13.1.18

Τι παίζει σήμερα στο Σκοπιανό…

  Σε προηγούμενα σημειώματα παρουσίασα όλες τις πτυχές του Σκοπιανού.
Την ιστορική πλευρά του, τη ευρύτερη γεωπολιτική πλευρά του, την προπαγανδιστική του διάσταση - μέσα κι έξω από την Ελλάδα - το διαπραγματευτικό παρασκήνιο το 1991-92 και το ρόλο που έπαιξαν τότε – ευτυχώς – τα μεγάλα συλλαλητήρια





Σήμερα θα κλείσω αυτή τη σειρά σημειωμάτων, με μια παρουσίαση του «τι παίζει» σήμερα. Δηλαδή το τωρινό πολιτικό παρασκήνιο γύρω από το Σκοπιανό.
Γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερα απ’ όσα φαίνονται κι όσο ομολογούνται δημόσια…




* Πρώτα-πρώτα, τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο όσων ήθελαν να «αιφνιδιάσουν» την ελληνική κοινή γνώμη και να της επιβάλλουν να δεχθεί μια ονομασία όπως-όπως…
Τελευταίο σύμπτωμα απώλειας ελέγχου, οι…Anonymous!
Κυκλοφόρησε διεθνώς ένα βιντεάκι όπου φέρονται οι… γνωστοί-άγνωστοι του διαδικτύου να υιοθετούν τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών και να καταγγέλλουν την Ελλάδα…
Αλλά πριν προλάβουν να το χαρούν οι Σκοπιανοί, βγήκαν οι πραγματικοί Anonymous, κατήγγειλαν το ψευτο-βίντεο, κατήγγειλαν τους Σκοπιανούς ότι παραχαράσσουν εκτός από την Ελληνική Ιστορία και τα… μηνύματα των Anonymous, υιοθέτησαν πλήρως τις ελληνικές θέσεις σχετικώς - που είναι και η ιστορική πραγματικότητα – αποκαλύπτουν πως το κρατίδιο των Σκοπίων πάει για διάλυση, ενώ στο τέλος προειδοποιούν τους Σκοπιανούς ότι «θα τους κυνηγήσουν παντού στο διαδίκτυο, σε όλο τον κόσμο, και θα ξεσκεπάσουν τα ψέματά τους».
Καλά ξεμπερδέματα…
Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη «ανατροπή» των τελευταίων ημερών…
Όταν άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη πως πάμε για «λύση του «ονοματολογικού» των Σκοπίων» ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία εναντίον του Αντώνη Σαμαρά.
Στην αρχή τον κατηγορούσαν πως «εξ αιτίας της επιμονής του» το 1992 ΔΕΝ λύθηκε το Σκοπιανό τότε (με όνομα που θα περιείχε τη λέξη «Μακεδονία»).
Στη συνέχεια βέβαια, τον κατηγόρησαν για το ακριβώς αντίθετο: Ότι ο ίδιος είχε τάχα «αποδεχθεί» τον όρο Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων…
Τρικυμία εν κρανίω…
* Πράγματι στην αρχή τον κατηγόρησαν ότι εξ αιτίας του η Ελλάδα δεν δέχθηκε το πακέτο Πινέϊρο που πρότεινε το όνομα «Νέα Μακεδονία» για τα Σκόπια…
Ύστερα αποκαλύφθηκε πως αυτό ήταν ψέμα:
Ο Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών είχε, πράγματι, εισηγηθεί να απορριφθεί αυτό το όνομα από την Ελλάδα…
Αλλά την απόφαση να το απορρίψουν το πήραν οι πολιτικοί αρχηγοί στις 14 Απριλίου 1992, Αφού… απέπεμψαν το Σαμαρά από υπουργό…
Φανταστείτε: υιοθέτησαν την εισήγησή του, αλλά τον απέπεμψαν!
* Ύστερα τον κατηγόρησαν πως δήθεν αυτός είχε «εγκλωβίσει» την Ελλάδα σε «άκαμπτη θέση» – να μη δέχεται το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του για τα Σκόπια…
Ψέμα επίσης…
Μετά αποκαλύφθηκε πως τη θέση αυτή την είχε ψηφίσει τότε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ (με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη), την είχε ψηφίσει ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο τότε (με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) και την είχε ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία και η τότε Βουλή (με την αποχή μόνο του ΚΚΕ).
Αυτή την πολιτική - που εξέφραζε κι ένωνε όλους τους Έλληνες - υπηρέτησε τότε ως υπουργός ο Αντώνης Σαμαράς.
Αλλά δεν ήταν «δική του εμμονή»! Ήταν πανεθνική θέση
* Και όταν τον απέπεμψαν από υπουργό, πάλι σε ανακοίνωση της Συνόδου των αρχηγών, που τη διατύπωσε και τη διάβασε ο πρέσβυς Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης ανέκαθεν του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρχε σαφής αναφορά ότι «δεν δεχόμαστε όνομα για τα Σκόπια με τον όρο Μακεδονία»!
Και λίγο πριν, όλοι οι Έλληνες είχαν δει τον Εθνάρχη Καραμανλή να δακρύζει μιλώντας δημόσια για το θέμα.
Πολλοί θυμούνται πως αυτός ο «δωρικός» ηγέτης δάκρυσε. Δεν θυμούνται όμως γιατί δάκρυσε. Δείτε ο σχετικό βίντεο λοιπόν και θα καταλάβετε…
Είναι η στιγμή που κλείνει το σύντομο διάγγελμά του λέγοντας:
- Η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
Και τότε βουρκώνει και του ξεφεύγει ένα λυγμός…
Τι ακριβώς πάνε σήμερα να «φορτώσουν» στον Αντώνη Σαμαρά;
* Στη συνέχεια κατηγόρησαν το Σαμαρά, ότι αυτός δέχθηκε δήθεν το προσωρινό όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Άλλο ψέμα κι αυτό…
Το όνομα αυτό έγινε δεκτό από την Ελλάδα το 1993, όταν τα Σκόπια μπήκαν στον ΟΗΕ, ένα χρόνο αφότου ο Σαμαράς είχε φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών και είχε παραιτηθεί κι από βουλευτής! Ένα χρόνο και πλέον αργότερα
Και πάνε να του το «φορτώσουν» κι αυτό…
* Κι ύστερα βγήκε ένα… πιστόλι της «κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας» (υπάρχουν ακόμα τέτοια υποκείμενα) και κατηγόρησε το Σαμαρά ότι… έστησε την καριέρα του στο Μακεδονικό. Έγινε λέει, «και Πρωθυπουργός εξ αιτίας του»…
Το ακριβώς αντίθετο συνέβη και το ξέρουν οι πάντες.
Ο Σαμαράς έμεινε 11 χρόνια εκτός πολιτικής – σπίτι του – και 14 χρόνια εκτός πολιτικού προσκηνίου εξ αιτίας της θέσης του στο Μακεδονικό.
Το πλήρωσε ακριβά – δεν το «καρπώθηκε»!
Είπαμε παιδιά, κάποιοι δεν γουστάρετε το Σαμαρά, κάποιοι «φαρμακώνεστε» που τώρα δικαιώνεται, αλλά τέτοια εμπάθεια πια; Τέτοια σκουπίδια;
* Βγήκε κι άλλος… «φωστήρας» και κατηγόρησε το Σαμαρά ότι τάχα είχε δεχθεί την πρόταση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008, δηλαδή όπως επικράτησε να λέγεται συνοπτικά «σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, για πάση χρήση - erga omnes…
Αλλά την πάτησαν και σ’ αυτό.
Λίγα 24ωρα πριν το βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι, ο Σαμαράς είχε αρθρογραφήσει στην Καθημερινή (κι υπάρχει το άρθρο του στο διαδίκτυο με τίτλο «Τότε και Έκτοτε») αναφέροντας ρητά ότι:
-- Διαφωνεί με τη σύνθετη ονομασία - αλλά συμφωνεί με το erga omnes!
Το ίδιο είχε πει και σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Μανόλη Κοττακη τότε (υπάρχει επίσης στο διαδίκτυο) στην ΕΡΤ, τις ίδιες μέρες.
Δεν δημιούργησε πρόβλημα τότε στον Καραμανλή, ο οποίος σήκωνε το βάρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αλλά τη θέση του δεν την άλλαξε. Και την εξέφρασε δημόσια…
* Κι ύστερα, ήλθε ο… παγκόσμιος πρωταθλητής της κολοτούμπας (στην κατηγορία υπερβαρέων βαρών – Σούμο) να κατηγορήσει το Σαμαρά ότι είχε τάχα δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια, ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου του 1991, ως υπουργός Εξωτερικών πάντα.
Όμως την πάτησε ο #Sumo_kolotoumbas!
--Πρώτον, γιατί τότε επιβλήθηκαν οι 3 όροι της Ελλάδας για τη μελλοντική αναγνώριση των Σκοπίων – μεταξύ των οποίων «δεν αναγνωρίζεται χώρα με όνομα που εγείρει ή υπονοεί εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας»! Και γι’ αυτή του την επιτυχία του τον είχε συγχαρεί δημόσια και ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο ελληνικός τύπος και κόμματα της Αντιπολίτευσης ακόμα και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου…!
--Δεύτερον, γιατί σε εκείνη τη Σύνοδο λήφθηκαν και μέτρα μεταβατικού χαρακτήρα για το πώς θα συνεχίζεται το εμπόριο με όλες τις Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες στη διάρκεια της κρίσης και της διάλυσής της. Όπου αναφέρονται τα ονόματα όλων των Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών, ως ομόσπονδα τμήματα της Γιουγκοσλαβίας (που τυπικά υπήρχε ακόμα) όχι ως ανεξάρτητα κράτη (που ακόμα δεν είχαν αναγνωριστεί από κανένα!)
Αυτό δεν το επικαλέστηκε ποτέ κανείς – ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί!
Γιατί αναφέρεται στην παλαιά ενιαία Γιουγκοσλαβία. Όχι στα νέα ανεξάρτητα κράτη που προέκυψαν μετά



Και το επικαλείται σήμερα μόνον ο υπερμεγέθης κολοτούμπας! Που μας έχει μπερδέψει με τη δική του θέση, αφού 3 φορές την εβδομάδα δέχεται τη σύνθετη ονομασία, τρείς φορές την απορρίπτει και την έβδομη το… σκέπτεται!
Υπάρχει κι άλλο πολιτικό παρασκήνιο, όμως…
* Στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ πίστεψε ίσως, πως μπορεί να το λύσει και να το πιστωθεί.
Την πάτησε όμως, γιατί έκανε τη γκάφα, να βγει και να πει δημόσια στους Σκοπιανούς:
--Δεν είστε εσείς οι μόνοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου! (Λες κι εκεί ήταν το πρόβλημα τόσα χρόνια…)
Άλλο που δεν ήθελε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός και του απάντησε:
-Εντάξει, έχετε κι εσείς οι Έλληνες κάποιο μερίδιο από την κληρονομιά του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη, όπως κι όλες οι χώρες που κατέκτησε! Δηλαδή μας έβαλε στην κατηγορία με το… Αφγανιστάν, του Πακιστάν και το Ιράν!
Μετά άρχισαν να καταλαβαίνουν οι πάντες – ακόμα και ο Κοτζιάς – πως αυτό δεν έλυνε το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού και το μάζεψε…
Αλλά η γκάφα του Τσίπρα έμεινε
* Ύστερα φάνηκε πως ο Τσίπρας προσπαθούσε να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία και να αναδείξει το κυβερνητικό «συνεταίρο» του σε ρόλο… «Μακεδονομάχου» για τις ψήφους τις δεξιάς!
Η ηγεσία της ΝΔ το κατάλαβε και δεν του άφησε περιθώρια για τέτοια… (αν και υπήρξε μια «παραφωνία» στην αρχή, που μαζεύτηκε αμέσως…)
Του είπε λοιπόν, η ΝΔ: κατέβασε κοινή πρόταση ολόκληρης της Κυβέρνησης και τότε θα σου πούμε, αν τη στηρίζουμε…
Τότε ο Καμμένος αναγκάστηκε να αφήσει να εννοηθεί πως, αν το δέχονται οι υπόλοιποι ο ίδιος δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα – οπότε έχασε την «περικεφαλαία» του Μακεδονομάχου! Κι ύστερα το αναίρεσε κι αυτό, οπότε… αγνοείται η τύχη του και ουδείς πια του δίνει την παραμικρή σημασία.
* Στο μεταξύ, για να είμαστε δίκαιοι, ο Μητσοτάκης ανέβασε τον πήχη ψηλά. Όχι μόνο επέμεινε στη γραμμή του Βουκουρεστίου, αλλά τόνισε με έμφαση πως «επιμένει τρία στα τρία»! Δηλαδή εκτός από σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes, επί πλέον και «αποκήρυξη του αλυτρωτισμού».
Αν είχε σκοπό να το ψηφίσει, δεν θα έπαιρνε τέτοια θέση, με τέτοια έμφαση…
Πράγμα που σημαίνει πως «Νέα Μακεδονία» - σε οποιαδήποτε γλώσσα – δεν είναι πιθανό να ψηφίσει η ΝΔ…
Πρώτον γιατί το «Νέα» δεν είναι «γεωγραφικός», αλλά χρονολογικός προσδιορισμός και δεύτερον γιατί δεν εξαλείφει τον αλυτρωτισμό, αφού οι «νεομακεδόνες» θα εμφανίζονται ως (σκέτοι) «μακεδόνες» και θα εξακολουθούν να διεκδικούν την κληρονομιά (και τα εδάφη) της Ελληνικής Μακεδονίας.
Στην ίδια γραμμή άλλωστε, φαίνεται να έχουν στοιχηθεί και το «Κίνημα Αλλαγής» (με εξαίρεση κάποιους μεμονωμένους και ελάχιστους του Ποταμιού) και το Κόμμα του Λεβέντη.
Κι έτσι ο Τσίπρας να «λύσει» μόνος του το πρόβλημα είναι πια απίθανο.
Το σύνταγμά των Σκοπίων δεν αλλάζει εύκολα. Και χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, ο αλυτρωτισμός τους παραμένει ισχυρός και δεσμευτικός
Χώρια που και η επίσημη Εκκλησία πήρε καθαρή θέση!
Πράγμα που ΔΕΝ το περίμενε ο ίδιος ο Τσίπρας – γι’ αυτό αντέδρασε με πανικό ταυτίζοντας την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας με τη… «Χρυσή Αυγή».
Σαν να θέλει να βγάλει ενισχυμένη τη Χρυσή Αυγή! Πράγμα καθόλου απίθανο βέβαια…
Αλλά η Εκκλησία της Ελλάδος δεν του κάνει τη χάρη.
Κι έτσι μέσα στην Ελληνική κοινωνία διαμορφώνεται ήδη μια δυναμική που δεν επιτρέπει αυτό που είχε αρχικά στο μυαλό του ο Τσίπρας. Να τους πιάσει όλους στον ύπνο και να σύρει την αντιπολίτευση σε μείζονα εθνική υποχώρηση…
Κι αν επιμείνει, δεν θα πετύχει πια τίποτε, απλώς θα χάσει πολύ περισσότερα…
Γιατί ένας λαός που βρίσκεται σε «φούσκα» ψεύτικης ευημερίας μπορεί, ίσως, να χαλαρώσει και να αδρανήσει μπροστά σε μείζονα υποχώρηση της ηγεσίας του…
Αλλά ένας λαός που βρίσκεται σε μεγάλη και μακροχρόνια δοκιμασία και οικονομικό στρίμωγμα, δεν καταπίνει εύκολα τέτοια «σκαμπίλια».
Άλλωστε, Πολιτική είναι «η διαχείριση των συμβόλων», όπως είπε κάποτε ο Μιτεράν.
Κι ο Τσίπρας αφού… τα ’κανε μαντάρα στη διαχείριση των Οικονομίας τώρα κινδυνεύει να την πάθει και στη διαχείριση των συμβόλων.
Με την οικονομική του πολιτική απογοήτευσε τους δικούς του.
Με αυτό που πήγε να κάνει στο Μακεδονικό, κινδυνεύει να εξοργίσει τους πάντες και να ενώσει τους αντιπάλους του. Κι αυτό, πια, μοιάζει με «αυτοκτονία».
Ίσως να πίστεψε πως η ΝΔ θα έπεφτε στην παγίδα που της είχε στήσει…
Αλλά την πάτησε!
Ίσως να πίστεψε κι αυτός, κάποια στιγμή, ότι οι Έλληνες, «μετά από τόσα χρόνια θα έχουν ξεχάσει το όνομα της Μακεδονίας»
Όπως φαίνεται, όμως, δεν το έχουν ξεχάσει!


Θανάσης Κ.

1 σχόλιο:

  1. Την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (της λέξης Μακεδονία) να ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙ η Νέα Δημοκρατία! Διότι ΔΕΝ έχει καμμιά εξουσιοδότηση από τον λαό της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και θα το πληρώσει ακριβά στις εκλογές, εαν δεν αλλάξει θέση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή