2.12.12

Τέρμα η μοναξιά στο διάστημα;


Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μοναξιά, από αυτήν του  αστροναύτη στο διάστημα.
Το διάστημα είναι αχανές, είναι μαγευτικό, είναι περιπετειώδες, αλλά έχει και πολύ μοναξιά…


Για αυτό, και στη διαδικασία επιλογής των αστροναυτών, κυριαρχούν τα ψυχολογικά τεστ, όπου φιλτράρεται η δυνατότητα του υποψήφιου να αντέξει στην απέραντη μοναξιά.
Για αυτό επίσης, τα περισσότερα από τα επιστημονικά πειράματα που διεξάγονται στο International Space Station (ISS) της NASA, είναι ψυχολογικής φύσης.

Ο Ιάπωνας αστροναύτης Koichi Wakata όμως, θα αντιμετωπίσει την διαστημική μοναξιά με ένα νέο όπλο- σύμμαχο.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τόκιο, σε συνεργασία με την εταιρία κατασκευής ρομπότ Tomotaka Takahashi, και την διαφημιστική εταιρία Dentsu, του έχουν ετοιμάσει έναν σύντροφο για το ταξίδι του.
Πρόκειται για ένα μικρό ανθρωποειδές ρομπότ που θα πάει μαζί του στο διάστημα.
Μιλάμε για ένα ρομπότ ύψους 14 ιντσών, που ζυγίζει μόλις 1 κιλό.
Το όνομά του δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά εμφανισιακά θα μοιάζει με αυτό στο σκίτσο της φωτογραφίας.
Ο σκοπός της δημιουργίας του ρομπότ είναι η μείωση του στρες που αισθάνονται οι αστροναύτες στο διάστημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το ρομπότ θα μπορεί να αλλάζει εκφράσεις, και να λέει λέξεις, ανάλογα με την διάθεση του αστροναύτη, το πρόσωπο του οποίου θα μπορεί να σκανάρει, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει άγχος, οπότε και να αντιδρά ανάλογα.
Θα μπορεί να κάνει δηλαδή όλα όσα κάνει και ένας ανθρώπινος σύντροφος!
Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ιάπωνα, το διαστημόπλοιο θα έχει και άλλους αστροναύτες πλήρωμα, αλλά το ταξίδι θα διαρκέσει 6 ολόκληρους μήνες, ενώ η γλωσσική και πολιτισμική απομόνωση του Wakata από τους υπόλοιπους, αναμένεται να  αντιμετωπιστεί με την παρουσία του ιαπωνικού ρομπότ.
Εκτός όμως από την παροχή συντροφιάς στον αστροναύτη, το ρομπότ θα μεταφέρει και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες στη γη, ενώ θα μπορεί και να ανεβάζει tweets στο διαδίκτυο!
Στο μέλλον, υπάρχει η ελπίδα πως τέτοιου είδους ρομπότ σύντροφοι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και στη γη, προσφέροντας παρέα σε ηλικιωμένους και ανήμπορους συνανθρώπους μας.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου