19.3.16

Selfie στα 35.000 πόδια…



Ολο χαρές ήταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες. Κάθισαν και οι δύο στην οικονομική θέση, ο ένας μπροστά από την άλλη και έπιασαν σε όλη τη διάρκεια της πτήσης ψιλή κουβέντα επί παντός επιστητού, αλλά κυρίως για τα πολιτικά.




Εδειξαν ο ένας κατανόηση στα θέματα της άλλης και αντίστροφα, αλλά απέφυγαν να δεσμευτούν για οποιαδήποτε συνεργασία. Αλλωστε σε αεροπλάνο βρίσκονταν, υπήρχαν και άλλοι επιβάτες στην πτήση. Το κλίμα όμως όπως έμαθα ήταν καλό, τόσο καλό που έβγαλαν και... selfie. Την κράτησε ο κ. Μητσοτάκης σε απόδειξη όσων πουν από εδώ και πέρα ότι οι σχέσεις τους δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Αλλά, θα πείτε, όλα αυτά είναι λόγια (κυριολεκτικά) του αέρα. Θα δείξουν τα πράγματα στη Βουλή...



Κουρασμένος, χαμογελαστός και χωρίς ντοσιέ
Το έχετε προσέξει. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται πάντοτε αμήχανος όταν πρόκειται να βγάλει τη λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία με τους ευρωπαίους εταίρους. Τη μια φορά κάθεται στην άκρη κοιτάζοντας σκεπτικός προς το άπειρο, την άλλη με τα χέρια στην τσέπη και χαμογελώντας, την άλλη με τα πόδια ανοικτά ωσάν να βρίσκεται με παρεάκι φίλων. Ενώ οι υπόλοιποι άλλοι στέκονται σοβαροί, ακριβώς για τις ανάγκες της φωτογραφίας. Και τώρα τελευταίως ο κ. Τσίπρας (που λέει συνεχώς ότι είναι «κουρασμένος») δεν συνηθίζει να πηγαίνει στις συναντήσεις και στα ευρωπαϊκά συμβούλια με φακέλους. Ωσάν να είναι τόσο σίγουρος για τις γνώσεις του, ωσάν να θέλει να δείξει ότι δεν έχει ανάγκη να παρουσιάσει κάποια στοιχεία και όλα τα γνωρίζει από μνήμης. Εκτός πάλι εάν θέλει να μη φαίνεται σαν τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Οπως και να 'χει το πράγμα, έτσι χωρίς φακέλους και με τα χέρια στην τσέπη δεν δείχνει προσηλωμένος στον στόχο του (τουλάχιστον η εικόνα του). Και πώς θέλει οι συνομιλητές του να τον παίρνουν στα σοβαρά...
Τζολί, όπως... Νταλάρας
Κάθισα και έψαξα, με την ευκαιρία της επίσκεψης της Αντζελίνα Τζολί στη χώρα μας, την ιστοσελίδα της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να δω εάν υπάρχουν και άλλοι «πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων» του Διεθνούς Οργανισμού, ποιοι είναι αυτοί και γιατί να εμφανίζεται ανά τον κόσμο μόνον η Αντζελίνα Τζολί. Ομολογώ ότι βρέθηκα προ εκπλήξεως, γιατί στην ιστοσελίδα αυτή είναι συνολικά εγγεγραμμένες εννέα προσωπικότητες, με τη διάκριση του «πρέσβη καλής θέλησης για τους πρόσφυγες». Ανάμεσά τους και η υψίφωνος Μπάρμπαρα Χέντριξ. Η έκπληξη όμως είναι το πέμπτο όνομα του καταλόγου, όπου φιγουράρει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο κ. Νταλάρας, με δυο λόγια, είναι ομόλογος της κυρίας Τζολί, τον έχουμε εδώ και ουδείς τον φώναξε, αν και στα χαρτιά τουλάχιστον κάνει την ίδια δουλειά με τη χολιγουντιανή ηθοποιό. Και το σημαντικότερο, η κυρία Τζολί ούτε καν ζήτησε να συναντηθεί μαζί του, έτσι, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την ανακούφιση των προσφύγων.
Αλλος για την Αμερική;
Αυτό το σύνθημα που φώναζαν οι Συριζαίοι, όταν τα ποσοστά τους ήταν εκεί κάπου στο 3%, «Αμερικάνοι, φονιάδες των λαών», μάλλον το έχουν ξεχάσει οριστικά. Τώρα τρέχουν οι υπουργοί τους στην Αμερική. Ηδη βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος (δεν είναι βέβαια Συριζαίος, αλλά χάρη σε αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία).
Επισήμως ο υπουργός Αμυνας πηγαίνει σε μια εκδήλωση του ελληνοεβραϊκού λόμπι, αλλά θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους του Πενταγώνου και δεν είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον από τότε που ανέλαβε υπουργός Αμυνας. Την Κυριακή μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου, αφού θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, θα επισκεφθεί θρησκευτικές κοινότητες, ελληνικά σχολεία, αλλά και τη Unicef, για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που έμειναν ή που θα έρθουν στη χώρα μας.
Α, να μην το ξεχάσω. Θα εγκαινιάσει και την έκθεση «Δίον» που διοργανώνει το Ιδρυμα Ωνάση. Τις ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί και οι Γ. Σταθάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας (για το Ιδρυμα Κλίντον), η σύζυγός του Μπέτυ και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Και για να σας φύγει η απορία, αυτός που θέλει να (ξανα)επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα είναι ο κ. Τσίπρας. «Ψήνεται» όπως μαθαίνω η επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου