26.11.12

Πέντε μύθοι για τον ύπνο.



Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από το θέμα του ύπνου.
Η εφημερίδα Washington Post περιγράφει πέντε από αυτούς.

 
-Δεν υπάρχει κάποια ιδανική διάρκεια ύπνου, που να ταιριάζει σε όλους.
Σύμφωνα με έρευνες, μόλις το 27% των ανθρώπων κοιμούνται 8 ώρες ή και περισσότερο. Οι άνω των 30 κοιμούνται κατά μέσο όρο μόλις 7 ώρες.
Και όπως φαίνεται, σήμερα κοιμόμαστε περίπου 2 ώρες λιγότερο κάθε νύχτα, από ότι πριν από 50 μόλις χρόνια. Και αυτό δεν κάνει καλό στην υγεία μας.
-Πριν από την καθιέρωση του ηλεκτρικού ρεύματος, που άλλαξε τα πάντα, ήταν λογικό να κοιμόμαστε νωρίς και να ξυπνάμε νωρίς. Το βιολογικό μας ρολόι καθόριζε την διάρκεια του ύπνου.
Σήμερα όμως, που κοιμόμαστε όλο και πιο αργά, λόγω ηλεκτρισμού,  δεν πειράζει να ξυπνάμε και πιο αργά.
Βέβαια, οι σύγχρονες υποχρεώσεις δεν μας το επιτρέπουν πάντα, οπότε για αυτό πολλοί άνθρωποι πάσχουν από στέρηση ύπνου, προσπαθώντας να αναπληρώσουν τα κενά στις αργίες.
-Η γυμναστική και οι ασκήσεις μπορεί να βοηθούν κάπως, αλλά στην πραγματικότητα ο ήλιος είναι αυτός που καθορίζει τις συνήθειες ύπνου, συγχρονίζοντας τα βιολογικά μας ρολόγια με την διάρκεια της ημέρας.
-Οι έφηβοι, είτε κοιμούνται νωρίς, είτε αργά, πάντα δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί.
Οι οργανισμοί τους είναι σαν να πάσχουν διαρκώς από «κοινωνικό jet lag».
Πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο, την ώρα που το βιολογικό τους ρολόι μετράει … μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα στη μνήμη και στη μάθηση.
Συνεχώς πάσχουν από έλλειψη ύπνου, και αυτό θα πρέπει να το αναπληρώνουν τα σαββατοκύριακα.
-Οι γυναίκες είθισται να πηγαίνουν για ύπνο πιο νωρίς. Αυτό έχει να κάνει με την βιολογία και την γενετική, και δεν αφορά σε προσωπικές προτιμήσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με τις έρευνες, οι γυναίκες ελέγχουν και διαμορφώνουν την διάρκεια του ύπνου των ανδρών τους, αναγκάζοντάς τους να κοιμούνται κι αυτοί πιο νωρίς, κάτι που δεν θα έκαναν αν ήταν εργένηδες.
Συνήθως η γυναίκα κοιμάται, ενώ ο άνδρας διαβάζει, ή ξυπνάει νωρίς ενώ ο σύζυγος θέλει να κοιμηθεί κι άλλο.
Πάντως, όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο, όπως προκύπτει από τις έρευνες: ότι δεν επιλέγουμε σύντροφο, με βάση τις συνήθειες ύπνου του (μας).

S.A.
Washington Post 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου