6.12.18

Τσίπρας: το «βαμπίρ» της Ελληνικής οικονομίας…


Ο Τσίπρας αποδείχθηκε το… «βαμπίρ» που ρουφά το αίμα της Ελληνικής οικονομίας με κάθε τρόπο: Με υπέρ-φορολόγηση, με ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους – που δεν πληρώνει και τις περνά κατευθείαν στο χρέος - με ματαίωση των μεταρρυθμίσεων και με γενικό ξεσάλωμα των «κομματικών στρατών» στους συμβασιούχους και στις ΔΕΚΟ...





Αν αυτά σας φαίνονται υπερβολικά, ήλθε η ο ΟΟΣΑ και ξεσκέπασε μιαν αληθινή «ταινία τρόμου» για τα τελευταία χρόνια.
Σε διπλή σύγκριση μάλιστα: Με το τι συνέβη επί Τσίπρα, τι συνέβη με τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις και τι συνέβαινε, τις ίδιες χρονικές περιόδους, στις υπόλοιπες χώρες μέλη του οργανισμού.
Αληθινή «ταινία φρίκης»…
Με «βαμπίρ», λυκάνθρωπους και αληθινό πάρτι των «απέθαντων» και των κολασμένων του κρατισμού




Δύο τρεις βασικοί αριθμοί – που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση αποκαλύπτουν το δράμα της Ελλάδας...
Τα στοιχεία είναι από την τελευταία ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία στις χώρες του Οργανισμού (Revenue Statistics)…
Για όποιον θέλει να καταλάβει, όλα είναι εδώ: Πού ήμασταν, που πηγαίναμε, που βρεθήκαμε… (Και ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για… «νεοφιλελευθερισμό»!)
Με δύο λόγια το «αφήγημα» που προκύπτει είναι ότι στο ξεκίνημα της κρίσης η Ελλάδα βρισκόταν σε φορολογική επιβάρυνση ελάχιστα κάτω από τον μέσον όρο των (αναπτυγμένων κατά κανόνα) χωρών-μελών του ΟΟΣΑ…
Τότε όμως, (2010) βρέθηκε επίσης, με τεράστια ελλείμματα και με το μεγαλύτερο χρέος.
Για να αντιμετωπίσει τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα και το χρέος έπρεπε να αλλάξει πολλά. Και το έκανε ως το 2014: Μείωσε πολύ τα ελλείμματα, μείωσε και το χρέος, και αύξησε ελάχιστα (σε σχετικούς όρους) τους φόρους.
Δηλαδή εξαφάνισε σχεδόν το τεράστιο έλλειμμα κι άρχισε να μειώνει το χρέος, χωρίς υπέρμετρη αύξηση των φόρων.
Να το δείτε αυτό και σε αριθμούς:
·       --Το 2009 το έλλειμμα ήταν 35,7 δισεκατομμύρια (15,7% του τότε ΑΕΠ).
·       --Το 2012 είχε πέσει στα 18 δισεκατομμύρια (9,2% του τότε ΑΕΠ).
·       --Στα τέλη του 2012 είχε πέσει στα 4,4 δισεκατομμύρια (2,4% του ΑΕΠ)
Πρόκειται για πρωτοφανή ιστορικά μείωση ελλείμματος (κατά 31 δισεκατομμύρια το χρόνο - σε τέσσερα χρόνια!)…
--10 δισεκατομμύρια κόπηκαν ετησίως μόνο από το κούρεμα χρέους και τη μείωση των επιτοκίων που πληρώνουμε πάνω στο υπόλοιπο χρέος. Αυτό έγινε το 2012: ήταν το περιβόητο PSI που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ το κατήγγειλε λυσσαλέα, και τώρα οι εκθέσεις προϋπολογισμού που ψηφίζει κάθε χρόνο αναφέρουν εμφατικά ότι υπήρξε «σωτήριο»
Το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έβριζε (κι ακόμα βρίζει…)
--Οι δαπάνες μειώθηκαν συνολικά από το 2010 ως το 2014 κατά 43 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκαν κι αυτά κατά 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ. (Αλλά οι φόροι αντιπροσωπεύουν πια υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω της μεγάλης ύφεσης που είχες μεσολαβήσει)
* Να σημειωθεί ακόμα ότι με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ήταν 32% το 2010, με μέσον όρο των χωρών μελών του Οργανισμού τότε το 32,3% - δηλαδή ήμασταν λίγο πιο κάτω από το διεθνή μέσον όρο.
--Το 2012 μετά από το πρώτο Μνημόνιο, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα είχε ανέβει στο 35,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών μελών ήταν πλέον 33,1%
--Το 2014, η Ελλάδα είχε φορολογική επιβάρυνση περίπου την ίδια, 35,7%, όταν ο μέσος όρος όλων των χωρών μελών είχε αυξηθεί στο 33,5%
Ουσιαστικά επί Σαμαρά (2012-2014) η φορολογική επιβάρυνση συγκρατήθηκε, παρά το γεγονός ότι συνεχιζόταν η μείωση του ελλείμματος (γινόταν πια κυρίως από περικοπή δαπανών…)  

* Μετά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε πολύ μικρό (σε σχέση με το παρελθόν) έλλειμμα, αλλά αύξησε δυσανάλογα τη φορολογική επιβάρυνση! Που την έφτασε το 2017 σε 39,4% στην Ελλάδα, έναντι 34,2% κατά μέσον όρο στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.
Προσέξτε το εκπληκτικό:
Όταν μείωναν το τεράστιο έλλειμμα οι «προηγούμενες κυβερνήσεις», αύξησαν τη φορολογική επιβάρυνση κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια. Και παρέμεναν κοντά στο μέσον όρο των υπολοίπων χωρών μελών.
Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να χρειάζεται να μειώσει δραματικά το έλλειμμα, μεγάλωσε, ωστόσο… τραγικά τη φορολογική επιβάρυνση κατά άλλες 4,2 μονάδες σχεδόν!
Και υπερ-διπλασίασε τη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα στην περίοδο του Σαμαρά πολλοί φόροι μειώθηκαν!
·       * Επί Σαμαρά μειώθηκε ο ΦΠΑ στην Εστίαση από το 23% στο 13%.
·       -- Επί Τσίπρα ανέβηκε ξανά στο 24%! (αφορά 250 χιλιάδες επιχειρήσεις και ένα εκατομμύριο περίπου απασχολούμενους)
·       * Επί Σαμαρά μειώθηκε ο φόρος στα ενοίκια.
·       --Επί Τσίπρα αυξήθηκε ο φόρος στα ενοίκια.
·       * Επί Σαμαρά μειώθηκε ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής (από 45% στο 42%).
·       --Επί Τσίπρα αυξήθηκε ο οριακός φορολογικός συντελεστής ξανά στο 45%.
·       * Επί Σαμαρά αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο στις 9,5 χιλιάδες το χρόνο (πράγμα που σημαίνει μείωση της φορολογίας για όλους και ιδιαίτερα για τους αδύναμους).
·       --Επί Τσίπρα μειώθηκε ήδη το αφορολόγητο στις 8,5 χιλιάδες. Και ψηφίστηκε να μειωθεί κι άλλο στις 5,7 χιλιάδες από τις αρχές του 2020! Πράγμα που θα σημάνει μεγάλη αύξηση φόρων, ειδικά για τους πιο αδύναμους.
·       * Επί Σαμαρά μειώθηκε κατά 30% η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης.
·       -- Επί Τσίπρα αυξήθηκε στα προηγούμενα επίπεδα η Εισφορά Αλληλεγγύης - κι ύστερα μονιμοποιήθηκε! Έπαψε να είναι «έκτακτη»…
·       * Επί Σαμαρά μειώθηκε κατά 30% ο φόρος πετρελαίου.
·       --Επί Τσίπρα αυξήθηκε ο φόρος πετρελαίου!
·       * Επί Σαμαρά μειώθηκε δύο φορές ο φόρος Ακινήτων: Μία φορά το 2013, και μία το 2014, ενώ είχε εξαγγελθεί και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ άλλες τρεις φορές ως το 2018…
·       --Επί Τσίπρα ματαιώθηκαν οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ (που είχε πει ότι θα καταργήσει). Και βέβαια ΔΕΝ κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ…
·       *Επί Σαμαρά μειώθηκε η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο 55% (από το 70%). Ειδικά για του αγρότες έπεσε στο 28%...
·       --Επί Τσίπρα αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για όλους στο 100%!



Και για τους αγρότες…
·       * Επί Σαμαρά μειώθηκαν δύο φορές οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Και το φορολογικό σύστημα θεωρούνταν βιώσιμο (με τη σφραγίδα της Κομισιόν και του ILO - το Νοέμβριο του 2014). Τότε η Τρόικα δεν θεωρούσε ότι έπρεπε να περικοπούν άλλο οι συντάξεις.
·       --Επί Τσίπρα περικόπηκαν κι άλλο οι συντάξεις, εκτοξεύθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές - παρ’ όλα αυτά το ασφαλιστικό σύστημα ΔΕΝ θεωρείται «βιώσιμο» πια
·       * Ο Σαμαράς κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μείωνε ταυτόχρονα και τους φόρους (και συγκρατούσε τη φορολογική επιβάρυνση της χώρας).
·       Ο Τσίπρας κατάφερε να εκτοξεύσει τη φορολογική επιβάρυνση, ενώ εκτόξευσε παράλληλα και το χρέος και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (που τις φορτώνει απευθείας στο χρέος). Για να δημιουργήσει αχρείαστα «υπέρ-πλεονάσματα», τα οποία στη συνέχεια μοιράζει σε «επιδόματα».
Για την «καταπολέμηση της φτώχειας» που ο ίδιος και η πολιτική του δημιουργεί…
·       * Τέλος επί Σαμαρά – σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής στασιμότητας - η Ελληνική οικονομία πήγαινε συνεχώς καλύτερα από τις προβλέψεις! Και των δανειστών και των διεθνών οργανισμών
·       --Ενώ επί Τσίπρα, σε τρία χρόνια μεγάλης οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς, η ελληνική οικονομία πήγε χειρότερα (έως πολύ χειρότερα) από τις προβλέψεις όλων.
Ο Τσίπρας φρενάρει την οικονομία, επιτείνει τη φτώχεια κι ύστερα υπερφορολογεί την οικονομία για να μοιράσει «επιδόματα». Που χωρίς την πολιτική του οι περισσότεροι δεν θα τα είχαν ανάγκη πια…
* Και από πλευράς χρέους:
·       Ο Σαμαράς σε δυόμιση χρόνια μείωσε το χρέους κατά 25 δισεκατομμύρια σε απόλυτους αριθμούς - και βελτίωσε την «καθαρή θέση» του ελληνικού χρέους κατά 56 δισεκατομμύρια (μαζί με τα 11 δις. του ΤΧΣ και τα 20 δισεκατομμύρια από το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου, που θα μείωναν κι άλλο το χρέος στα επόμενα χρόνια).
·       --Ενώ ο Τσίπρας αύξησε το χρέος κατά 32 δισεκατομμύρια και επιδείνωσε την «καθαρή» θέση της χώρας κατά 52 δισεκατομμύρια (μαζί με τα 20 δισεκατομμύρια από το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο που «εξαερώθηκαν» όταν μπήκαν τα capital controls). (Αυτά όλα είναι μέρος μόνο των 100 δισεκατομμυρίων που στοίχισε ο Τσίπρας το πρώτο εξάμηνο του 2015…)
·       * Όταν παρέδιδε ο Σαμαράς οι Ελληνικές Τράπεζες ήταν πλήρως κεφαλαιοποιημένες με την υπογραφή και του Ευρωπαϊκού SSM (και της Blackrock) - με κεφαλαιοποίηση περίπου 35 φορές πιο πάνω απ’ ό,τι σήμερα!
·       Σήμερα, επί Τσίπρα, οι τράπεζές μας απλώς είναι στο αέρα
·       Επί Σαμαρά το Χρηματιστήριο είχε ξεπεράσει τις 1350 μονάδες (το πρώτο μισό του 2014) – δυόμιση φορές πιο πάνω από εκεί που το παρέλαβε…
·       Επί Τσίπρα το Χρηματιστήριο βρίσκεται γύρω στις 650 μονάδες και αγωνίζεται να κρατηθεί…
* Ο Σαμαράς άρχισε να δημιουργεί νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά και πνοή ανάπτυξης στην ιδιωτική οικονομία. Άρα και ευκαιρίες
--Ο Τσίπρας σκότωσε την οικονομία, σκότωσε την ανάπτυξη, με υπέρ-φορολόγηση, «εκτέλεσε» τη μεσαία τάξη, έδιωξε τις επενδύσεις και τώρα «αναδιανέμει» μιζέρια.
Το τελευταίο σημαντικό που προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ είναι ότι η Ελλάδα είχε μεγάλες αναπτυξιακές επιδόσεις όταν η φορολογική της επιβάρυνση ήταν περίπου η μισή από όπου είναι σήμερα! Και πολύ χαμηλότερη από τον μέσον όρο των άλλων χωρών.
Ο Τσίπρας αυξάνει συνεχώς την φορολογική επιβάρυνση. Και μάλιστα χωρίς λόγο. Το ταξικό του «πρόσημο» είναι το… κηδειόσημο της Ελληνικής οικονομίας.
Αυτός ο… βρικόλακας των φόρων πρέπει να φύγει το ταχύτερο!

Θανάσης Κ.


ΥΓ. Αυτά τα στοιχεία πότε θα βγουν και θα τα πουν στην Ελληνική κοινωνία οι βουλευτές μας και οι δημοσιογράφοι; Κάποιος, τέλος πάντων…
Για την ώρα μόνον ο ΟΟΣΑ. Ενίοτε και κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Στα Ελληνικά media γιατί υπάρχει τόση βουβαμάρα. Και τέτοια άγνοια (με κάποιες τιμητικές εξαιρέσεις, βεβαίως);
Και οι βουλευτές μας που είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου