι σχεδόν 20%, δηλαδή ένας στους πέντε πτυχιούχους είναι άνεργος. Σαν να μην μας έφταναν η ανεργία και η μετανάστευση νέων επιστημόνων που έχει λάβει διαστάσεις εσωτερικής «γενοκτονίας»...

Γιώργος Κ. Στράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου