8.9.15

Στρατηγικές και δυνατότητες κομμάτων εν όψει εκλογών…



Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου σε σχέση με αυτές του Ιανουαρίου έχουν τη μεγάλη διαφορά οτι έχουν υποχωρήσει οι διαχωριστικές γραμμές.



Σε αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω να περιγράψω εν συντομία τη στρατηγική των κομμάτων όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα κάπως περιληπτικά



ΝΔ: Φαίνεται να αποδίδει η στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης όπως την επιδιώκει ο πρόεδρος της με αποτέλεσμα να κλείνει γρήγορα η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω προσέλευσης ψηφοφόρων από το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΑΝΕΛ και απευθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα η συσπείρωση διατηρείται πολύ υψηλή.
Επίπεδο δυσκολίας να πετύχει το στόχο της πρωτιάς: Σημαντικό.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο διαλυμένος κομματικός μηχανισμός, τα κατά τόπους κενά στην επαρχία και η αμφισημία του πολιτικού λόγου είναι τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Αλέξη Τσίπρα.
Εξαιτίας της διάλυσης του «χώρου τον συμπαθούντων» έχει πολύ μεγάλα περιθώρια επανασυσπείρωσης αλλά και ταυτόχρονα κινδυνεύει από όλα τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν συν την αποχή.
Επίπεδο δυσκολίας να πετύχει το στόχο της πρωτιάς: Μεγάλο.
ΚΚΕ: Το ΚΚΕ διατηρεί τα ποσοστά του και ταυτόχρονα φαίνεται να κερδίζει ελαφρώς απο τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται οτι θα είναι ικανό να αυξήσει ελαφρώς το ποσοστό του.
Ο στόχος του ΚΚΕ δεν είναι ξεκάθαρος αλλά φαίνεται οτι άνετα θα συγκρατήσει τις δυνάμεις του.
ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ είναι στη δύσκολη θέση να πρέπει να αποφύγει περαιτέρω λάθη που θα το καταδικάσουν σε εξαφάνιση και ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει κινήσεις ανασύνταξης των δυνάμεων του.
Με σωστή στρατηγική το ΠΑΣΟΚ μπορεί σε αυτές τις εκλογές να διεκδικήσει μέχρι και την τρίτη θέση προσελκύοντας ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.
Επίπεδο δυσκολίας να πετύχει τον στόχο της τρίτης θέσης: Μεγάλο.
ΠΟΤΑΜΙ: Το ποτάμι τελικά μάλλον εμποδίζεται από το φράγμα που σχηματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ με αποτέλεσμα να έχει μείωση του ρεύματος του.
Οι δυνατότητες ελιγμών του ποταμιού είναι μικρές οπότε απομακρύνεται σημαντικά η προοπτική να διεκδικήσει την τρίτη θέση.
Επίπεδο δυσκολίας να πετύχει τον στόχο της τρίτης θέσης: Τεράστιο.
Χρυσή Αυγή: Ευτυχώς η χρυσή αυγή περιορίστηκε πολύ κάτω από τα ποσοστά του 2013 και στις παρούσες εκλογές φαίνεται πως θα κινηθεί ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με τον Ιανουάριο ανακαταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.
Επίπεδο δυσκολίας να πετύχει τον στόχο της τρίτης θέσης: Μέτριο.
ΛΑΕ: Ξεκίνησε με τεράστιες προσδοκίες αλλά γρήγορα αυτές εξανεμίστηκαν και προσγειώθηκε στην πραγματικότητα της σκληρής αριστεράς.
Έχει ένα μάλλον συμπαγές ποσοστό στήριξης ικανό να την βάλει στη Βουλή αλλά φαίνεται οτι θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το 5%.
Επίπεδο δυσκολίας του στόχου για είσοδο στη Βουλή: Μέτριο
ΑΝΕΛ: Στην εκκίνηση της κούρσας φάνηκε οτι δεν μπορέσουν να εισέλθουν στη Βουλή αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν οτι υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες να τα καταφέρουν.
Επίπεδο δυσκολίας του στόχου για είσοδο στη Βουλή: Μεγάλο
Ένωση Κεντρώων: Με λεβεντιά και τόλμη φαίνεται να επιλέγεται από την νεολαία η οποία μάλλον θα κάνει τον Λεβέντη Βουλευτή και ίσως σε 30 χρόνια πρωθυπουργό.
Αυτό το κόμμα οτι κερδίσει θα είναι θετικό οπότε δεν έχουν βάλει στόχο και η επίτευξη του θα είναι η χαρά των μελών, των όποιων βουλευτών και του όποιου ηρωικού λεβέντη που θα δει τη Βουλή από κοντά.
Την επόμενη εβδομάδα θα ξαναδούμε πως θα έχουν εξελιχτεί τα δεδομένα.

Μάνθος Καψάλης

2 σχόλια:

  1. εύστοχος! θα προσθέσω ότι υπάρχει μια βουβή μερίδα ψηφοφόρων της ΧΑ, κυρίως πολιτικά άστεγων που προέρχονται από το δεξιό παραδοσιακό κομμάτι της ΝΔ. και αυτούς κανένας δεν μπορεί να τους φέρε εύκολα πίσω, ιδίως αν είναι γόνος ή μεσαιοχωρίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ψηφοφοροι της ΧΑ ειναι κυριως δεξιοι, υπαρχουν καποιες συνθηκες που τους εχουν κανει συμπαγεις και δυσκολους στην επαναπροσεγγιση.
      Μανθος

      Διαγραφή