16.11.17

Ο πιο ακριβός πίνακας ζωγραφικής έβερ!

Χθες Τετάρτη έσπασε ένα ρεκόρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα έργο τέχνης δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των $450 εκατομμυρίων!





Πρόκειται για έναν πίνακα που απεικονίζει τον Χριστό, και που τον ζωγράφισε (λένε) ο Leonardo da Vinci



Ο πίνακας έχει τίτλο «Salvator Mundi»  (ο Σωτήρας του Κόσμου) και είναι ένας από τους  20 μόνο πίνακες του da Vinci που ξέρουμε ότι υπάρχουν. Πουλήθηκε από τον οίκο Christie's, με τον αγοραστή του να παραμένει ανώνυμος.
Μέχρι χθες το ρεκόρ ανώτατης τιμής για κάποιο δημοπρατημένο έργο τέχνης ήταν τα $179 εκατομμύρια που είχαν δοθεί το 2015 για τον πίνακα «Γυναίκες της Αλγερίας» του Πικάσο. Το ρεκόρ για ιδιωτική πώληση (εκτός δημοπρασίας) ήταν $300 εκατομμύρια που είχαν πληρωθεί για το έργο του Willem de Kooning «Interchange», επίσης το 2015. Το είχε αγοράσει ο μεγιστάνας των hedge funds Kenneth C. Griffin από το ίδρυμα David Geffen Foundation.
Ο συγκεκριμένος πίνακας που πουλήθηκε χθες είχε μια ταραχώδη πορεία μέχρι να φτάσει στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη του. Τον είχε κάποτε στην κατοχή του ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Α’, και στη συνέχεια τα ίχνη του είχαν εξαφανιστεί ως το 1900 οπότε βρέθηκε,  άγνωστο που, και κατέληξε στα χέρια ενός Άγγλου συλλέκτη.
Εκείνη την εποχή οι ειδικοί θεωρούσαν ότι είχε φιλοτεχνηθεί από κάποιον μαθητή του da Vinci, ενώ ήταν ιδιαίτερα φθαρμένος. Το 2005 τον πίνακα  αγόρασε ένα κονσόρτιουμ εμπόρων τέχνης, πληρώνοντας μόλις $10.000 και αυτό διότι κάποιος κάποτε είχε ζωγραφίσει από πάνω του. Οι ιδιοκτήτες του τον αποκατέστησαν και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά του ως έργο του da Vinci.
Ο πίνακας τελικά δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε χθες από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Dmitry Rybolovlev, που τον είχε αγοράσει το 2013 για $127.5 εκατομμύρια, σε μια ιδιωτική συναλλαγή η οποία συνοδεύτηκε από αγωγές και χρόνιες δικαστικές διαμάχες.
Ο οίκος Christie's αναφέρει ότι οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το έργο είναι όντως του da Vinci, αν και υπάρχουν κάποιοι που αμφιβάλλουν, ενώ επισημαίνουν το γεγονός ότι οι εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης που έγιναν θολώνουν και δυσχεραίνουν την δυνατότητα επιβεβαίωσης του ποιος πραγματικά τον ζωγράφισε.


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου