17.11.12

Γαλλία: Η νέα Ελλάδα της ευρωζώνης;


Οι φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, απειλούν τις προσπάθειες για ανάκαμψη της ευρωζώνης, σύμφωνα με όλο και πιο πολλούς πολέμιους του προέδρου Hollande.
Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα Bild, δημοσίευσε άρθρο, με επικεφαλίδα: «Μήπως η Γαλλία είναι η νέα Ελλάδα»;

 
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι συμφωνούν με αυτή την κριτική, ανησυχώντας για τις «επιφανειακές» τομές του Hollande, που έχουν σκοπό το συμμάζεμα της γαλλικής οικονομίας.
 
Ο Wolfgang Schaeuble μάλιστα, αναγκάστηκε να διαψεύσει την φήμη ότι η γερμανική κυβέρνηση όρισε επιτροπή οικονομικών συμβούλων, που θα εξέταζαν την γαλλική οικονομική πολιτική.
Παραδέχθηκε όμως την ανάγκη, μιας γαλλο-γερμανικής ομάδας ειδικών, που θα εξετάσουν τις οικονομικές παραδόσεις των δυο χωρών.
Τέτοιου είδους ανησυχίες για την οικονομία δεν περιορίζονται μόνο στις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και στον κόσμο της εργασίας.
Παντού στην Ευρώπη σημειώνονται απεργίες, και διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.
Στην Γαλλία, που αποτελεί την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, υπάρχουν φόβοι πως οι πιο πλούσιοι πολίτες θα φυγαδεύσουν τα κεφάλαια τους, εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, όπως π.χ. την κλίμακα του 75% που θα αφορά στα ετήσια εισοδήματα άνω του €1 εκατομμυρίου.
Ήδη, ο πολυεκατομμυριούχος Bernard Arnaud, ο πιο πλούσιος Ευρωπαίος, ζήτησε να πάρει την βελγική υπηκοότητα, εξαιτίας της πιο ήπιας φορολογίας που έχει αυτή η χώρα.
Σύμφωνα μάλιστα με τα βελγικά ΜΜΕ, ο Γάλλος ηθοποιός Gerard Depardieu αγόρασε σπίτι στην βελγική κωμόπολη Nechin, κοντά στα σύνορα με την Γαλλία, όπου ήδη κατοικούν πολλοί Γάλλοι «φορολογικοί αυτοεξόριστοι».
Ο Arnaud ελέγχει την αυτοκρατορία πολυτελών ειδών LVMH, και παρά τις φήμες, επιμένει πως θα συνεχίσει να πληρώνει φόρους στην Γαλλία.
Ο δε Depardieu, οπαδός του πρώην προέδρου Nicolas Sarkozy, δεν έχει πει ακόμη τίποτα.
Όπως και να’χει, η γαλλική κοινή γνώμη είναι ανάστατη με τα σχεδιαζόμενα μέτρα, την ώρα που εργοστάσια κλείνουν, και οι τιμές βασικών ειδών αυξάνονται καθημερινά.
Αν και η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που βασανίζεται από την κρίση, οι ντόπιοι και ξένοι συντηρητικοί  σχολιαστές βρήκαν ευκαιρία για να επιτεθούν στον Hollande.
Η βρετανική The Sun on Sunday, του Rupert Murdoch, περιγράφει την γαλλική οικονομία ως «ειδικών αναγκών», λέγοντας πως οι Γάλλοι αποχωρούν από την χώρα μαζικά…
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, να κριθεί για το έργο του σε ολόκληρη την πενταετή του  θητεία, και όχι από τώρα.
Ο Jean-Francois Cope του Λαϊκού Κινήματος UMP, δήλωσε πως κατανοεί τις γερμανικές ανησυχίες, και πως ο Hollande εξελέγη λέγοντας ψέματα, «με σκοπό να μας διαλύσει».
Όπως είπε ο Cope, «ο πρόεδρος υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευτεί την συνθήκη της ΕΕ, αλλά δεν το έκανε. Είπε πως δεν θα αγγίξει τον ΦΠΑ, αλλά το έκανε. Μας έκανε μαθήματα ηθικής, και θάρρους, αλλά τώρα έξι μήνες μετά, το μόνο που βλέπουμε είναι συγκαταβατικότητα και δειλία».
Στις δημοσκοπήσεις, η εικόνα του Hollande είναι πλέον αρνητική, με την δημοτικότητά του να σημειώνει πτώση 36%.
Μάλιστα, η εικόνα της Γαλλίας ως η μεγάλη ασθενής της ΕΕ, επανήλθε στο προσκήνιο μετά από σχόλια του Γερμανού οικονομολόγου Lars Feld, ο οποίος είπε:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, ή η Ιταλία. Είναι η Γαλλία, η οποία δεν κάνει τίποτα για να πετύχει στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, αλλά μάλλον κάνει τα αντίθετα. Η Γαλλία χρειάζεται εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Στην ευρωζώνη, είναι η χώρα με τις λιγότερες μέρες εργασίας τον χρόνο. Τι να περιμένει κανείς λοιπόν»;
Σύμφωνα όμως με τον Hollande, τα έχουν βρει με την Merkel, και μιλάνε με ειλικρίνεια «χωρίς να κάνουν μαθήματα ο ένας στον άλλον, αφού οι σχέσεις των δυο χωρών τους δεν βασίζονται στα μαθήματα, παρά μόνο στην ιστορία…».
Πάντως φάνηκε να αποδέχεται κάποια από την κριτική κατά της χώρας του, προσθέτοντας πως «η Γαλλία θα πρέπει περισσότερο από τις άλλες χώρες να αποδείξει την σοβαρότητά της και την ανταγωνιστικότητά της… περισσότερο δε από την Γερμανία… η ανάκαμψη θα πάρει χρόνο, αλλά θα την πετύχουμε. Θέλω τους νέους να ζουν πολύ καλύτερα σε πέντε χρόνια από σήμερα».
Ο αριστερός Jacques Reland του Global Policy Institute λέει πως από την πρώτη μέρα, ο Hollande δέχεται επίθεση από παντού. Οι Γερμανοί τον κριτικάρουν συνεχώς, ενώ και τα γαλλικά ΜΜΕ του ασκούν κριτική για αδράνεια, ενώ επιτίθενται και σε κάθε μέτρο που παίρνει.
Όπως αναφέρει ο Reland, η σύγκριση με την Ελλάδα είναι παράλογη, ενώ αποκλείει την έξοδο της Αθήνας από το ευρώ. Όπως λέει, «αν έφευγε η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα πλήττονταν καίρια… και μετά γιατί να μην την ακολουθούσαν η Ισπανία, η Πορτογαλία, και η Ιταλία»;

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου