1.2.16

Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει έτοιμος για τη “μεγάλη επιστροφή”…



Μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δεν παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος την επομένη της ήττας του στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, αλλά παρέμεινε για άλλους έξι μήνες, και τελικά αποχώρησε μετά τη δεύτερη ήττα, του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.




Ακόμη και τότε όμως, ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε σε όλους ότι δεν σκόπευε να αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική. Το είπε σε πλείστες δημόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις του, το έδειξε και με τη στάση του, έχοντας ενεργή παρασκηνιακή εμπλοκή στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όπου και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και ενώ νωρίτερα είχε στηρίξει ταυτόχρονα με δικούς του ανθρώπους, τόσο τον Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και τον Άδωνη Γεωργιάδη...



Μετά την εκλογή Μητσοτάκη, είναι εμφανές ότι η “σκιά Σαμαρά” έχει απλωθεί παντού στη Νέα Δημοκρατία. Από επιλογές προσώπων που υποστηρίζουν φανατικά τον πρώην πρωθυπουργό και επιδιώκουν την πολιτική δικαίωσή του για τα πεπραγμένα της περιόδου 2012-2015 απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι επιλογές στενών συνεργατών του, που διορίστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αξιώματα, και στη νέα ηγετική ομάδα της Συγγρού.
Παράλληλα, η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας και οι κεντρικές επιλογές της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν επιστροφή στο σκληρό ροκ. Καμία διάθεση και πρόθεση συναίνεσης, πληρώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο νόμισμα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πολέμησε σκληρά τον Αντώνη Σαμαρά ως αντιπολίτευση, και τελικά τον γκρέμισε από την εξουσία.
Με αφορμή την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είναι εμφανής η προσπάθεια “διεύρυνσης” με στελέχη του σημιτικού και βενιζελικού ΠΑΣΟΚ, με τα οποία άλλωστε και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είχε οικοδομήσει σχέσεις πολιτικής εμπιστοσύνης στο παρελθόν. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται ως συνεχιστής της στρατηγικής και του πολιτικού αφηγήματος Σαμαρά, εκκινώντας αυτή τη φορά από την αντιπολίτευση.
Ποιό θα είναι λοιπόν το επόμενο βήμα του Αντώνη Σαμαρά; Το ερώτημα θα το απαντήσει η ίδια η ζωή στο μέλλον, ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο μας δίνει επαρκείς ενδείξεις των προθέσεών του για τη “μεγάλη επιστροφή”. Όπως κάνει με τη συνέντευξη την οποία παραχωρεί σήμερα στην “Καθημερινή της Κυριακής”, δηλώνοντας και πάλι “παρών”, και προβλέποντας ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.
“Η ατζέντα των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων είναι σημείο ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού. Εκεί μπορεί να συμπέσουν άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς. Παραμένω πολιτικά ενεργός, για να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε το 2012”, σημειώνει με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς.
Και… όλοι καταλαβαίνουν.

2 σχόλια: