16.5.19

Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Ανατολής και Δύσης…


Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση οικονομικής  έκτακτης ανάγκης. Μια κίνηση που κατά τους ειδικούς αναλυτές στρέφεται εναντίον μιας και μόνο ξένης εταιρίας.





Με προεδρικό διάταγμα λοιπόν, ο Τραμπ κήρυξε  εθνική οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που σημαίνει πως  η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρίες να χρησιμοποιούν παντοειδούς τύπου υλικά τηλεπικοινωνιών που προέρχονται από επίσημα χαρακτηρισμένους «ξένους αντιπάλους», οι οποίοι συνιστούν «απαράδεκτη απειλή ασφάλειας» για τις ΗΠΑ...


Το διάταγμα δεν αναφέρει ονομαστικά την εταιρία Huawei, όμως ο κινεζικός αυτός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός είναι, κατά τους ειδικούς αναλυτές, ο βασικός του στόχος.
Σε δήλωσή της η Huawei λέει πως η απαγόρευση των συσκευών και υλικών που κατασκευάζει δεν θα κάνει τις ΗΠΑ πιο ισχυρές ή πιο ασφαλείς, και προειδοποιεί πως αν ισχύσει τότε τόσο οι εταιρίες όσο και οι καταναλωτές των ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αγοράζουν «κατώτερα και πιο ακριβά εναλλακτικά προϊόντα».
Είναι μάλλον η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος θέτει σε εφαρμογή τον συγκεκριμένο νόμο του 1977 (International Emergency Economic Powers Act) με τρόπο που να αφορά σε έναν ολόκληρο οικονομικό τομέα, αυτό των τηλεπικοινωνιών δηλαδή.
Όπως λένε οι αναλυτές, μετά από πολλούς μήνες εντατικής, πλην όμως άκαρπης,  πίεσης στην Huawei, ο Τραμπ αποφάσισε να απασφαλίσει.   

Παράλληλα με το προεδρικό διάταγμα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε χθες ότι πρόσθεσε την Huawei, και δεκάδες συνεργαζόμενες με αυτήν κινεζικές εταιρίες, στην λίστα Entity, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομική θανατική καταδίκη τους, αφού όσες εταιρίες μπαίνουν σε αυτήν απαγορεύεται να προμηθεύονται προϊόντα τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρίες χωρίς ειδική άδεια από την κυβέρνηση.
Εκτός όμως από τη Κίνα ο Τραμπ τα βάζει και με την Ευρώπη, προειδοποιώντας πως θα πρέπει να εγκαταλείψει ένα εν εξελίξει σχέδιο το οποίο έχει σκοπό την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Σε επιστολή που έστειλε στην ΕΕ η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Ellen Lord, αναφέρει πως το σχέδιο (που συμπεριλαμβάνει δημιουργία στρατιωτικών νοσοκομείων, σχολές αντικατασκοπίας, νέα οπλικά συστήματα, κλπ) θα είχε ως αποτέλεσμα την «άσκοπη πανομοιότυπη αναπαραγωγή συστημάτων, τα οποία δεν θα μπορούν να κουμπώσουν μεταξύ τους, ενώ θα σπαταληθούν χωρίς λόγο τα ήδη λειψά αμυντικά κονδύλια, αυξάνοντας επικίνδυνα τον ανταγωνισμό μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ».
Επίσης, σύμφωνα με την Lord, το νέο ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο συμπεριλαμβάνει κάποιες παγίδες που θα απαγόρευαν σε αμερικανικές, αλλά και σε εταιρίες κρατών μη μελών, να συμμετάσχουν στο σχέδιο.
Απείλησε μάλιστα με αντίμετρα από πλευράς Ουάσιγκτον, ενώ από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες τόνισε πως «αν η Αμερική απαντήσει, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό για καμιά από τις δυο πλευρές».
Η ΕΕ αντικρούει λέγοντας πως το όλο σχέδιο δεν είναι παρά η ευρωπαϊκή ανταπόκριση στην πάγια επιθυμία των ΗΠΑ για περισσότερη ενίσχυση του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρει η Federica Mogherini, ανώτατη διπλωμάτης της ΕΕ, «η ΕΕ αυτό το διάστημα είναι πολύ πιο ανοιχτή στα αμερικανικά στρατιωτικά προϊόντα απ’ όσο είναι οι ΗΠΑ στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά».
Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα 25 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στο νέο αυτό στρατιωτικό σχέδιο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου