17.12.13

Όταν απαγορεύονταν τα … Χριστούγεννα.



Όποιος γνωρίζει από Αμερική θα έχει διαπιστώσει ότι τα Χριστούγεννα εκεί θεωρούνται ίσως η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου, που εορτάζεται ανάλογα.



Για παράδειγμα, και εξαιτίας κυρίως του καταναλωτισμού που στις ΗΠΑ αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινότητας, τα Χριστούγεννα αρχίζουν και γιορτάζονται από τα μέσα Οκτωβρίου, με στόλισμα μαγαζιών, σπιτιών, κλπ.
Ακόμη και με υπερβολές.


Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι δεν ήταν πάντα έτσι, και πως το πνεύμα των Χριστουγέννων διώκονταν στην παλιά Αμερική;
Τον 17ο αιώνα, η Αμερική (ακόμη αποικία της Αγγλίας) είχε κηρύξει πόλεμο εναντίον των Χριστουγέννων!
Μάλιστα, οι τότε  Πουριτανοί είχαν απαγορεύσει διά νόμου τα Χριστούγεννα στη Βοστόνη για 22 ολόκληρα χρόνια.
Όσοι συλλαμβάνονταν να τα γιορτάζουν τιμωρούνταν με χρηματικό πρόστιμο.
Μια δικαστική απόφαση του 1659 προειδοποιούσε ότι «απαγορεύεται οποιοσδήποτε εορτασμός της ημέρας των Χριστουγέννων, καθώς και η αποχή από την εργασία, ή τα χριστουγεννιάτικα δείπνα».
Η εν λόγω απαγόρευση ίσχυσε μέχρι και το 1681, και μάλιστα είχε πολλούς υποστηρικτές, με αποτέλεσμα ομάδες Πουριτανών να βγαίνουν στον δρόμο φωνάζοντας «Όχι στα Χριστούγεννα»!
Βέβαια, να μη ξεχνάμε πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων τότε διέφερε κατά πολύ από τον αντίστοιχο σημερινό.
Για παράδειγμα, ίσχυε το έθιμο του wassailing, όπου οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες ζητούσαν επιμόνως τρόφιμα και ποτά από τους «κατέχοντες» συμπολίτες τους, και αν δεν τα έπαιρναν γίνονταν ιδιαίτερα βίαιοι.
Από πλευράς της εκκλησίας υπήρχαν επίσης αντιδράσεις εναντίον των Χριστουγέννων με τον πάστορα Increase Mather να κατακεραυνώνει όλους όσοι έπαιζαν χαρτιά, και έπιναν κρασί την ημέρα των Χριστουγέννων.
Το 1681, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Sir Edmund Andros έβαλε τέλος στην απαγόρευση των Χριστουγέννων, αλλά χρειάστηκε να περάσουν εκατό και παρά πάνω χρόνια έως ότου οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί καθιερωθούν γενικώς, φτάνοντας στο σημερινό τους επίπεδο που περισσότερο οφείλεται στο μάρκετινγκ παρά σε οποιοδήποτε θρησκευτικό πνεύμα ευλάβειας.

S.A.

ΥΓ- Το ΠΑΜΕ άραγε τι λέει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου