23.8.19

Περί Γροιλανδίας…


Θα μου πείτε πως εδώ ο κόσμος καίγεται, στον Αμαζόνιο μάλιστα καίγεται κυριολεκτικά, οι Τούρκοι ξεσαλώνουν στο Αιγαίο, και όχι  μόνο, μια νέα οικονομική κρίση απειλεί τον πλανήτη, κι εγώ ασχολούμαι με τη… Γροιλανδία;
Την οποία έβαλε στο μάτι ο πολύς Τραμπ, δηλώνοντας ξεκάθαρα «πόσο κάνει… να πλΕρώσω»;





Με τους απανταχού αριστερίζοντες οπισθοδρομικούς και ανιστόρητους κήνσορες να δηλώνουν οργισμένοι με αυτή τη νέο-ιμπεριαλιστική αμερικανική κίνηση, που θέλει να καταστήσει μια «περήφανη χώρα» σε μια μεταμοντέρνα αποικία.
Είναι όμως παράλογη η πρόταση των Αμερικανών;





Εγώ, που σε αντίθεση με τους αριστερίζοντες που λέγαμε, διαβάζω πολύ ιστορία, ξέρω πως ανάλογες περιπτώσεις αγοραπωλησίας εδαφών είχαμε και στο παρελθόν.
Η Αμερική, που σήμερα αποτελείται από 50 πολιτείες, τα κατάφερε αγοράζοντας την Λουιζιάνα από την Γαλλία το 1803, και την Αλάσκα από την τσαρική Ρωσία το 1867.
Επίσης κατά καιρούς αγόρασε από το Μεξικό διάφορες εκτάσεις στην Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, την Γιούτα, και την Αριζόνα.
Και να ήταν μόνο η Αμερική; Μέχρι και η Αυστραλία αγόρασε περιοχές της από την Βρετανία και την Σιγκαπούρη, και μάλιστα στα μέσα του 20ου αιώνα.
Συνεπώς, γιατί να θεωρείται τόσο παράλογο το να θέλει η Αμερική να αγοράσει τη Γροιλανδία (και όχι να την κατακτήσει, που θα μπορούσε να το κάνει πολύ εύκολα), μιας και η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πιο κοντά στη Β. Αμερική παρά στην Ευρώπη, με τον πλησιέστερο γείτονά της να είναι ο Καναδάς;
Και μια λεπτομέρεια: Η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας Νουούκ, βρίσκεται πιο κοντά στην Βοστόνη απ’ ότι στην Κοπεγχάγη. Το ξέρουν αυτό όλοι εκείνοι που διαμαρτύρονται για τον φασίστα ιμπεριαλιστή Τραμπ; Τι λέει άραγε ο Κουτσούμπας;
Επίσης να μη ξεχνάμε ότι η Γροιλανδία δεν ήταν ποτέ δανέζικη …  τουναντίον. Αποτελούσε μάλιστα το μήλο της έριδος μεταξύ Δανίας και Νορβηγίας για πολλά τέρμινα, μέχρι που το 1933 το Διεθνές Δικαστήριο την απέδωσε οριστικά στη Δανία.
Στη διάρκεια του Β’Π.Π. με τη Δανία υπό γερμανική κατοχή, οι ΗΠΑ ανέλαβαν τον έλεγχο της Γροιλανδίας, εγκαθιστώντας εκεί ένα προκεχωρημένο αεροδρόμιο το οποίο συνέχισε να λειτουργεί στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου, και το οποίο σήμερα αποτελεί τη μοναδική αμερικανική στρατιωτική βάση εντός του Αρκτικού κύκλου.
Από κει και πέρα η Γροιλανδία απολαμβάνει σχετικής αυτονομίας με εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο της Δανίας, ενώ όλα δείχνουν πως σύντομα θα αποκτήσει και πλήρη «ανεξαρτησία».
Εκτός κι αν γίνει το θέλημα του Τραμπ, οπότε οι κάτοικοι της δεν θα είναι αυτόνομοι και περήφανοι, αλλά τουλάχιστον δεν θα χρειάζεται πια να ανησυχούν για διάφορες μικρολεπτομέρειες, όπως ζητήματα ασφάλειας, δρόμων, συντάξεων, κλπ. αφού αυτά θα τα αναλάβουν οι Αμερικάνοι κακοί ιμπεριαλιστές.
Γιατί όμως φαγώθηκε ο Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία; Τι παίζει; Γιατί δεν θέλει να αγοράσει εμάς, μπας κι αρχίσουν και πέφτουν οι μισθοί και τα επιδόματα σε ντόλαρς;
Πρώτον διότι η Γροιλανδία διαθέτει αρκετούς φυσικούς πόρους, και δεύτερο και κυριότερο επειδή η γεωστρατηγική της θέση είναι υψίστης σημασίας για τα σημερινά γεωπολιτικά και όχι μόνο δεδομένα.
Η περιοχή της Αρκτικής αποτελεί σημαντική ναυτιλιακή, εμπορική, και στρατιωτική θαλάσσια δίοδο, ενώ η υφαλοκρηπίδα της μπορεί δυνητικά να επεκταθεί και πέραν των σημερινών 200 μιλίων, φτάνοντας στον Βόρειο Πόλο, και άρα φρενάροντας τις επεκτατικές «επιθυμίες» της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή.
Και δεν είναι μόνο η Ρωσία την οποία θέλει να «περιορίσει» η Ουάσιγκτον. Είναι και η Κίνα, η οποία εδώ και μερικά χρόνια δηλώνει «αρκτική» δύναμη, και επικαλείται το διεθνές δίκαιο προκειμένου να βάλει πόδι στην περιοχή, δηλαδή να κατασκευάσει λιμάνια κλπ. ακόμη και στη Γροιλανδία, προκειμένου να επεκταθεί εμπορικά και στον Αρκτικό Ωκεανό. Αυτά θέλει να προλάβει ο Τραμπ.
Σε τελική ανάλυση το αν θα γίνει πράξη η επιθυμία του Τραμπ εναπόκειται τόσο στη Δανία όσο και στους κατοίκους της Γροιλανδίας.
Εξάλλου υπάρχουν μπόλικα ιστορικά προηγούμενα. Η Χαβάη έγινε κανονική πολιτεία των ΗΠΑ, ενώ το Πουέρτο Ρίκο, η Σαμόα, και το Γκουάμ ελεγχόμενες ημιαυτόνομες περιοχές τους.

Strange Attractor

ΥΓ- Στην κομμουνιστική Κούβα υπάρχει και λειτουργεί εδώ και δεκαετίες αμερικανική στρατιωτική βάση. Το Γκουαντάναμο.

2 σχόλια:

  1. Επίσης οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι στην Καραϊβική αγοράστηκαν από τη Δανία το μεσοπόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας λες ομως αν στο Γκουανταναμο εχουν εμπορικο κεντρο η παιδικη χαρα.
    Οσο για μισθους και ασφαλειες, ας τακτοποιησει πρωτα τα του οικου της η Αμερικη που εχει το χειροτερο συστημα στο κοσμο κι ας τα ντολαρς και τις παρλαπιπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή