12.12.15

Στη φυλακή για ένα … like!



Γκρινιάζαμε για την χούντα του Σαμαρά, και γκρινιάζουμε ακόμη για την χούντα του Τσίπρα… αλλά κακώς. Διότι αν όντως είχαμε χούντα, εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς θα ήμασταν στα μπουντρούμια, μόνο και μόνο επειδή «παίζουμε» στα σόσιαλ μίντια, και ειρωνευόμαστε και χλευάζουμε  (κάποιοι βρίζουν κιόλας) την εκάστοτε κυβέρνηση.
Προσωπικά, εγώ θα είχα ήδη φάει πολλαπλά «ισόβια», χάρη στην αγάπη μου προς τον Πάντζα, τον Φίλη, και τα άλλα τρελά παιδιά της κυβέρνησης, την οποία εκφράζω καθημερινά στο Φέισμπουκ.



Αλλού όμως τα πράγματα είναι πιο σφιχτά. Όπως π.χ. στην Ταϊλάνδη, τον ονειρεμένο τουριστικό προορισμό (τα παλιά καλά χρόνια της τεχνητής ευμάρειας) χιλιάδων συμπατριωτών μας. Εκεί δηλαδή όπου ένα λάικ στο ΦΒ μπορεί να σε στείλει στην φυλακή για μερικές δεκαετίες!
Δείτε λοιπόν τι έπαθε κάποιος Ταϊλανδός, που τόλμησε να κάνει λάικ σε λάθος σχόλιο…


Η αστυνομία της Ταϊλάνδης συνέλαβε τον 27χρονο εργάτη Thanakorn Siripaiboon επειδή έκανε λάικ σε μια πειραγμένη φωτογραφία του 88χρονου βασιλιά της χώρας Bhumibol Adulyadej, και τώρα κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 32 ετών!
Μετά το λάικ, ο Siripaiboon μοιράστηκε την ειρωνική προς το πρόσωπο του Μεγαλειοτάτου φωτογραφία με 608 φρεντς του. Αυτή η κίνηση σφράγισε και την μοίρα του, αφού στην εξωτική αυτή χώρα η προσβολή της βασιλικής οικογένειας αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, με μεγάλες ποινές. Μάλιστα, δεν υπάρχει καν δικαίωμα άσκησης έφεσης!
Εκτός από το μοιραίο λάικ, ο νεαρός εργάτης κατηγορείται και για συμμετοχή σε μια αντιμοναρχική ομάδα του Φέισμπουκ, και ότι δημοσίευσε κατηγορίες διαφθοράς εναντίον κάποιων αξιωματούχων σχετικά με ένα τουριστικό θέρετρο υπό κατασκευή, αξίας πολλών εκατομμυρίων. Ένας από τους αξιωματούχους που θίγονται είναι και ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayut Chan-ocha, αλλά και η σύζυγός του.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι ανέβασε αυτά που ανέβασε για να «κινητοποιήσει» την ομάδα του εναντίον του καθεστώτος. Τώρα όμως κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 32 χρόνων. 

Η περίπτωσή του όμως δεν είναι η μοναδική στη συγκεκριμένη χώρα, αφού τον περασμένο Αύγουστο ένας άλλος χρήστης του Φέισμπουκ φυλακίστηκε για 30(!) χρόνια επειδή «συκοφάντησε» στο εν λόγω μέσο την μοναρχία.
Και να ήταν μόνο αυτό; Μέχρι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη Glyn Davies ερευνάται από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της χώρας, επειδή πέρσι σε ομιλία του άσκησε κριτική στις αυστηρές ποινές που επιβάλλουν τα στρατοδικεία σε παρόμοιες υποθέσεις.
Βέβαια, και στη γειτονιά μας συμβαίνουν παρόμοια φαιδρά πράγματα, αφού στην Τουρκία απαγορεύεται να συγκρίνει κανείς τον Ερντογάν με τον Gollum… του  Lord of the Rings. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Telegraph, από τον Αύγουστο του 2014 ως τον Μάρτιο του 2015, περισσότεροι από 200 Τούρκοι ερευνήθηκαν και έμπλεξαν δικαστικά επειδή «πρόσβαλλαν»  στα σόσιαλ μίντια τον πρόεδρό τους!
Μπερεκέτ να λέμε λοιπόν  με τον Αλέξη… εκτός κι αν αναλάβει την κυβέρνηση κανένας Τόσκας ή κανένας Πολάκης, και έχουμε άλλα μετά….
Μέχρι και δημόσιους ραβδισμούς προβλέπω σε μια τέτοια περίπτωση.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου