25.5.17

Προπαγάνδα με τα capital controls…



Τη μέρα που άρχιζε στη Βουλή η συζήτηση του εφιαλτικού πολυνομοσχέδιου που υλοποιεί το τέταρτο Μνημόνιο, «όλως τυχαίως», το υπουργείο Οικονομικών έδινε στη δημοσιότητα ένα δεκασέλιδο κείμενο με τίτλο «Οδικός χάρτης για τη σταδιακή χαλάρωση και άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».




Είναι μια έκθεση ιδεών, χωρίς καμιά πρακτική σημασία, που θα μπορούσε να τη γράψει και ένας πρωτοετής οικονομικής σχολής. Γιατί εκείνο που αναφέρει αυτό το κείμενο είναι τι προϋποθέσεις χρειάζεται να υπάρξουν για να χαλαρώσουν μέχρι να αρθούν τελικά τα περιβόητα capital controls. Προϋποθέσεις που μπορεί να τις βρει κανένας σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο για τραπεζικά ζητήματα…



Οταν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ούτε καν ενδεικτικό, ούτε υπό αίρεση, ούτε ως περίγραμμα έστω, αλλά υπάρχουν μόνο αναφορές σε γενικόλογες (έως αρλουμπολογικές) προϋποθέσεις, όπως «βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών», «βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο καταθετικό κοινό», «συνεχής πρόοδος όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής», «σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές», τότε πραγματικά έχουμε να κάνουμε με ένα άχρηστο κείμενο που γράφτηκε για λόγους προπαγάνδας. Για να στηρίξει το success story που με… σεμνό τρόπο προσπαθούν να πλασάρουν οι συριζαίοι.
Αν εκπληρωθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, τότε πραγματικά θα υπάρξει μεγάλη χαλάρωση των capital controls και άρση των περισσότερων απ' αυτά. Πότε θα γίνει αυτό, όμως; Κανένας τους δεν μπορεί να προβλέψει και γι' αυτό δε δημοσιοποιούν κανένα χρονοδιάγραμμα. Σχέδια (σενάρια) ασφαλώς έχουν, όμως αυτά τα σχέδια περιέχουν ένα σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, γι' αυτό και δεν τα δημοσιοποιούν.
Φυσικά, αν επανέλθει μια κανονικότητα στην οικονομική λειτουργία του ελληνικού καπιταλισμού, δε θα έχουν κανένα λόγο να διατηρούν τα capital controls. Αλλωστε, στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούλη του 2015, όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί, έχουν κάνει αρκετές αλλαγές, πάντοτε στην κατεύθυνση της χαλάρωσης, χωρίς όμως να έχουν άρει το κατά βάση σφιχτό απαγορευτικό πλαίσιο. Γιατί έτσι και το χαλάρωναν, τα λεφτά από τις τράπεζες θα έκαναν φτερά και θα μεταφέρονταν σε κρυψώνες στα σπίτια.
Αυτό το «αρνητικό κλίμα στις αγορές και στο καταθετικό κοινό» θα διατηρηθεί για καιρό ακόμα. Γιατί μετά από δεκαπέντε μήνες θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση για την τελική αξιολόγηση του τρίτου Μνημόνιου, η οποία θα περιλαμβάνει και την απόφαση για το αν θα ενεργοποιηθούν ή όχι τα περιβόητα «αντίμετρα». Κι επειδή οι συριζαίοι θα αντιμετωπίζουν εκλογές, θα υπάρξει και πάλι κλίμα πανικού, που θα συνηγορεί υπέρ της διατήρησης των σφιχτών capital controls. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου