26.11.12

Κινδυνεύει η ελευθερία του διαδικτύου;


Όσο δυσάρεστο κι αν ακούγεται, υπάρχουν κάποια κράτη, που θέλουν να θέσουν τέρμα στην ελευθερία του διαδικτύου, και να το βάλουν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.


Σύμφωνα όμως με τον L. Gordon Crovitz της Wall Street Journal, αυτό είναι απαράδεκτο, και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντισταθούν με σθένος.
 
Το διαδίκτυο είναι πετυχημένο, επειδή ακριβώς δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση, λέει.
Αυτός όμως είναι και ο λόγος που αρκετά κράτη δεν το θέλουν, αρνούμενα να συμβιβαστούν με την ανοιχτή του φύση, που δεν επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να το λογοκρίνουν, ή και να το φορολογούν.
Έτσι, η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, και αρκετές αραβικές χώρες πιέζουν τον ΟΗΕ, με σκοπό να θέσει το διαδίκτυο υπό τον στενό έλεγχο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, που όμως δεν έχει καμιά σχέση με το ίντερνετ.
Η ITU οργανώνει μεγάλη παγκόσμια συνδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι μια νέα συνθήκη τηλεπικοινωνιών, που θα συμπεριλαμβάνει ζητήματα όπως η χρέωση των ιστοτόπων για κάθε   αλλοδαπό επισκέπτη τους, με την ελπίδα πως έτσι θα αναγκαστούν να διακόψουν την διεθνή τους σύνδεση!
Παράλληλα θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο καθιέρωσης κανόνων, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται στα κράτη να παρακολουθούν ή και να μπλοκάρουν την μετάδοση της ροής πληροφοριών του διαδικτύου που θα γίνεται μέσω των εδαφών τους.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Crovitz, «αν αφήσουμε το διαδίκτυο να επανασχεδιαστεί από γραφειοκράτες, τότε θα είναι σαν να δίνουμε ένα βιολί Στραντιβάριους σε κάποιον γορίλα…».
Ο απεσταλμένος πάντως των ΗΠΑ στην συνδιάσκεψη λέει πως η χώρα του δεν επιθυμεί να φανεί ως «χώρα  που κάνει μαθήματα στους υπόλοιπους», κάτι με το οποίο διαφωνεί ο Crovitz ο οποίος  πιστεύει πως αυτό ακριβώς θα πρέπει να κάνει η Ουάσιγκτον: να διδάξει και να προωθήσει τις αρετές ενός ανοιχτού διαδικτύου, με κάθε δυνατό μέσο.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου