11.2.20

Εκτέλεση συμβολαίου κατά Σαμαρά;


Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, παλαίμαχος της εισαγωγής πληροφοριακών συστημάτων στην Ελλάδα, έγραψε προχθές ένα άρθρο στην «Καθημερινή», με τίτλο «Περί Αχαριστίας» και στόχο τον… Αντώνη Σαμαρά!





Τώρα, γιατί αποφάσισε, στα καλά καθούμενα και κάπως… «ξεκούδουνα», να γράψει ένα ανόητο λίβελο κατά του πρώην Πρωθυπουργού, του οποίου το έργο αναγνωρίστηκε ακόμα και από πολλούς αντιπάλους του (πολιτικούς ΚΑΙ εσωκομματικούς) – παραμένει μυστήριο.
Ποιος ξέρει, θα έχει τους λόγους του ο άνθρωπος.
Τα κίνητρά του δεν μας απασχολούν (αν και μπορούμε να υποθέσουμε διάφορα…).



Οι απόψεις του, επίσης είναι ανάξιες σχολιασμού - παιδαριώδη κλισέ εσωκομματικού φανατισμού, που ακούστηκαν πριν μερικά χρόνια, κι ύστερα τα μετάνιωσαν κι αυτοί που τα έλεγαν τότε…
Εν πάση περιπτώσει, δημοκρατία έχουμε ο καθένας δικαιούται να γράψει τη σαχλαμάρα του.
Το ενδιαφέρον είναι πως ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, που θα περίμενε κανείς να γίνει σοφότερος, αποκαλύπτεται τόσο τοξικά εμπαθής.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι πόσο ασήμαντος και «λίγος» αποδεικνύεται ένας “καταξιωμένος” τεχνοκράτης, όταν αποφασίζει να γράψει ένα «πολιτικό κείμενο».
Γράφει «κακιασμένα» για ένα πρώην Πρωθυπουργό και δεν αναφέρει τίποτε για την …Πρωθυπουργία του!
Αποκαλύπτει έτσι πως δεν θέλει να κρίνει έναν πολιτικό.
Θέλει να απαξιώσει ένα πρόσωπο.
Ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα δεν τηρεί.
Σαν να εκτελεί κάποιου είδους… «συμβόλαιο»!
(Δεν λέω ότι «εκτελεί συμβόλαιο». Λέω, όμως, πως αν αυτό έκανε, δεν θα έγραφε τίποτε διαφορετικό. Ίσως μάλιστα, αν ήταν εξοικειωμένος με τον πολιτικό λόγο, να το έκανε και πιο επιτυχώς. Αλλά, όπως φαίνεται, «δεν το έχει»…)
·       Πρώτα-πρώτα, μπερδεύει πρόσωπα και καταστάσεις: Για παράδειγμα, για να αποδείξει πόσο «κακός» ήταν ο Σαμαράς, επικαλείται σχετικά πρόσφατη (τέλη του 2017) δήλωση του… Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο αναφέρει ως «πρωτοπαλίκαρο» το Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη (πριν 20 χρόνια).
Ξεχνάει να αναφέρει ότι ο κ. Κακλαμάνης είχε εγκαταλείψει τον Σαμαρά από το 1999, ύστερα ήταν εναντίον του Σαμαρά στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2009, ύστερα διαγράφηκε από το Σαμαρά το 2014, ύστερα γύρισε πίσω στη ΝΔ, αλλά δεν είχε ποτέ πια «καλές σχέσεις» με τον Σαμαρά.
Γιατί άραγε, να «χρεώνεται» στον Σαμαρά μια δήλωση του Κακλαμάνη το 2017;
·       Επιπλέον, «χρεώνει» στο Σαμαρά τις διώξεις κατά Γεωργίου, του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ που διόρισε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Η αλήθεια είναι ότι ο Σαμαράς ουδέποτε υιοθέτησε ή στήριξε τις διώξεις αυτές ή υπαινίχθηκε κάτι εναντίον του κ. Γεωργίου. Ούτε θα μπορούσε, άλλωστε…
Ο κ Γεωργίου διορίστηκε Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τρεις μήνες ΜΕΤΑ την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, άρα δεν μπορούσε να έχει την παραμικρή σχέση με το «πώς φτάσαμε στο μνημόνιο».
Ολόκληρη η αλήθεια είναι ότι ο κ. Γεωργίου διώχθηκε από καταγγελίες συναδέλφων του στην ΕΛΣΤΑΤ που είχαν διοριστεί κι αυτοί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Και βεβαίως οι διώξεις κατά Γεωργίου κορυφώθηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα!
Ο Σαμαράς τι σχέση έχει με όλα αυτά;
Προφανώς ο κ. Δρυμιώτης τα έχει μπλέξει κομματάκι στο μυαλό του.
·       Μέμφεται, επίσης τον Σαμαρά, διότι λέει κατηγόρησε το 2010 τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ότι «φούσκωσε τα στοιχεία» του ελλείμματος που παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2009.
--Πρώτα-πρώτα αυτό δεν το έκανε «ο Σαμαράς», που μόλις είχε εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ. Το έκανε ολόκληρη η ΝΔ, και ήταν αληθές!
Το έκαναν οι υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης Καραμανλή – κι είχαν κάποιο δίκιο.
Διότι πράγματι η κυβέρνηση Καραμανλή το φθινόπωρο του 2009 είχε πάρει κάποια μέτρα λιτότητας κι είχε εξαγγείλει κι άλλα – ακριβώς για να ανακόψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό (που υπήρχε τότε σε όλη την Ευρώπη, και βέβαια ήταν μεγαλύτερος στην Ελλάδα).
--Τα μέτρα λιτότητας Καραμανλή-Παπαθανασίου μπορεί εκ των υστέρων να φαίνονται «ανεπαρκή», αλλά τα απέκρουσε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τις εκλογές, κραυγάζοντας… «λεφτά υπάρχουν»!   

--Κι ύστερα ο Γιώργος Παπανδρέου τα… κατάργησε μετά τις εκλογές, προχωρώντας μάλιστα σε «πακέτο παροχών» (ύψους 1 δισεκατομμυρίου! στον προϋπολογισμό που ψήφισε το Δεκέμβριο του 2009), παρά τις προειδοποιήσεις του τότε Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Προβόπουλου.
Κι ύστερα ο Δρυμιώτης κατηγορεί το… Σαμαρά!
·       Πράγματι το έλλειμμα τότε ήταν ήδη μεγάλο στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ, αλλά το έκανε μεγαλύτερο με τις μειώσεις φόρων και τις παροχές που έκανε τους επόμενους μήνες.
(Όπως για παράδειγμα, η κυβέρνηση ΓΑΠ εξάλειψε το φόρο στην Ακίνητη Περιουσία που είχε βάλει ο Καραμανλής, και τα τέλη στα σκάφη αναψυχής το 2009. Κι ύστερα ζήτησε να εισπραχθούν το 2010. Αυτό «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009, και «μείωσε» τεχνητά το έλλειμμα του 2010. Και δεν είναι η μόνη λογιστική αλχημεία που έγινε τότε…)
Γενικά η «χαλάρωση» του φορολογικού μηχανισμού το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και το «σφίξιμο» που ακολούθησε το 2010, οδήγησαν πολλά φορολογικά έσοδα του 2009 να καταγραφούν λογιστικά στο 2010 (μερικά και αργότερα).
Αυτό ήταν «τεχνητό φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009, που δεν το αρνήθηκαν ούτε οι υπουργοί του ΓΑΠ τελικά.
Μόνο ο κ. Δρυμιώτης δεν το γνωρίζει. Που υπηρετούσε τότε την κυβέρνηση ΓΑΠ, αν δεν με απατά η μνήμη μου.
·       Ο κ. Δρυμιώτης κατηγορεί ακόμα το Σαμαρά που καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο.
Ξεχνάει, όμως, ότι η κριτική Σαμαρά στο πρώτο Μνημόνιο αποδείχθηκε σωστή! Το ίδιο το ΔΝΤ όχι μόνο το παραδέχθηκε, αλλά ομολόγησε ότι οι σωστοί «πολλαπλασιαστές» για παράδειγμα, ήταν αυτοί που από την αρχή επέμενε ο Σαμαράς – τριπλάσιοι από εκείνους που προέβλεπε το Πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Δηλαδή το ΔΝΤ παραδέχθηκε – με άρθρο του επί κεφαλής Οικονομολόγου του Olivier Blanchard - ότι ο πολλαπλασιαστής του πρώτου μνημονίου οδηγούσε σε τριπλάσια ύφεση απ’ ό,τι αρχικά προέβλεπε το ΔΝΤ!
Όπως ακριβώς τους υπογράμμιζε από την πρώτη στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς! Αλλά ο κ. Δρυμιώτης δεν το γνωρίζει. Ούτε αυτό…
Το ΔΝΤ κατάλαβε το λάθος του και το διόρθωσε, δέχθηκε ουσιαστικά την κριτική Σαμαρά στο πρώτο Μνημόνιο (κι όχι μόνο στο ζήτημα των λάθος «πολλαπλασιαστών»), ο Olivier Blanchard παραιτήθηκε μετά απ’ αυτό, αλλά υπάρχουν κάποιοι στην Ελλάδα που ακόμα δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτε.
Μεταξύ αυτών και ο Δρυμιώτης όπως φαίνεται…
·       Κι ύστερα ο Σαμαράς πρότεινε ότι μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα ενώ ταυτόχρονα αρχίζει και κάποια μείωση φόρων. Τον ειρωνεύθηκαν τότε, τον απεκάλεσαν… Harry Potter, αλλά όταν ήλθε στην διακυβέρνηση εφάρμοσε αυτή την πολιτική: Και μαζί με την απαραίτητη λιτότητα, άρχισε να μειώνει και φόρους: όπως τον ΦΠΑ στην Εστίαση (από 23% στο 13%), όπως το φόρο στα ακίνητα (δύο φορές κατά 13-15% τη φορά), όπως το φόρο στα ενοίκια, όπως τους οριακούς φορολογικούς συντελεστές, όπως τις ασφαλιστικές εισφορές (δύο φορές) κλπ.
Για να μη μιλήσουμε για το αφορολόγητο που το αύξησε από τις 7 στις 9,5 χιλιάδες!
Όλες αυτές οι φορολογικές επιβαρύνσεις ανέβαιναν πριν (επί ΓΑΠ) κι ύστερα ξανά-ανέβηκαν μετά (επί Τσίπρα).
·       --Ο Σαμαράς ήταν ο μόνος Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου μειώθηκαν τα ελλείμματα, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν και αρκετοί φορολογικοί συντελεστές.
·       --Είναι ο μόνος Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου μειώθηκε το χρέος (και το συνολικό-ονομαστικό και η «καθαρή θέση» του).
·       --Είναι ο μόνος Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (για την ακρίβεια, η μείωση άρχισε στο τέλος της διακυβέρνησης ΓΑΠ, ύστερα συνεχίστηκε επί Σαμαρά κι ύστερα πάλι εκτινάχθηκε επί Τσίπρα).
·       --Είναι ο μόνος Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου μειώθηκε ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα (μέσω του Σχεδίου «Ξένειος Δίας» και των κλειστών Κέντρων τύπου «Αμυγδαλέζας», που λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τις ροές).
Αυτά δεν τα έχει έχει ακουστά ο κ. Δρυμιώτης, βέβαια…
·       Στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (Σεπτέμβριος του 2014) η επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα ανέφερε ότι η οικονομία θα έχει φτάσει στα προ της κρίσης επίπεδα το 2020!
Σήμερα ο στόχος αυτός έχει μετακινηθεί στο 2028 (και αν)…
·       Τότε το ΔΝΤ προέβλεπε ότι ο λόγος Χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα έχει πέσει στο 105% (δηλαδή θα είναι πλήρως βιώσιμο) ως το 2022.
Τώρα… δεν το μετράνε πια, γιατί δεν προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από 150% ούτε ως το 2060!
Αυτά ασφαλώς δεν τα γνωρίζει ο κ Δρυμιώτης…
·       Τέλος δεν γνωρίζει ότι ως αντιπολίτευση ο Σαμαράς (2010-2012) ψήφισε περισσότερα κυβερνητικά νομοσχέδια απ’ ό,τι όλες οι άλλες αντιπολιτεύσεις στη χώρα (πριν και μετά) ΜΑΖΙ!
Έκανε σφοδρή κριτική στο πρώτο μνημόνιο – και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο – αλλά ό,τι καλό είτε το ψήφιζε - είτε το πρότεινε κι όλα!
·       Η τελευταία… «κακιούλα» του κ. Δρυμιώτη είναι ότι ο Σαμαράς έφερε, λέει τη ΝΔ στο 19% το Μάϊο του 2012.
Ξεχνάει βέβαια, ότι ενάμιση μήνα αργότερα η ΝΔ έφτασε στο 30% (Ιούνιος του 2012).
Ξεχνάει επίσης ότι το 2015 μετά από δυόμιση δύσκολα χρόνια, η ΝΔ κράτησε τις δυνάμεις της, κι έπεσε στο 28%!
Πρόκειται για τη μικρότερη φθορά διακυβέρνησης που είχε κυβέρνηση στην Ελλάδα ποτέ! (Μόλις 1,83%...)
Το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ μετά από δυόμιση χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης κατέρρευσε από το 44% στο 12,5%...
Κι ύστερα περιθωριοποιήθηκε πλήρως!
Η ΝΔ του Σαμαρά, μετά από επίσης δυόμιση χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης έπεσε μόλις από το 30 στο 28%! Και παρέμεινε ισχυρό κόμμα εξουσίας. Ώστε να μπορεί να επανέλθει τώρα.
Ο παλαιός συνεργάτης του ΓΑΠ αυτό δεν το άντεξε, όπως φαίνεται.
Αν υπάρχει σήμερα ΝΔ και είναι αναμφίβολα η ισχυρότερη παράταξη στην Ελλάδα, το οφείλει στο ότι ο Σαμαράς την κράτησε όρθια στα δύσκολα – και ως αντιπολίτευση το 2010-12 και ως κυβέρνηση το 2012-15.
--Ακόμα και εσωκομματικοί αντίπαλοι του Σαμαρά έχουν αναγνωρίσει το έργο του.
--Ακόμα και πολιτικοί αντίπαλοι του Σαμαρά μιλούν για τη δικαίωσή του εκ των υστέρων.
--Νεοδημοκράτες, αλλά και πολλοί ΠΑΣΟΚοι καταλαβαίνουν σήμερα πως αν ο Σαμαράς έκανε τα «καραγκιοζιλικια» του ΓΑΠ πριν το 2012, η ΝΔ δεν θα υπήρχε σήμερα (όπως δεν υπάρχει το ΠΑΣΟΚ).
Αυτό, στον παλιό συνεργάτη του ΓΑΠ προκαλεί απελπισία, ως φαίνεται…
--Νεοδημοκράτες, αλλά και πολλοί ΠΑΣΟΚοι ομολογούν σήμερα, πως αν δεν ήταν ο Σαμαράς το 2012 η Ελλάδα πήγαινε για Grexit.
Ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος – o οποίος συνεργάστηκε πολύ στενά με το Σαμαρά και συνέβαλε κι αυτός σημαντικά να αποφευχθεί το Grexit το 2012 – έχει αναγνωρίσει το ρόλο του Σαμαρά και τότε και στη συνέχεια.
Μόνο ο κ. Δρυμιώτης δεν πήρε χαμπάρι τίποτε απ’ όλα αυτά.
Ελπίζω ο λίβελλος του να είναι απλώς ένα σύμπτωμα κακοήθειας εκ μέρους του…
(Αν πάλι, πρόκειται για εκτέλεση «συμβολαίου», αυτοί που το «παρήγγειλαν» είναι πιο ανόητοι από αυτόν που έβαλαν να το υπογράψει…)

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου