5.11.14

Η απάντηση της Περιστέρη στα χολερικά σχόλια…



Κατηγορηματική και αποστομωτική για τα «χολερικά» σχόλια ορισμένων που με εμπάθεια σπεύδουν να επικρίνουν τη μέθοδο ανασκαφής που ακολουθεί υπό την διεύθυνσή της η αρχαιολογική ομάδα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, εμφανίζεται με γραπτή της δήλωση η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Κατερίνα Περιστέρη.



Εξηγεί βήμα-βήμα πώς γίνεται η ανασκαφή, πώς αφαιρείται το αμμώδες χώμα, γιατί χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα κατά περίπτωση, ενώ «απολογείται» ακόμη και για την χρήση σκαρπέλου, όπως φάνηκε στα πλάνα του βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα κάποιοι να κατηγορήσουν τους ανασκαφείς ότι μετέρχονται μεθόδους που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες φθορές στα μοναδικά ευρήματα…



Στη γραπτή της δήλωση, η κυρία Περιστέρη διευκρινίζει ότι εκφράζει το σύνολο της ανασκαφικής ομάδας, επιλέγει να κατηγορήσει για προχειρότητα και εμπάθεια όσους επικρίνουν την ανασκαφική ομάδα και την πορεία του ανασκαφικού έργου.
Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Κατερίνας Περιστέρη, διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, έχει ως εξής:
«Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας, ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε άλλου είδους ανασκαφή.
Είναι,τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ δεν έχει επισκεφθεί.
Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων.
Ο,τιδήποτε λέγεται για άσκηση οποιουδήποτε είδους πίεσης, είναι εκ του πονηρού.
Δουλεύουμε με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα.
Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ’ όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του.
Με ιδιαίτερη προσοχή αφαιρέθηκε, σε πάχος 0,20μ. το επικαθήμενο χώμα, επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων.
Η προσεκτική ανάγνωση τού δίλεπτου video, επιβεβαιώνει τα ανωτέρω αλλά η προχειρότητα των σχολιαστών υπερτερεί.
Στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί «σκαρπέλο», δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο.
Ο χώρος ο οποίος ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε , αλλά με ανασκαφικό στρώμα.
Επισημαίνουμε ότι είναι λυπηρό, για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ, και ειδικά στα ηλεκτρονικά, να περιορίζονται μόνον σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο ταφικό μνημείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου