9.10.15

Τουρκία vs Ρωσία, με φόντο τη Συρία….



Από την μέρα που η Ρωσία μπήκε δυνατά στο «παιχνίδι» της Συρίας, πραγματοποιώντας σειρά από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία άρχισε να ταρακουνιέται, αφού αφ’ ενός θέλει να πλασάρεται ως βασικός «παίκτης» στην ευρύτερη περιοχή, και αφ’ ετέρου αντιτίθεται σφόδρα στον πρόεδρο Άσαντ της Συρίας, τον οποίο θεωρεί αιμοσταγή δικτάτορα, που όμως τον στηρίζει δυναμικά  η Μόσχα.




Όλα δείχνουν ότι οι Ρώσοι δεν χτυπάνε αποκλειστικά στόχους της ISIS, αλλά έχουν βάλει στο στόχαστρο και  μετριοπαθείς παραστρατιωτικές ομάδες που πολεμάνε τον Άσαντ, με τελικό σκοπό να βοηθήσουν τον ίδιο να ξαναπάρει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων...


Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένα παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να έχει καλέσει για να διαμαρτυρηθεί τον Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία τέσσερις φορές μέσα στο τελευταίο τριήμερο.
Από την πλευρά της η Μόσχα επικαλείται σφάλματα και λάθη  αεροναυτιλίας, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Το  ΝΑΤΟ επίσης αντέδρασε στην παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από πλευράς των Ρώσων, με τον Γενικό Γραμματέα Jens Stoltenberg να θεωρεί τις παραβιάσεις εσκεμμένες και επικίνδυνες, στηρίζοντας την θέση της Άγκυρας, η οποία επίσης απορρίπτει τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι αποκλειστικός στόχος των επιδρομών της είναι οι τζιχαντιστές της ISIS.
Όπως ανέφερε προχθές ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, μόνο δυο  από τις συνολικά 57  ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία χτύπησαν το Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι υπόλοιπες στοχοποίησαν ομάδες ανταρτών που πολεμάνε τον Άσαντ και την ISIS στη βορειοδυτική Συρία.
Η ρωσική επέμβαση έχει πια επισκιάσει τους βομβαρδισμούς που έκαναν οι ΗΠΑ εναντίον της  ISIS, με βοηθό τους την Τουρκία, η οποία όχι μόνο διέθεσε στους Αμερικανούς τις αεροπορικές της  βάσεις, αλλά συμμετείχε και ενεργά χτυπώντας στόχους στη Βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η ρωσική επέμβαση χαλάει τα σχέδια της Τουρκίας που θέλει να παραμείνει ο μοναδικός μεγάλος «παίκτης» στην περιοχή. Οι δυο χώρες έχουν πάρα πολλές γεωπολιτικές διαφορές, πλην όμως η άριστη οικονομική και εμπορική συνεργασία που διατηρούν, δεν έχει αφήσει ως σήμερα τις διαφορές αυτές να βγουν στην επιφάνεια. Αυτή όμως η «εκεχειρία» μοιάζει να φτάνει στο τέλος της το τελευταίο αυτό διάστημα, με την ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Πάντως, παρά τις όποιες διαφορές, και είναι πολλές, η Τουρκία δεν συμμετείχε στις κυρώσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, και πολλοί μιλάνε για μια ιδιαίτερη σχέση και μια προσωπική χημεία μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου