5.6.14

Ο ύποπτος ρόλος της FIFA, και το Παγκόσμιο Κύπελλο…



 Οι φίλαθλοι όλου του κόσμου ετοιμάζονται για πέντε εβδομάδες ποδοσφαιρικής πανδαισίας, με το Μουντιάλ της Βραζιλίας να ξεκινάει σε λίγες μέρες.




Την ίδια ώρα που οι πολίτες της Νοτίου Αφρικής θα αναπολούν το δικό τους Μουντιάλ, του 2010…



Αυτή τη φορά όμως, το βραζιλιάνικο Μουντιάλ αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες και διαμάχες, κάτι που δεν είχε να αντιμετωπίσει το προηγούμενο.
Από τη μία μεριά κυριαρχεί ένας έντονος σκεπτικισμός όσον αφορά στα οφέλη μιας τέτοιας διοργάνωσης στην αναδυόμενη οικονομία της χώρας, που προκαλεί διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, παράλληλα με τον ενθουσιασμό που είναι εγγενής και αναμενόμενος στην «χώρα του ποδοσφαίρου».
Από την άλλη, υπάρχει μια οσμή σκανδάλων και διαφθοράς, κάτι που ανέκαθεν χαρακτήριζε την FIFA, με την βρετανική Sunday Times να αναφέρει ότι ανώτατος αξιωματούχος του Κατάρ πλήρωσε το 2010 περίπου $5 εκατομμύρια σε δωροδοκίες στελεχών της FIFA, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022.
Στο τέλος, η Βραζιλία μάλλον θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, και όλα θα πάνε καλά.
Το χάος όμως που επικρατεί σήμερα, λίγο πριν την επίσημη έναρξη, κάνει τους Νοτιοαφρικανούς να αισθάνονται περήφανοι για την δική τους διοργάνωση.
Βέβαια και τότε υπήρχαν προβλήματα, και αγωνία για το αν όλα θα ήταν έτοιμα για την αρχική σέντρα.
Το πρόβλημα όμως με τη περίπτωση της Βραζιλίας είναι ότι δεν έχει καν κατασκευάσει μερικές από τις υποδομές που είχαν σχεδιαστεί, όπως το υπερταχύ τρένο που θα συνέδεε το Ρίο με το Σάο Πάολο, καθώς και κάποιες άλλες εγκαταστάσεις, που ακυρώθηκαν ή καθυστερούν εξαιτίας της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.
Ακόμη και έτσι, πρόκειται για το πιο ακριβό Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών, που ήδη έχει κοστίσει $11.5 δις , συμπεριλαμβανομένων $3.6 δις από χρήματα των φορολογούμενων που δαπανήθηκαν για στάδια.
Όλα αυτά έχουν εξαγριώσει τους Βραζιλιάνους, αφού δεν βλέπουν καμία τόνωση της ασθμαίνουσας οικονομίας τους.
Την οργή τους την εκδήλωσαν πέρσι, με εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους.
Διαδηλώσεις που συνεχίζονται και σήμερα, και που ίσως συνεχιστούν και στη διάρκεια των αγώνων.
Για πολλούς Βραζιλιάνους, το Μουντιάλ έχει καταστεί, σύμφωνα με την Wall Street Journal, το σύμβολο της ανεκπλήρωτης υπόσχεσης για οικονομική ανάπτυξη.
Η χώρα βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο μιας οικονομικής «επιβράδυνσης». Οι θέσεις απασχόλησης, ο τουρισμός, και οι κρατικές δαπάνες, δεν έχουν βοηθήσει καθόλου.
Παράλληλα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την αναντιστοιχία των επενδύσεων για το Μουντιάλ, και της συστηματικά ανεπαρκούς δημόσιας υγείας αλλά και των υποδομών.
Όπως συνέβη και στη Ν. Αφρική, η σφιχτός εναγκαλισμός από πλευράς FIFA, σημαίνει πως τα περισσότερα οφέλη πηγαίνουν σε αυτήν, καθώς και στην οικογένεια Μπλάτερ, και όχι σε επιχειρηματίες ή στην φιλοξενούσα χώρα.
Και αυτό είναι το κομμάτι της βρώμας που φαίνεται. Οι συνεχώς αυξανόμενες εκκλήσεις να αφαιρεθεί το Μουντιάλ του 2022 από το Κατάρ, απλά ενισχύουν τις αποδείξεις για υπόγειες συναλλαγές.
Η απόφαση να δοθεί το εν λόγω Μουντιάλ στο Κατάρ, ήταν εξ αρχής αμφιλεγόμενη, αφού η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει καμιά ποδοσφαιρική παράδοση, ποδοσφαιρικές υποδομές, φιλάθλους, και ούτε καν ποδοσφαιριστές. Για να αποκτήσει εθνική ομάδα, έπρεπε να την αγοράσει!
Παράλληλα, τα καλοκαίρια στο Κατάρ χαρακτηρίζονται από καύσωνα, και αυτό από μόνο τους δείχνει το παράλογο της απόφασης της FIFA.
Και σαν κερασάκι στη τούρτα, έχουμε τις πολλές καταγγελίες για κακομεταχείριση των ξένων εργατών που δουλεύουν στις κατασκευές της χώρας για το Μουντιάλ.
Ακόμη και πριν τη ψηφοφορία της 22μελούς εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, υπήρχαν καταγγελίες περί δωροδοκίας των μελών της.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πληρωμές σε μετρητά σε τέσσερις εκπροσώπους αφρικανικών χωρών, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ του Κατάρ.
Οι ίδιοι το αρνούνται, όμως υπάρχουν φωνές που ζητούν μια εκ νέου ψηφοφορία.
Όλα αυτά γεννούν το εύλογο ερώτημα του γιατί ο κόσμος επιτρέπει στη FIFA να μονοπωλεί το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Βέβαια, μόλις ξεκινήσει η μπάλα σε λίγες μέρες, όλα αυτά θα ξεχαστούν και πάλι…
Για πέντε εβδομάδες θα σταματήσουν οι γκρίνιες, και θα μιλήσει το ποδόσφαιρο.

  Business Day
  Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου