23.2.19

Και το Ισραήλ στο… φεγγάρι!


Κάποτε, όταν έλεγα ή έγραφα πως για να πάμε μπροστά, θα έπρεπε να μιμηθούμε το Ισραήλ, δεχόμουν απίθανες κατηγορίες και επιθέσεις από κάθε πλευρά.
Κι αυτό επειδή στην Ελλάδα κουβαλούσαμε και συνεχίζουμε να κουβαλάμε αμέτρητες ιδεοληψίες και αναχρονιστικές αγκυλώσεις, που αποτελούν τροχοπέδη στην όποια ανάπτυξή μας.




Και όμως, το Ισραήλ, αν και κατά πολύ νεότερο κράτος από την Ελλάδα, με τους Ισραηλινούς (και Εβραίους) να είναι περίπου οι ίδιοι με εμάς πληθυσμιακά, έχει καταφέρει απίστευτα πράγματα, και όλα αυτά σε μια ακατάλληλη (σε σχέση με τη χώρα μας) γεωγραφική περιοχή, περικυκλωμένο από αποφασισμένους εχθρούς, ορκισμένους να το εξαφανίσουν από προσώπου γης,  και με χίλια μύρια προβλήματα στο εσωτερικό του (τρομοκρατία, ισλαμισμός, εθνοτικό, θρησκευτικό, κλπ)…



Παρόλα αυτά, έχει κατορθώσει να διαπρέπει οικονομικά, και μάλιστα σε στρατιωτικό επίπεδο να μη τολμάει να του κουνηθεί κανείς μα κανείς.
Εν πάση περιπτώσει, σήμερα που εμείς βουτηγμένο στην ανέχεια, βιώνουμε τη λαίλαπα του Σύριζα, και καταναλωνόμαστε καθημερινά με τις μαγκιές του Πολάκη, τις απειλές του συγκαμένου, τα κινητά της Κουντουρά, και τις βλακείες της κάθε Μεγαλοοικονόμου, το Ισραήλ πάει στη… σελήνη!
Έτσι ακριβώς. Πριν από δυο ημέρες λοιπόν, το Ισραήλ εκτόξευσε το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο προς τη σελήνη, από το Cape Canaveral της Φλόριντα, πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9 της Space X.
Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο σκάφος με βάρος περίπου 800 κιλά, που οι Ισραηλινοί ονόμασαν Beresheet, που σημαίνει «εν αρχή» στα εβραϊκά, και είναι η πρώτη φράση της Παλαιάς Διαθήκης.
Η αποστολή οργανώθηκε από την ισραηλινή μη κερδοσκοπική οργάνωση SpaceIL, και αν στεφθεί με επιτυχία τότε το Ισραήλ θα είναι η 4η χώρα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης που θα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει «απαλή» προσελήνωση, δηλαδή να προσεδαφιστεί το σκάφος ομαλά αντί να συντριβεί στην επιφάνεια του δορυφόρου μας.
Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από δωρεές ιδιωτών, φτάνοντας σε ένα συνολικό κόστος $100 εκατομμυρίων, ένα ποσό δηλαδή υποπολλαπλάσιο των δισεκατομμυρίων που ξοδεύει η Αμερική (και η Ρωσία, και η Κίνα) για το δικό της διαστημικό πρόγραμμα, ή που δίνουμε εμείς για τις υπερωρίες του Καρανίκα, και λοιπών «αγωνιστών του φωτός».
Ο σκοπός του Beresheet είναι, μόλις φτάσει στο φεγγάρι, να μελετήσει το μαγνητικό του πεδίο, και να πάρει φωτογραφίες της επιφάνειάς του.
Παράλληλα, μεταφέρει και ένα ψηφιακό αρχείο ολόκληρης της ανθρώπινης γνώσης, καθώς και μια χρονοκάψουλα!
Σύμφωνα με το σχέδιο, μόλις βγει από την ατμόσφαιρά μας, θα περιστραφεί γύρω από τη γη αρκετές φορές, σε όλο και πιο ανοιχτές τροχιές, έτσι ώστε να πάρει φόρα για να σημαδέψει τη σελήνη.
Ο στόχος είναι να φτάσει εκεί στις αρχές Απριλίου.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία αντίστοιχη αποστολή της Κίνας χρειάστηκε μόλις 4-5 μέρες για να φτάσει στο φεγγάρι, όμως το Beresheet μοιράζεται τον πύραυλο με δυο άλλα διαστημικά φορτία, και όπως λέει ο συνιδρυτής  της SpaceIL, Yonatan Winetraub, «η δική μας αποστολή είναι κάτι σε στυλ… Uber».
Όσο για εμάς, απ ότι μαθαίνω ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός του Νίκου Παππά αναπτύσσεται καθημερινά, προχθές μάλιστα προμηθεύτηκε και φωτοτυπικό μηχάνημα, καθώς και τέλεξ, και οσονούπω θα συνεργαστεί (λένε) και με τον ΟΑΣΘ του μπαμπά Παππά!
Μάλιστα, τον επόμενο μήνα θα βγει και ανακοίνωση για την άμεση και κατ’ εξαίρεση πρόσληψη 45 αστροναυτών (με πτυχία από ΤΕΙ και ΙΕΚ), καθώς και πλυστών διαστημοπλοίων, αφού δεν ευοδώθηκε τελικά η προσπάθεια να μεταταγούν στον Οργανισμό όσοι ιερείς και νεωκόροι  πλεονάζουν στην Εκκλησία μας…

Strange Attractor

Δείτε κι εδώ

1 σχόλιο: