27.5.20

Τραμπ εναντίον Μπάιντεν και … Τουίτερ!


Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει  στην Αμερική μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του αντιπάλου του στις επόμενες εκλογές Τζο Μπάιντεν.
Όχι όμως για πολιτικά ή οικονομικά ζητήματα, αλλά για τις … μάσκες.





Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως μετά τον Μάρτιο, φορώντας προστατευτική μάσκα.
Αμέσως ο Τραμπ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Τουίτερ ένα ειρωνικό σχόλιο που είχε προηγουμένως ανεβάσει για τη μάσκα του αντιπάλου του ένας δημοσιογράφος του Fox News… και ο πόλεμος ξεκίνησε…


Χθες λοιπόν ο Μπάιντεν πέρασε στην αντεπίθεση.
Σε μια πρώτη (εδώ και δυο μήνες καραντίνας)  συνέντευξή του στο CNN, και απαντώντας στην ειρωνεία του προέδρου για τη χρήση μάσκας εκ μέρους του, είπε: «είναι χαζός, εντελώς χαζός για να μιλάει με αυτόν τον τρόπο… όλοι οι κορυφαίοι γιατροί του κόσμου μας λένε να φοράμε μάσκες όταν είμαστε κοντά σε άλλους, και ειδικά όταν είμαστε σε μικρότερη από 2-3 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον».
Συνέχισε λέγοντας πως ο Τραμπ τροφοδοτεί τους θανάτους με την επιμονή του στο να αδιαφορεί για τις συμβουλές των ειδικών, εικάζοντας μάλιστα πως ο Τραμπ μάλλον έχει πέσει θύμα της μάτσο εικόνας που θέλει τη χρήση μάσκας να αποτελεί ένδειξη αδυναμίας και ανασφάλειας.
«Αντιθέτως όμως», λέει ο Μπάιντεν, «η χρήση μάσκας είναι επίδειξη ηγετικής ικανότητας».
Όπως σημειώνει, «οι πρόεδροι θα πρέπει να ηγούνται, και όχι να συμμετέχουν σε ανοησίες και να το παίζουν αρρενωποί».
Από πλευράς του ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε πως δεν είχε σκοπό να κοροϊδέψει τον αντίπαλό του με τα τουίτς του. «Μπορεί να φοράει μάσκα όποτε θέλει», είπε, αν και εξέφρασε απορία για το ότι την φορούσε σε εξωτερικό χώρο, και με μόνη τη σύζυγό του κοντά.
«Γιατί να τον κοροϊδέψω;» ρωτάει, ενώ και ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου υπογράμμισε πως τα προεδρικά τουίτς δεν είχαν σκοπό να ντροπιάσουν κανέναν, απλά ήταν περίεργη η στιγμή και ο χώρος που ο Μπάιντεν αποφάσισε να φορέσει μάσκα.
Εκτός όμως από τον Μπάιντεν, ο Τραμπ έχει μπλέξει σε κόντρες και με το αγαπημένο του κοινωνικό μέσο, το Τουίτερ.
Το οποίο για πρώτη φορά συνόδευσε κάποιες αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με την δι’ αλληλογραφίας ψήφο, με προειδοποιήσεις fact-check.
Μάλιστα, κάτω από τα τουίτς του Τραμπ υπάρχουν σύνδεσμοι που οδηγούν στη σελίδα "moments" page του Τουίτερ, με στοιχεία επαλήθευσης αλλά και άρθρα για τους «ανυπόστατους» ισχυρισμούς του προέδρου.
Αυτή η ενέργεια εκ μέρους του κολοσσού των σόσιαλ μίντια αποτελεί την πρώτη  παρέμβαση του στα τουίτς του Τραμπ, που αν πιστέψουμε τους αντιπάλους του όλη μέρα κι όλη νύχτα ανεβάζει σχόλια σε αυτό.
Κάτι που μάλλον σημαίνει πως το Τουίτερ έχει εξαντλήσει την υπομονή του με τον πρόεδρο, παρά τις κατά καιρούς επισημάνσεις και τις αναφορές των χρηστών του, που το ζητούν να τον «μπλοκάρει».
Ο Τραμπ βεβαίως, αμέσως πέρασε στην αντεπίθεση.
Όπως καταγγέλλει, το Τουίτερ παρεμβαίνει στην προεκλογική διαδικασία!
«Ισχυρίζονται πως οι απόψεις μου για την ψήφο δι’ αλληλογραφίας που οδηγεί σε μαζική διαφθορά και νοθεία είναι λανθασμένες, κι αυτό με βάση το Fake News CNN και το  Amazon Washington Post» έγραψε, που αλλού; Στο Τουίτερχωρίς αυτό να αντιδράει προς το παρόν.
Σε ανάλογη αντεπίθεση πέρασε και ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου κατηγορώντας την Silicon Valley για παρέμβαση,  αλλά και παρεμπόδιση της μετάδοσης των απόψεων του Τραμπ προς τους ψηφοφόρους.
Όπως σημειώνει, «το Τουίτερ συνεργάζεται με δήθεν ελεγκτές και επαληθευτές των fake news, αλλά αυτό είναι ένα προπέτασμα καπνού για να δώσουν λίγη ψεύτικη αξιοπιστία στις πολιτικές τους τακτικές».
Πάντως το Τουίτερ ακόμη δεν αντέδρασε, ούτε και απέσυρε κάποια από τα πολλά τουίτς του Τραμπ, που αφορούν σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον θάνατο μιας υφισταμένης του πρώην γερουσιαστή Joe Scarborough, ονόματι Lori Klausutis, το 2001.
Ο χήρος μάλιστα έχει απευθύνει έκκληση στον ίδιο τον CEO του Τουίτερ Jack Dorsey, παρακαλώντας τον να κατεβάσει από το μέσο τα τουίτς του Τραμπ με τα οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ  επιμένει πως ο Scarborough (τώρα στο MSNBC) είναι εκείνος που δολοφόνησε τη γυναίκα του.
Όπως λέει «αν ένας απλός χρήστης σαν κι εμένα ανέβαζε τέτοιες τερατολογίες θα τον είχατε αποκλείσει για πάντα. Το μόνο που ζητάω είναι να κατέβουν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις του…».

Strange Attractor




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου