17.11.17

Έγκλημα στη Δυτική Αττική αναζητεί ένοχο…



Ο όρος «θεομηνία» που χρησιμοποιείται από πολλούς για την τραγωδία στη Δυτική Αττική, δεν μπορεί να… παραγράψει το έγκλημα που συντελείται επί χρόνια για να φτάσουμε στο να θρηνήσουμε δεκάδες νεκρούς από μία καταιγίδα.





Η λέξη «θεομηνία» περιγράφει την οργή του Θεού, ωστόσο, δεν ήταν ο Θεός αυτός που αποφάσισε για τη μοίρα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Άλλωστε, δεν μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο. Μιλάμε για τη φύση που τιμωρεί όσους δεν την υπολογίζουν...



Όντως έβρεξε πολύ και για ώρες. Όντως δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τα «τεχνητά» ποτάμια και τους χείμαρρους που προκάλεσαν τους θανάτους.
Και δεν αναφερόμαστε σε πολιτικές ευθύνες, που προφανώς έχουν ο Τσίπρας, ο Σκουρλέτης, η Δούρου… Μιλάμε για καθαρά ποινικές ευθύνες. Για ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.
Γιατί δεν χρειάζεται να κρατάς όπλο για να γίνεις δολοφόνος. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Να μπαζώνεις ρέματα. Να χτίζεις οπουδήποτε χωρίς άδεια. Να λαδώνεις για να πάρεις άδεια για να χτίσεις κάπου παράνομα Να μην κάνεις αντιπλημμυρικά έργα. Να μην καθαρίζεις φρεάτια. Να δίνεις παράνομες άδειες (όντας λαδωμένος)…
Δεν καταλαβαίνω τους πολιτικούς μας που βγήκαν και είπαν ότι τώρα δεν είναι η ώρα των ευθυνών. Αν όχι τώρα που θρηνήσαμε δεκάδες νεκρούς, πότε; Σε πέντε – δέκα μέρες που θα το... ξεχάσουν;
Για να μην τα πολυλογούμε διαβάστε όσα είπε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η φύση είχε προειδοποιήσει για την τραγωδία από τη σφοδρή κακοκαιρία στη Δυτική Αττική.
Σημειώνει πως αυτό που έγινε ήταν προκαθορισμένο, λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων που έχουν γίνει δεκαετίες τώρα στις πληγείσες περιοχές.
Στις μελέτες του ο καθηγητής χρησιμοποιούσε μάλιστα την Μάνδρα ως βασική άσκηση για το θέμα των πλημμυρών.
«Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα, διότι στην περιοχή της Μάνδρας περνάει η παλιά εθνική οδός Αθηνών - Θηβών και δίπλα στον δρόμο αυτό, την κεντρική αυτή παλιά οδό, υπήρχε από την περιοχή πάνω της Αγ. Σωτήρας, που είναι τα βουνά προς την περιοχή Πατέρα, και αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Μάνδρας μια ορεινή περιοχή με ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν ένα μεγαλύτερο χείμαρρο, ο οποίος είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα.
Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού). Όποιος περάσει αυτό δρόμο (φύγει από τη Μάνδρα για να πάει βόρεια προς Αγ. Σωτήρα) αν προσπαθήσει -στο στενότερο σημείο μάλιστα- να δει πού είναι το ρέμα που περνούν τα νερά, δεν θα δει πουθενά διέξοδο για το νερό».
Περιμένουμε λοιπόν τον εισαγγελέα να κάνει τη δουλειά του… Γρήγορα. Υπάρχει έγκλημα και δεν χρειάζεται να είσαι Πουαρό για να το διαλευκάνεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου