2.12.12

Το μέλλον … ήρθε;


Το 1969, οι απόψεις των ειδικών για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον ήταν ενδιαφέρουσες.
Στο ζήτημα της εργασίας, οι προβλέψεις ήθελαν τον μελλοντικό υπάλληλο γραφείου (του 21ου αιώνα), να διαθέτει δική του γραφομηχανή, φωτοτυπικό μηχάνημα, αλλά και video recorder.

 
Άλλοι προέβλεπαν ακόμη πιο προχωρημένο εργασιακό περιβάλλον, με τους υπαλλήλους να μπορούν να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω της τηλεόρασης, και να διαθέτουν ένα είδος tablet Η/Υ στα οποία θα μπορούσαν να γράφουν με υπέρυθρα στυλό.

Σύμφωνα μάλιστα με το εξειδικευμένο περιοδικό Mechanix Illustrated, η εργάσιμη ημέρα θα διαρκούσε μόλις 4 ώρες!
Βέβαια, οι υπόλοιπες ώρες δεν θα πήγαιναν στην ξεκούραση και στη διασκέδαση (όπως είχε προβλέψει κάποτε ο Μαρξ), αλλά στην εκπαίδευση, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορούν να ανταποκριθούν στις ραγδαίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις.
Μάλιστα, οι μελλοντολόγοι πίστευαν πως οι εργαζόμενοι του 21ου αιώνα θα νοίκιαζαν βιντεοταινίες από βιβλιοθήκες, τις οποίες θα έπαιρναν για να παρακολουθήσουν στο σπίτι, στα πλαίσια της συνεχούς και διαρκούς επιμόρφωσής τους.
Και με ποιον τρόπο θα πληρωνόμαστε;
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο περιοδικό, τα χρήματα θα είχαν εξαφανιστεί.
Οι εργοδότες θα κατέθεταν τους μισθούς των υπαλλήλων τους απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, και στη συνέχεια όλοι θα χρησιμοποιούσαν άυλο χρήμα, μέσω πιστωτικών καρτών, για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους.
Κάθε φορά που κάποιος θα αγόραζε κάτι, ο Η/Υ του καταστήματος θα ενημέρωνε έναν κεντρικό Η/Υ, ο οποίος και θα αφαιρούσε το ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη. Σ` αυτό το σημείο, οι προβλέψεις μάλλον (έπεσαν) σχετικά μέσα.

S.A. 
MNN 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου